誤會釀虛驚 失蹤12歲華女原來畀父母「擄走」

大力大力
|
父母又係,為什麼不通知領隊?

中國12歲女童馬金晶, 周四隨遊學團抵美後,疑被一名亞裔女子擄走,當地警方形容女童處境「極度危險」,動員四處搜索其下落。女童最終在周五被尋回,原來當日接走她的正是其父母;父母聲稱因出現誤會,才會將女兒接走,聯邦調查局(FBI)正調查事件。 

代表晶晶家庭的律師樓表示,其父母因出現溝通誤會,才於當日到機場將女兒接走;及後看新聞時才發現事情鬧大了,當晚已通知律師樓,並於當地時間周五早上到辦公室確認身份。FBI探員之後到律師樓,和晶晶父母等人會面,認為案件屬一場誤會,而非綁架。暫時沒有人被捕,惟FBI會繼續調查。 

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
talktime
|
父母玩野!
cy101
|
從來無擔心過呢單, 咁樣跟人走法, 擺明係識LA!!!

算死草
|
大力大力 發表於 18-8-4 10:37

中國12歲女童馬金晶, 周四隨遊學團抵美後,疑被一名亞裔女子擄走,當地警 ...

想居留?
maggie196
|
經過呢件事應該好影響B6美國簽證問題
littlesister
|
好多人仲想砌大陸人捌帶,今次又要失望lu
littlesister
|
maggie196 發表於 18-8-4 10:56

咁咪唔好去囉,世界大把地方靚過佢安全過佢啦
Alex123
|
大力大力 發表於 18-8-4 10:37

中國12歲女童馬金晶, 周四隨遊學團抵美後,疑被一名亞裔女子擄走,當地警 ...

這種情況其實對國內團偶有發生,好多目的是要逃離及再申請美國居留。十幾年前比較聽得多,近年則小了很多。因為近年要自己申請去美國比較容易,無必要通過團體式去申請。

為何父母已經在美國兩年,反而小孩在大陸,一聽就知背後有故事。

Jane1983
|
昨晚睇新聞就知唔係拐帶。個12歳女仔咁乖跟住個女人行,又换衫。另外又有同團學生話係纽約見過個女人比嘢女童食,肯定自己友啦!
Jane1983
|
昨晚睇新聞就知唔係拐帶。個12歳女仔咁乖跟住個女人行,又换衫。另外又有同團學生話係纽約見過個女人比嘢女童食,肯定自己友啦!
heilok
|
父母係通知律師樓唔係警察就知背後仲有故事啦。
|
白痴
做個靚太
|
身為父母,咁無交帶架!
crystal媽咪
|

DoReMi媽媽
|
冇事就好啦!
耕田妺
|
肯定有其他目的啦,你們懂的
water-lily
|
無端端個團友失蹤,導遊、領隊會好麻煩㗎。
另外,對父母住左美國兩年而咁接走個女,一定有內幕
算死草
|
maggie196 發表於 18-8-4 10:56

身邊幾個新移民諗盡辦法都攞唔到旅遊簽證
123blow
|
littlesister 發表於 18-8-4 11:05
咁咪唔好去囉,世界大把地方靚過佢安全過佢啦

你啱喎! 我暫時都無咩興趣去美加! 玩亞洲歐洲中國已經吾夠時間!
emmafish
|
Alex123 發表於 18-8-4 11:10
這種情況其實對國內團偶有發生,好多目的是要逃離及再申請美國居留。十幾年前比較聽得多,近年則小了很多 ...

佢地想個女非法留低係美國? 因為正途申請唔到?

如何係親生女,点会申請唔到?