睇咗醫生食咗藥都39.4, 要唔要去醫院?

0C9
|
我自己, 大人
病咗一日
rainiemama
|
0C9 發表於 18-8-4 20:34
我自己, 大人
病咗一日

有冇話咩事?扁桃腺發炎定咩事發燒?而家入急症閒閒地5-6個鐘,小病都拖到大病,建議食哂d藥觀察下!祝健康!

puppydingo
|
有無其他symptoms?
only fever?
Moti
|
大人咁高燒係唔尋常的。我係你會去睇醫生。
mandy952
|
我自己, 大人
病咗一日

睇多次醫生,可能發炎
crystal媽咪
|
去啦,比醫生檢查下
祝你快啲好返
man6838
|
可能流感
letty9626
|
我自己, 大人
病咗一日

可能係流感 退熱貼痴頸背,用毛巾抹下身降溫 早日康復呀!
1010mum
|
快去看 我同事上星期也是這樣,看了醫生吃了藥,只能壓住半小時,半小時後再燒過。
也是持續高燒。
醫生叫佢入院,結果種菌種到是細菌入血。
醫生說好彩入院入得快,這情況會死人的。
要住足一星期才出院。
0C9
|
我暫時塞咗肛,退咗燒,睇吓聽日情況點先,多謝大家!
wcpcelia    發表於 18-8-6 15:52
0C9
|
1010mum 發表於 18-8-4 21:50
快去看 我同事上星期也是這樣,看了醫生吃了藥,只能壓住半小時,半小時後再燒過。
也是持續高燒。
醫生叫 ...

細菌入血除咗發燒仲有乜其他病徵?
Poyau
|
祝早日康復
熱媽
|
我自己, 大人
病咗一日

試過,身體一直高燒了2日,頂唔順入院,驗血,白血球指數好高,即係身體內部發炎,最後驗到係婦科病,都住了差不多個多星期先走得
QUEEN314
|
我幾年前都燒左5曰,頭一曰都係止吾到焼,半夜都要打孖吃必x 痛,睇第三次醫生,先睇到係氣管炎,食左擴生素即刻退焼,第一𠆤醫生我睇第二次時懷疑我流感都只取我口水去政府化驗,到第五曰頂吾順轉醫生即刻睇到氣管炎,第一𠆤醫生事隔一個月後通知我話政府化驗結果我冇流感
紫色線
|
大人38.5以上係高燒了 好少會燒咁高 快去醫院
1010mum
|
0C9 發表於 18-8-4 22:40
細菌入血除咗發燒仲有乜其他病徵?

發高燒,冇胃口,食乜嘔乜。

此前一星期,兩腮淋巴腫痛,當時也看了醫生,吃了抗生素,消退了。
兩件事,醫生也不肯定是否有關連。
Potato_K
|
0C9 發表於 18-8-4 22:38
我暫時塞咗肛,退咗燒,睇吓聽日情況點先,多謝大家!

有退燒就好d, 唔退就要去e院check 係咪流感
0C9
|
原來係乳腺炎!又頭痛又發冷好辛苦
已經睇咗醫生,多謝大家意見&關心!
waic
|
0C9 發表於 18-8-5 12:31

get well soon
cloudwingwing
|
0C9 發表於 18-8-5 12:31

唔好意思,你係餵緊人奶所以有乳腺炎?