吹水講吓近排有無整過咩好食

anyuser18
|
呢排玩麵包機,成日整芝麻方包幾好味

仲有蒸腸粉都唔錯喎,即蒸即食真係好食

自製無咁多添加劑,食完仲好香好回味

仲有紅豆芋圓,椰汁刨冰

都係啲簡單嘢咋
gouramike
|
anyuser18 發表於 18-8-5 18:01

最近整緊芒果糯米糍
candice0088
|
最近食厭左西式早餐、麵包。
突然諗起 薄撐果類既早餐...

根住就用麵粉、薯粉、蛋、蔥花、火腿/煙肉絲 加水...煎成蛋餅咁樣。煙煙Un Un 又飽肚。

D細路仲加少少蛋黃醬..話咁樣幾好味。
mushi06
|
我都學人用麵包機搓粉,整北海道鮮奶麵包。
sandypink
|
我都有整麵包,但因為無焗爐,次次都係方包咋,或者加芝士粒做芝士粒方包。
另外整芒果布甸最多,快靚正。
黎緊都想整芒果糯米磁 & 腸粉...
見好多人近排整流心月餅都好想試,但真係要準備好多材料,令我卻步
最重要係仲未買到焗爐
babyhoi
|
剛剛整芝士麻薯波波
漲卜卜好可愛

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
小manman
|

最近期一定係「流心奶黃月餅」~

wcpcelia    發表於 18-8-6 11:07
mei524
|
babyhoi 發表於 18-8-5 18:22
剛剛整芝士麻薯波波
漲卜卜好可愛
e個點整,
賣相好得
cindy618
|
anyuser18 發表於 18-8-5 18:01

芝麻方包點整?
小manman
|
小manman 發表於 18-8-5 18:33
最近期一定係「流心奶黃月餅」

仲有整包包~

Ashleycorina
|
用Bruno 整
雜菜蛋餅,簡直係無肉版大阪燒加好多Mayo 同紫菜
其實係見到屋企有好多椰菜同甘荀所以咁整。

用焗爐整辣的甜酸雞翼

用Bruno 整肉丸,整到半煎炸好味

emimi
|
我想知自家製麵包都係粗糙鞋口嗎?親戚整過幾次俾我,食開鬆軟麵包嘅我完全接受唔到,一直想買部麵包機都幻想破滅
emimi
|
babyhoi 發表於 18-8-5 18:22
剛剛整芝士麻薯波波
漲卜卜好可愛

超吸引
小manman
|
emimi 發表於 18-8-5 20:24
我想知自家製麵包都係粗糙鞋口嗎?親戚整過幾次俾我,食開鬆軟麵包嘅我完全接受唔到,一直想買部麵包機都幻 ...

我唔係用麵包機整的~
anyuser18
|
cindy618 發表於 18-8-5 19:57
芝麻方包點整?

用麵包普通方包食譜,beep beep 機加得嘢時,加黑芝麻入去咋
anyuser18
|
我想知自家製麵包都係粗糙鞋口嗎?親戚整過幾次俾我,食開鬆軟麵包嘅我完全接受唔到,一直想買部麵包機都幻 ...

唔係嘅,用蛋和奶的食譜會軟啲。可能佢用水和奶粉啦!

我知有人用湯種會更軟,但我唔識喎
anyuser18
|
sandypink 發表於 18-8-5 18:18
我都有整麵包,但因為無焗爐,次次都係方包咋,或者加芝士粒做芝士粒方包。
另外整芒果布甸最多,快靚正。
...

我都係次次方包,我有氣炸鍋都可焗包,但我。。。懶

話時話,有人將麵包機當焗爐用,不過我諗只能焗一兩個包 我見網頁有人放個架再焗蛋糕
sandypink
|
anyuser18 發表於 18-8-5 21:29
我都係次次方包,我有氣炸鍋都可焗包,但我。。。懶

話時話,有人將麵包機當焗爐用,不過我諗 ...

我係想買焗爐,不過廚房有限一直搵唔到適合嘅焗爐
laukkk
|

佢應該用簡單既直接法,所以麵包好快老化,又乾又硬。如果用中種或湯種會好好多,整得好既話好食過街買果d
laukkk
|
我尋晚試整泰式金邊粉,都幾ok, 好開心,已經想再買料整過
wcpcelia    發表於 18-8-6 11:07