貼膠地板

twinstar_baby
|
請教有冇jm試過自己貼地板?
如果已經住緊,係咪都一定要搬走所有野?一part part咁整得唔得呢?
國王陛下
|
twinstar_baby 發表於 18-8-5 00:20
請教有冇jm試過自己貼地板?
如果已經住緊,係咪都一定要搬走所有野?一part part咁整得唔得呢?
...

係咪帶貼紙果隻?係既小小小小咁貼得架
|
國王陛下 發表於 18-8-5 01:35
係咪帶貼紙果隻?係既小小小小咁貼得架

我想淘,塊膠地已經有膠貼,但問過賣家話未必好實正(如果我起左舊地板出黎),如果真係要用膠水,係咪都要搬走野?
LLL1124
|
回覆 twinstar_baby 的帖子

更換時應要塗過新膠水(有專用膠水),因舊的膠唔夠力的。另外可局部地換,只要移走那部份的傢俬雜物就得。
|
LLL1124 發表於 18-8-5 07:19
回覆 twinstar_baby 的帖子

更換時應要塗過新膠水(有專用膠水),因舊的膠唔夠力的。另外可局部地換,只要 ...

咁再請教,咁痴好一部分,要幾耐先可以移返傢私塊原位?
專用膠水可以邊度買?
szeszes
|
我換個成屋既,我係由房開始換,我係搬開晒個房既傢俬來貼。 我係自己搽膠水果種,呢種係貼得最實。

不過貼完唔好立即放返傢俬上去,因會受壓而令膠水係邊到 吱 返上來,抹餐死(我隻佬用松節水抹走膠水印)

貼左5年都仲好新淨

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
szeszes
|
twinstar_baby 發表於 18-8-5 12:26
咁再請教,咁痴好一部分,要幾耐先可以移返傢私塊原位?
專用膠水可以邊度買?
...

我等大半日先搬返上去,不過你要預左會有膠水吱出來,要抹既

賣膠地板既舖頭有得賣,5年前我呢種為27蚊左右1件 (半呎 x 3呎長)
國王陛下
|
twinstar_baby 發表於 18-8-5 03:49
我想淘,塊膠地已經有膠貼,但問過賣家話未必好實正(如果我起左舊地板出黎),如果真係要用膠水,係咪都 ...

我貼過好實喎
|
國王陛下 發表於 18-8-5 15:50
我貼過好實喎

石屎地都實?
但有d灰塵都實嗎?
liy7239
|
szeszes 發表於 18-8-5 15:04
我換個成屋既,我係由房開始換,我係搬開晒個房既傢俬來貼。 我係自己搽膠水果種,呢種係貼得最實。

不過 ...
地脚線有冇整,搬曬D傢俬都幾係嘢!
國王陛下
|
twinstar_baby 發表於 18-8-5 15:53
石屎地都實?
但有d灰塵都實嗎?

o...咁應該唔得啦
思澄爸爸
|
szeszes 發表於 18-8-5 15:08
我等大半日先搬返上去,不過你要預左會有膠水吱出來,要抹既

賣膠地板既舖頭有得賣,5年前我呢種為27蚊左 ...

請問邊度有膠地板賣?
sjnl43
|
回覆 szeszes 的帖子

好叻, 自己油牆攪埋地慳唔小, 而家d 裝修天價
Rubik
|
我都準備自己整,屋企個木地板唔掂,諗住係上面舖無鏠地板
|
思澄爸爸 發表於 18-9-5 14:33
請問邊度有膠地板賣?