懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔快滿月,3個幾鐘飲一次3安,算飲得少嗎

侯爵府

jj1984 發表於 18-8-5 12:27

我個仔滿月3個鐘飲4安,佢出院已經飲緊4小時一次每次3安,不過體重ok 就唔駛迫佢飲

大宅

jj1984 發表於 18-8-5 12:27

無得話少吾少,每一個小朋友都吾同,以我囡為例,出世到而家21個月都吾鐘意飲奶,2個半月時厭奶可以食1-2安一餐,近呢個幾2個月已經介哂奶粉,只要小朋友無扭無吾舒服無病,由得佢地自由發展
回覆 jj1984 的帖子

Hi jj1984 ,個BB嘅胃口同需要都唔同,初生BB胃容量細,可以能需要每3-4小時餵哺,按返需要餵哺係最理想,一般BB 每餐食飽時臉仔有滿足表情,全日飲到600ml~650ml或者有6塊以上濕片,都代表佢奶量足夠。 另外,初生BB腸胃未成熟容易有肚風,有可能會影響到飲奶,媽媽多留意下BB肚仔有冇漲漲實實? 有無同BB每日按摩肚仔?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

Yvonne@NUTRICIA 發表於 18-8-6 15:19

Hi jj1984 ,個BB嘅胃口同需要都唔同,初生BB胃容量細,可以能需要每3-4小時餵哺,按 ...

請問應如何按摩肚仔?

複式洋房

好似有條公式計:
bb重量(KG) X 150ml = 一日所需(ml)

如果BB重 4kg = 4 X 150ml = 600ml (每日) = 100ml(6餐)

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

Yvonne@NUTRICIA 發表於 18-8-6 15:19

Hi jj1984 ,個BB嘅胃口同需要都唔同,初生BB胃容量細,可以能需要每3-4小時餵哺,按 ...

PopeyeWong 發表於 18-8-17 00:07
請問應如何按摩肚仔?
Hello PopeyeWong, 媽媽可以用掌心陰力順時針幫BB搓肚仔, 亦可以俾BB瞓低, 捉住佢 兩隻腳仔,左右大脾輪流提高, 好似踩單車嘅動作就得。

相關按摩方法, 媽媽可以參考以下影片 https://www.youtube.com/watch?v=BiJ_-LAQf_Y

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至