自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

fivebeanrice 發表於 18-8-6 09:40
你呢d心態更加唔適應響listed co. 做co. sec. team, 呢行好併搏,你心態只會等比人淘汰
...

做野真係不進則退
因為有無法避免的後浪推前浪
D 例呢五年十年係前所未有的改得密
好多做左幾十年仲係散仔既好快會被淘汰
學唔到新野,係因為佢地唔想學新野
舊個套又唔用得

大宅

身體要緊

子爵府

nsychristy 發表於 18-8-6 11:04
做野真係不進則退
因為有無法避免的後浪推前浪
D 例呢五年十年係前所未有的改得密

係呀,因為自己年齡越大,但又上唔高位,問心要請assistant,公司都選年青啦

珍珠宮

wewanwan 發表於 18-8-6 13:34
係呀,因為自己年齡越大,但又上唔高位,問心要請assistant,公司都選年青啦
...

其實咁junior 係listco 都係做下internal 野,執箱,影印,binding, scan 野,filing,跑腿
做下 subsid 野, 叫做多對眼睇下 d public 放上 exchange 既文件
呢 d 野,唔上位就以後都係你做,你就算學識下個位要做既野,無空缺你都無得上
In house 既人事壓力係另一種
我比較喜歡對客
但我完全唔想做普通 pro firm
諗下都覺得 d 陳年 minute book 一陣味又重

你要求安穩其實就得返 pro firm
如果要錢肯搏,又有咁 solid 香港公司經驗
出去搵間好 d 既 firm 做
人工福利假期,D 人既脾氣同客既質素好好多
亦唔見得真係有咁多 OT

Pro firm d OT 多是 OT 文化
你點都唔敢早走,自然乜都慢慢做,簡單複雜化,份份野雕下花,少少事俾人鬧好耐下,無聊野同其他人糾纏下,我就真心頂唔順。

男爵府

回覆樓主

除非月入保證十幾二十萬,可能會為錢忍一排,但捱到有病就一定轉工

珍珠宮

畀面勳章

冇經濟壓力, 就睇下自己覺得身體定份工緊要

珍珠宮

回覆樓主:

身體出晒signal就當然走, ot到咁先得果一個月double pay, 其實有冇諗過係under pay? 還是本身basic高market好多

子爵府

nsychristy 發表於 18-8-6 13:47
其實咁junior 係listco 都係做下internal 野,執箱,影印,binding, scan 野,filing,跑腿
做下 subsid ...

我之前份工做到我生蛇

子爵府

hiragana 發表於 18-8-6 14:17
身體出晒signal就當然走, ot到咁先得果一個月double pay, 其實有冇諗過係under pay? 還是本身basic高ma ...

以我未有牌既人,我已經好滿足

珍珠宮

wewanwan 發表於 18-8-6 20:26
我之前份工做到我生蛇

呢行 d pro firm 女人係咁,俾好大壓力人

你話佢為 quality, 不如你話佢為啖氣

如果 d 野堅係問題都話有得解決

有時佢地會人身攻擊、係人面前落某 d 弱勢同事面、滿足自己內心既女皇 drama, 幾yap 既仔都偏晒佢地心, 無事搞事為左留難下你,咁即係得個受字⋯有時佢會咁做唔代表佢唔鍾意你架,都唔一定同 performance 有關,係純粹個人修養既問題

子爵府

nsychristy 發表於 18-8-6 20:33
呢行 d pro firm 女人係咁,俾好大壓力人

你話佢為 quality, 不如你話佢為啖氣

絕對相信係

大宅

wewanwan 發表於 18-8-4 14:45
公司秘書

我都是同行,但我地準時走喎,公司吾建Ot. 一夠鐘成枱吾見晒人

子爵府

Jen_Rowen 發表於 18-8-6 21:38
我都是同行,但我地準時走喎,公司吾建Ot. 一夠鐘成枱吾見晒人

咁開心既

大宅

wewanwan 發表於 18-8-6 22:24
咁開心既

其實我有朋友都要OT.但佢做搞上市或架構重整(上市前)先會咁忙。可能你食開果范。但co sec一般是安排及預計到,根本吾使趕頭趕名!
未係你上司未婚呀?有聽閒未有家庭負擔的,自己加班都要人地陪佢

子爵府

回覆樓主:

我諗我應該會走呀,因為今日發燒101度但都仲要返工,2對腳出哂紅疹唔知咩事,醫生話係病毒感染。

子爵府

Jen_Rowen 發表於 18-8-6 22:28
其實我有朋友都要OT.但佢做搞上市或架構重整(上市前)先會咁忙。可能你食開果范。但co sec一般是安排及預 ...

no ar, married just extremely lack of manpower

男爵府

wewanwan 發表於 18-8-6 07:55
一啲都唔comfort架 只係覺得放棄double pay

Double pay其實好多公司都有架!

首頁

尾頁

跳至