唔見八達通,通常d人會拎去邊?

bobomia
|
個人八達通搭巴士唔見左,打咗去巴士站長到,未有消息,報失好似要收報失費$50,但我記得將卡好似無乜錢。。。宜家應該點做?
藍尾巴
|
直接去地鐵站比70蚊造過一張,原來張卡既錢會自動去新卡
維仔媽媽
|
通常拎去港鐵站
bobomia
|
藍尾巴 發表於 18-8-4 20:21
直接去地鐵站比70蚊造過一張,原來張卡既錢會自動去新卡

你意思係唔需要報失,咁就無需要俾$50報失費?

然後比$70再做一張新開個人八達通?是嗎?
藍尾巴
|
bobomia 發表於 18-8-4 20:30
你意思係唔需要報失,咁就無需要俾$50報失費?

然後比$70再做一張新開個人八達通?是嗎?

我之前唔見佢無叫我報失,就咁造張新既,舊果張會cut左,同d錢會去返新卡
喜歡你更多
|
係咪要背到個八達通號碼? 定比名佢哋會查到? 我今日都唔見咗
TMC3012
|
拎去邊好難講, 朋友試過唔見左, 比人執到掉去郵筒
vvik
|
藍尾巴 發表於 18-8-4 20:40
我之前唔見佢無叫我報失,就咁造張新既,舊果張會cut左,同d錢會去返新卡
...

個人八達通嗎?

healthymimi
|
我在小巴站執到也拿去地鐵站
jannlly
|
喜歡你更多 發表於 18-8-4 20:44
係咪要背到個八達通號碼? 定比名佢哋會查到? 我今日都唔見咗

個人八達通是有晒記錄的,打電話去,自然會cancal舊咭,會問出唔出新咭(新咭同舊咭一樣)
bobomia
|
維仔媽媽 發表於 18-8-4 20:28
通常拎去港鐵站

bobomia
|
藍尾巴 發表於 18-8-4 20:40
...

IC
bobomia
|

https://www.octopuscards.com/onlineform/report-lost/tc/step1.jsp

應該比身份證號碼 出生日期就會check到
bobomia
|
TMC3012 發表於 18-8-4 20:48
拎去邊好難講, 朋友試過唔見左, 比人執到掉去郵筒

郵筒?咁張八達通最後點樣回歸你朋友手中呢?
bobomia
|
healthymimi 發表於 18-8-4 20:52
我在小巴站執到也拿去地鐵站

bobomia
|
jannlly 發表於 18-8-4 20:57

個人八達通是有晒記錄的,打電話去,自然會cancal舊咭,會問 ...

宜家cs休息,想問下,office hour係咪打去hotline可以check到仲剩返幾錢呢?
Yuki_Yeung
|

唔使背,比身份證同名,佢會幫你check到
jannlly
|
bobomia 發表於 18-8-4 21:06
宜家cs休息,想問下,office hour係咪打去hotline可以check到仲剩返幾錢呢?

係電話錄音,任何時間都可以做報失和換新
ricky0223
|
我執過一張,比左票務中心,不過唔係個人八達通,失主都未必記得no,唔知佢拎唔拎得返
ot3
|
bobomia 發表於 18-8-4 21:06
check唔到... 以前跌左, 想睇下剩返幾多錢, 諗住如果冇比人用過就唔CUT住等下會唔會有人執左

佢話唔可以check, 要cut再退錢

結果要cut左, 佢寄信黎講返剩下幾多, 減手續費, 可退幾多
果時先知