今天第五週,有事請問。

Jessicakyy
|
嗨,我第一次用apps留言,原來咁方便

今天第五週。。。因為我最後一次經期第一天係7月1曰。

請問何時攞懷孕証明?爬文成日叫孕媽早早去睇醫生,但產科話太早睇唔到野,叫我星期五先去。

咁我仲使唔使早點去普通科攞懷孕証明,先去母嬰健康院?係咪要有產科醫生出既預產期紙先可以去排~~?

其實我未必係政府生的,咁使唔使咁急去排~?

因為小產過。。。今次事事都好小心,有點亂嘞,有沒媽媽可以指教下~?
小雞媽咪
|
Jessicakyy 發表於 18-8-5 18:00
嗨,我第一次用apps留言,原來咁方便

今天第五週。。。因為我最後一次經期第一天係7月1 ...

去普通科驗孕 有左就會出醫生紙架啦
婦產科好似有心跳定照到有先出醫生紙
拎到張醫生紙就去排健康院啦
不過頭一個月係冇野驗 我印象中好似一個月後先開始見姑娘同醫生
就算唔係政府生bb 排定都冇壞既 多一個保障麻
祝好孕bb痴實媽媽
Jessicakyy
|
明白了,謝謝你
我卧床左三天半左右,當然係屋有四圍行。。。唔知明天仲好無卧床,唔返工。

係有點拍返工既車程回程辛苦,無位坐。

除左無經期,曾經經痛,有時肚左右拉且住外,無乜孕反應。會唔會有咩問題。
carolhui007
|
回覆 Jessicakyy 的帖子

可6-7週搵婦科醫生照照胎囊確定無宮外孕同照下閃閃電(BB心跳)
記得keep 住食葉酸

扯扯下正常,初期會係咁,用手搓下同瞓多啲有幫助

加油呀
Jessicakyy
|
Jessicakyy 發表於 18-8-5 21:34
明白了,謝謝你 。
我卧床左三天半左右,當然係屋有四圍行。。。唔知明天仲好無卧床,唔返工。

謝謝妳。

唔知我係咪太緊張,明天又想告假。
小雞媽咪
|
Jessicakyy 發表於 18-8-5 21:34
明白了,謝謝你 。

唔會既 初期係咁 bb係個子宮不斷生長 撐大個子宮所以感覺扯扯下咁 適合既郁動都好架 個人心情都會好啲
不過工作太過辛苦 就要休息下啦 唔好勉強自己啦
JD930
|
Jessicakyy 發表於 18-8-5 21:48
謝謝妳。

多點休息,放鬆啲 恭喜哂
haha748494
|
知道有左bb..第一時間拎張證明去政府醫院book左先
之後就搵間私家婦產科醫生去book...,政府私家兩邊睇。
懷孕初期唔好拎重嘅嘢。祝你同BB順順利利。
GCHK
|
Jessicakyy 發表於 18-8-5 21:48
謝謝妳。

唔使太緊張嘅,恭喜你,加油!放鬆D
Jessicakyy
|
GCHK 發表於 18-8-6 16:57
唔使太緊張嘅,恭喜你,加油!放鬆D

謝謝大家

其實,今晚我入左院呀。
流粉紅色血
早知唔返工啦

不過老公妹妹好照顧我,我感到好幸福。

我會叫寶寶努力,我唔會放棄格
企鵝仔小P
|
Jessicakyy 發表於 18-8-6 21:05
謝謝大家

其實,今晚我入左院呀。

你要休息多d呀 唔好拎重野
有重野要拎就叫老公幫忙喇
GCHK
|
Jessicakyy 發表於 18-8-6 21:05
謝謝大家