自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

aimaowang 發表於 18-8-4 18:05
買過一斤韭菜25蚊(平時其他檔口買15一斤),返屋企後越唸越唔開心唔當場問下點解咁貴
...

你買嗰款韭菜係幼身定粗身,因為真係2種唔同價架,有次買韭菜個呀叔講我先知

珍珠宮

畀面勳章

好耐之前買魚,我問賣魚女人條魚幾重,她話過少少都會收一蚊,即是刻度未夠1兩都收1蚊,現在物價過啲啲就唔止收一蚊了,我唔會買梗一檔,買得多心中有數。太唔老實少幫襯。街市只會收多,好少收少,留意找續。

侯爵府

BGCOME08 發表於 18-8-4 11:19
咁你有冇叫佢撘多條蔥?
蔥要2元冇得搭

侯爵府

終極熊貓 發表於 18-8-4 18:20

你期望佢收你幾多錢?
應該9個3,如果收9個半都正常,

侯爵府

回覆樓主

收多我錢,我叫番茄檔再秤多次,佢仲要鬧番我買得「吾啱秤」,拒絕再秤,檔主好串咁大聲話佢話幾多就係幾多,然後我打去街市公正磅貼出的海關舉報電話係冇人聽嘅。

以後幫襯用電子磅的檔。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

nganc9 發表於 18-8-4 10:07
我唔識計呢d數,佢話幾多,我會照畀

我都係

男爵府

yee183 發表於 18-8-4 16:20
睇左各位留言,原來咁多人唔介意比人呃秤,
真係

去街市買餸,不要太計較。小1両半両,是碎料,已見怪不怪。現在已好好多,足稱好多,因通常街市有公家磅給妳去磅。另外,小販是會用蔥代替毫子,去補不足的。

賣海鮮的小販的手段,例如:厚厚的膠袋,再加幾両的水,這些都要接受,否則,不要去買。

如不接受,這些街市售賣方式,只可去超市買餸。

男爵府

yee183 發表於 18-8-4 16:20
睇左各位留言,原來咁多人唔介意比人呃秤,
真係

妳第一天去街市買餸???? 呃秤,是由盤古初開已存在,只看哪一檔呃得少或無,就會認定它,繼續幫襯它。街市咁多檔,實有老實的檔主,只看妳有無耐性去揾。好似打麻雀一樣,先做魚腩交夠學費,自然會成仙,不會受騙。所以,買餸不是一件容易的事,不是三言兩語可說清楚,要交翻少少的學費,才可買新鮮靚的食材的

首頁

尾頁

跳至