不幸前晩已流產

Ekei
|
在翁醫師ivf九週後流產,想問問各jm 流產後可否吃黃酒木耳薑雞排惡露嗎?可否提供一些資料關於流產後的飲食
小小其
|
純粹個人建議
白背木耳或木耳好似係溥血的,最好惡露完左先食

但我知中醫好似係用來清惡露的,所以沒有絕對的答案
hamsterma
|
Ekei 發表於 18-8-4 16:01
在翁醫師ivf九週後流產,想問問各jm 流產後可否吃黃酒木耳薑雞排惡露嗎?可否提供一些資料關於流產後的飲食 ...

先唔好咁快食木耳吧
dettol75
|
在翁醫師ivf九週後流產,想問問各jm 流產後可否吃黃酒木耳薑雞排惡露嗎?可否提供一些資料關於流產後的飲食 ...

睇下你流產後,醫生有無開西藥比你,如果無就可以飲生化湯黎排惡露,我果時西醫開左抗生素,我就食黑木耳黎排惡露,但黃酒雞要惡露排清後至可以食,記住都要坐小月,用薑水沖涼洗頭,飲炒米茶,惡露排清後至可以進補

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
GCHK
|
hamsterma 發表於 18-8-4 23:29
先唔好咁快食木耳吧

係亞,記得好似話唔好咁快食木耳
haha748494
|
木耳可以清淤血,但酒同雞就唔好咁快食。
Ekei
|
謝謝妳地每一位,我希望努力調理身體再重新出發
Manmanman12345
|

我都剛剛IVF 8weeks 時流x 了,買了炒米茶代水飲,之後會再睇中醫調理,薑係行氣活血的,要排清曬先好食

之後記得唔好食涼野(西瓜香蕉荔枝綠豆沙腐竹豆漿都唔可以)涼湯都唔可以(例如菜湯、青紅蘿蔔湯、老黃瓜冬瓜、葛湯),要補好返個身體等個身體變得強健,血氣運行得好先至可以有好嘅身體迎接小朋友
Jennifercyber
|

岩岩尋晚飲左一劑生化湯。好堅!
飲左個半鐘即黎料清左多舊組織,之後今朝都排多左一舊。冇諗過10week 都原來幾多惡露。所以真係要清好d!
醫師同我講就飲緊生化湯就冇必要再食木耳住,清淡就ok! 飲完就可以食d ,不過補都係等乾淨哂先開始補。
加油! 養好身體好快再重新出發。
Ekei
|
Manmanman12345 發表於 18-8-5 22:23
我都剛剛IVF 8weeks 時流x 了,買了炒米茶代水飲,之後會再睇中醫調理,薑係行氣活血的,要排清曬先好食

...

好的,謝謝你
Ekei
|
Jennifercyber 發表於 18-8-7 14:45
飲左個半鐘即黎料清左多舊組織,之後今朝都排多左一舊。冇諗過10week 都 ...

我而家只希望快快停血和下星期再檢查時個子宮係乾淨,然後再努力補身
Manmanman12345
|
Jennifercyber 發表於 18-8-7 14:45
飲左個半鐘即黎料清左多舊組織,之後今朝都排多左一舊。冇諗過10week 都 ...

可能你10k BB size 大,我8w BB size 偏細,自然排出,一星期已無血,只有少少啡,今天去看中醫調理下先