自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anyuser18 發表於 18-8-6 09:52
繼續講吓整咩食先
呢幾日整咗蜆肉乾蝦皮浸木耳翠肉瓜豆腐。唔錯唔錯,湯都飲哂!
蜆肉好香,有次ztxxx湊單 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 18-8-7 00:09
懶咗一排,呢輪煮番d嘢俾老公仔女食,佢地要求炆五花腩,焗千層麵,咖哩魚蛋,pizza, 尋晚整咗豆腐蝦仁粉絲 ...

珍珠宮

sunny.moon 發表於 18-8-14 07:35
里度D JM 真係巧勁 !! 落水能游、出水能跳!!!

入得廚房,出得廳堂。

珍珠宮

Queenie64 發表於 18-8-14 13:51
早2日整越式法包食

嘩 !

子爵府

回覆樓主:

近來鍾意買多啲整好雪冰格的,例如一大舊梅頭肉,加冬菇,粟粉生粉麻油,調好味,一次過放去攪肉機,整好哂,就留一半放冰格製冰盒啦,雪好一粒粒可以放耐啲。有時無咩食,放幾冰在飯面,煲好飯就有冬菇肉碎飯食。好好味喎 一次過就省功夫。
無雪嗰啲,整冬菇肉碎腸,燒賣,煎餅,蒸或煎肉餅,唔錯喎
自己攪嘅肉可依自己心水調味。出街越嚟越難食到料足又香滑的肉餅嘞!有時仲食到碎骨都好唔掂。自己整要少少功夫,但自從入咗部勁攪肉機就快手好多整得好

子爵府

回覆樓主:

之前整包整饅頭都失敗,終於呢幾日成功啦
秘訣就係買啱咗嗰隻饅頭自發粉囉

將啲冬菇豬肉碎包埋入去,就變咗冬菇豬肉包。趁熱食,好好味

整嘢食都會上癮㗎喎 不停咁上youtube聽唔哋搓粉整包 不停喺個刨文 學習,都好好玩

第一次就用手搓粉 之後 使用麵包機幫手差 真係舒服好多。 差完出嚟 碌幾下, 捲埋一齊切開就做到饅頭啦
又或者轆平佢 ,包啲餡入去就變咗冬菇豬肉捲 或者豬肉包

首頁

尾頁

跳至