樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

請指教:我哥哥現正已經住緊公屋,因為結婚後加名所以現在要一家五口住二人單位,他們覺得單位唔夠住想申請濟迫戶,加上佢有個過度活躍症兒子,請問申請既時候可以當小朋友兩人計嗎?需要醫生證明嗎?如果需要房委會有指定醫生嗎?謝謝幫忙(emoji)(emoji)

伯爵府

回覆樓主:

小朋友有過度活躍症係計多一個人的,係要有醫生證明交俾房屋署。

大宅

sueyee 發表於 18-8-4 22:43
小朋友有過度活躍症係計多一個人的,係要有醫生證明交俾房屋署。

請問自己睇私家醫生寫證明俾房署可以嗎?謝謝

男爵府

kk1030 發表於 18-8-5 00:36

擠逼戶同改善空間合併左,要等房處出計劃先可以申請,時間大約係年尾,你可以去你所屬既邨辦搵主任問佢所需要既文件,加名要時間審查,你想趕得切今年參加計劃好快d搵主任先,要咩醫生寫證明順手問埋主任啦,你今年加唔到名又要等下年年尾

大宅

kissapplegirl 發表於 18-8-5 04:05
擠逼戶同改善空間合併左,要等房處出計劃先可以申請,時間大約係年尾,你可以去你所屬既邨辦搵主任問佢所 ...

知道了,謝謝提醒,要加一個過度活躍症小朋友都需要審查嗎?小朋友已經系公屋成員?

男爵府

回覆樓主

小朋友要政府醫生證明.同埋要有長期複診證明.唔係你求其攞張醫生寫就得.

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

請問,我女都有ADHD,我地只係排緊公屋(新4)要唔要補交資料呢
想認識多啲屯門友

大宅

小平媽媽 發表於 18-8-7 15:59
請問,我女都有ADHD,我地只係排緊公屋(新4)要唔要補交資料呢

如果想要多一個人既空間咁更係要加啦因為一般4人依家都係派3~4人單位比你~如交醫生紙就加多一個人即5人但同樣5人一樣會慢啲咁解,個人建議反正都等當然加!

伯爵府

我要一個家 發表於 18-8-14 19:02
如果想要多一個人既空間咁更係要加啦因為一般4人依家都係派3~4人單位比你~如交醫生紙就加多一個人即5人但 ...

4人家庭真係等得耐,原本可以早啲排,點知1交表就小產。
想認識多啲屯門友

大宅

小平媽媽 發表於 18-8-14 22:04
4人家庭真係等得耐,原本可以早啲排,點知1交表就小產。

你自己睇吓點樣啦,因為依家攞屋都會住好耐,而小朋友的確有咁既需要當然攞大啲會好啲,因為我當初心急冇加所以佢派咗一房單位比我!

伯爵府

我要一個家 發表於 18-8-15 07:37
你自己睇吓點樣啦,因為依家攞屋都會住好耐,而小朋友的確有咁既需要當然攞大啲會好啲,因為我當初心急冇 ...

太細真係難搞,我女好強,好似地主咁,阿妹入侵佢領土佢就好敏感
想認識多啲屯門友

男爵府

kk1030 發表於 18-8-5 00:36

私家唔接受,一定要政府同埋長期覆診

首頁

尾頁

跳至