請問穿水應該點做??

Kammyan
|
第一胎 咩都唔識 想問下各位有經驗的媽媽

如果穿水 應該call白車定搭的士?

要唔要用咩墊住下面等羊水冇流得咁快?

仲有要注意?

cherrieshum
|
Kammyan 發表於 18-8-5 17:04

立刻入院
musiccisum
|

唔好沖涼,立即撘的士入院,帶定條毛巾必要時漏得勁可包住
touko
|

問左話唔好call 白車
穿羊水要快處理,唔好搞任何野即去產前病房
經一經急症室會拖延時間

其他就可以白車

freshrose
|
我係穿水入院,我一穿水就著M巾褲坐的士去醫院
DAYPOPO
|
穿水係唔係不停流架?
gigi^^
|
DAYPOPO 發表於 18-8-5 19:35
穿水係唔係不停流架?

會議不停流 用M巾
freshrose
|
DAYPOPO 發表於 18-8-5 19:35
穿水係唔係不停流架?

係,唔好用m巾,要用m巾褲,會流好多水
鄧鍾
|
聽過一d講座,話要結合胎位來睇,如果羊水流得好快好多就要即刻躺下,墊高patpat,唔好再行等白車接,因為如果羊水繼續流得太多太快會將臍帶衝出來喔~~如果羊水流得慢仲可以自己飛的去醫院~
hohoyin731
|
freshrose 發表於 18-8-5 21:38

m巾褲好高腰,大碼著得落?
Kammyan
|
鄧鍾 發表於 18-8-5 21:59
聽過一d講座,話要結合胎位來睇,如果羊水流得好快好多就要即刻躺下,墊高patpat,唔好再行等白車接,因為 ...

你咁講我都驚驚地。。
freshrose
|
hohoyin731 發表於 18-8-5 22:20
m巾褲好高腰,大碼著得落?

我着s 碼無問題,臨生前36 腰
gigi^^
|
freshrose 發表於 18-8-5 21:38

兩胎都係用M巾 但要用加長夜用 企係到 行嘅時候會流得快D
Carmen8080
|
睇到啲留言都覺驚險
cl2018
|

如果搭的士都要半個鐘到醫院,怕唔怕架?
淳熙媽咪
|

如果好似拍戲咁pok一聲,吧啦吧啦咁流,咁當然即刻答的士去醫院啦~
如果突然穿水,流到一地都係,有d人會有血,可以call白車,但都未必車你去有產房既醫院。
我第1胎就係40周滲羊水,以為係普通分泌,慢條思理去到產房,醫生驗完都50,50唔清楚係咪穿羊水,結果再驗,個資深既姑娘話係,即刻唔比落床,落催生,一個鐘內生埋出黎...
yc716
|
Call白車 只會送你去最近既急症
即使最近既醫院無婦產科,佢地都只可以送你去果度
所以最好自己搭的士,驚流得勁,m巾褲加張床墊
Kammyan
|
gigi^^ 發表於 18-8-6 00:11
兩胎都係用M巾 但要用加長夜用 企係到 行嘅時候會流得快D

我聽人地話流水可能會流埋條臍帶出來。。好恐怖啊
Kammyan
|
yc716 發表於 18-8-6 02:17
Call白車 只會送你去最近既急症
即使最近既醫院無婦產科,佢地都只可以送你去果度
所以最好自己搭的士,驚 ...

請問m巾褲係唔係生完用果隻??
Carmen8080
|
Kammyan 發表於 18-8-6 08:44
我聽人地話流水可能會流埋條臍帶出來。。好恐怖啊

生仔真係一件驚心動魄嘅事