凑两b的惨况

YONCC
|
因两b相隔太密,大b現在兩歲五個月,細b十個月,一人湊兩b,每天都打仗好累。想俾大b去讀N,但好貴,c6一人返工一個月萬幾蚊,除開距自己的開支、小朋友的開支,月月都清,無可能讀N。想請教下有咩方法便便地可以凑开两個b。
jayk_1030
|
YONCC 發表於 18-8-4 22:22
因两b相隔太密,大b現在兩歲五個月,細b十個月,一人湊兩b,每天都打仗好累。想俾大b去讀N,但好貴,c6一人 ...

一個人搵萬幾蚊又要生兩個, 你無考慮清楚先生???
一係搵社區保母幫手, 你出黎打工幫補家計啦
我要做媽媽
|
我都建議一下你搵社區保母喇,你都出去做嘢,唔係你先生真係好辛苦架
YONCC
|
我要做媽媽 發表於 18-8-4 22:58
我都建議一下你搵社區保母喇,你都出去做嘢,唔係你先生真係好辛苦架

社區保母?點樣聯繫?點樣的?幾錢?
YONCC
|
jayk_1030 發表於 18-8-4 22:33
一個人搵萬幾蚊又要生兩個, 你無考慮清楚先生???
一係搵社區保母幫手, 你出黎打工幫補家計啦
...

可以介紹下社區保母嗎?完全不了解。我之前就唸住生完早點收肚,湊埋一齊,返學可以出去做嘢,唔使做做下嘢又話有左,我真係唔知道兩個小朋友會係咁樣的狀況。
faithgao
|
因两b相隔太密,大b現在兩歲五個月,細b十個月,一人湊兩b,每天都打仗好累。想俾大b去讀N,但好貴,c6一人 ...

上網查吓社區保母就有相關資料
haha748494
|
如果亞媽話姐99有時間,可以幫手湊下。
bchuma
|

我一個人湊兩個 細果個3m,大果個4y,開頭時簡直進入瘋癲狀態,而家慢慢適應,我係將兩個b作息時間調整耐一齊,距地訓左,我就做自己野咁
YONCC
|
bchuma 發表於 18-8-5 20:56
我一個人湊兩個 細果個3m,大果個4y,開頭時簡直進入瘋癲狀態,而家慢慢適應,我係將兩個b作息時間調整耐 ...

因為你其中一個係已經放學,而且過左三歲會好好多。我因為產後無休息好,一胎後就自己湊,身體好差又來二胎,二胎出院第二日就自己湊兩個,自己身體好差,經常抱著或者背著兩個訓,負重厲害,現在身心極度疲勞,好想大兒子可以去翻學全日,分開下,但對於現狀不現實。
pineapple_bun
|
YONCC 發表於 18-8-5 23:16
因為你其中一個係已經放學,而且過左三歲會好好多。我因為產後無休息好,一胎後就自己湊,身體好差又來二 ...

講真一個月萬幾養一個大人都唔係好夠, 仲要養兩大兩細? 生之前要諗清楚, 其實以你哋家庭收入, 生一個已經好盡

小朋友會用好多錢, 你讀n班都話無錢. 你點都要出黎做野架啦

小朋友訓覺果度, 我仔訓覺從來唔洗抱或孭住. 亦唔痴身. 眼訓放係床度自己碌吓碌吓就訓. 你大果個兩歲應該聽得明添. 叫佢自己玩吓都可以.

咁你自己唔會咁辛苦
immaa
|

俾大b返學吧!可以申請學費津貼
YONCC
|
immaa 發表於 18-8-6 14:50
俾大b返學吧!可以申請學費津貼

n班也可以申請嗎?
immaa
|
YONCC 發表於 18-8-6 14:59
n班也可以申請嗎?

可以
immaa
|
immaa 發表於 18-8-6 14:59
可以

我仔育嬰院都有得申請
YONCC
|

我現在事實有兩個小朋友,已成為事實。我想出來做嘢所以先唔想隔幾年又一個,對工作唔係幾好。至於我有無想過兩個會好像現在甘嘎狀況,我確實無想到,正如某些媽媽帶孩子確實是很乖。現在細呢個要湊到讀書才有可能去做嘢。我不是上了呻我有幾辛苦的,其實我想知道有無咩辦法可以緩解一下我現在的狀況,希望有的可以建議下我。如果係要話一個月好多錢才可以生幾個的,我不參與討論,好多謝大家的建議!
YONCC
|
immaa 發表於 18-8-6 15:00
我仔育嬰院都有得申請

聽到你給我帶來呢個希望真的很開心。可以pm我具體的申請指引嗎?
immaa
|
YONCC 發表於 18-8-6 15:25
聽到你給我帶來呢個希望真的很開心。可以pm我具體的申請指引嗎?

我都係第一次申請,我仔九月返學,你仔首先要穩到學校收先可申請,快上綱查下,可以上網下載表格,我吾敢發資料俾你,因我都係半桶水咋
YONCC
|
immaa 發表於 18-8-6 15:28
我都係第一次申請,我仔九月返學,你仔首先要穩到學校收先可申請,快上綱查下,可以上網下載表格,我吾敢 ...

明白,好多謝你!
immaa
|
YONCC 發表於 18-8-6 15:30
明白,好多謝你!

別客氣,大家加油
bchuma
|
YONCC 發表於 18-8-5 23:16
因為你其中一個係已經放學,而且過左三歲會好好多。我因為產後無休息好,一胎後就自己湊,身體好差又來二 ...

係啊 最近放假 我都自己湊 都辛苦 何況兩個都未返學