維他命A對孕婦有影響?

chengkaren
|
最近有篇報導話檢測到搽得太多bio oil會影響bb, 到底係咪真嫁? 各位媽媽有冇用?
koalalee88
|
chengkaren 發表於 18-8-5 18:50
最近有篇報導話檢測到搽得太多bio oil會影響bb, 到底係咪真嫁? 各位媽媽有冇用? ...

搽左三個月 見到新聞即刻轉左clarins
katiejim
|
最近有篇報導話檢測到搽得太多bio oil會影響bb, 到底係咪真嫁? 各位媽媽有冇用? ...

搽左幾日,敏感。。
即刻無用
JD930
|

我用個隻有維他命E
遲啲問下醫生有冇問題先
BabyCiu
|
Biooil唔啱我用,用過兩三次就pat埋一邊了⋯感覺上好油唔識吸收咁
Connie_cat
|
我本身都用咗半個多月,睇到報導後唔敢用,只用普通乳液擦住先,仲諗緊轉咩牌子
AndreaYYip
|
我都會驚但我覺得要客觀咁去睇,咩叫做搽得太多?個份量要幾多先至叫做多?
haha748494
|
幣,我之前都系用呢隻喎。
Pistolmama
|

維他命a分兩種,動物性retinol 同植物性beta carotene, 太多維他命a 可能會K 胎,所以不宜吸收太多
retinol身體係直接吸收,而beta carotene 要轉化再吸收,份量相對較少,難超標
原本我都想買bio oil, 而家都要諗其他品牌
我要做媽媽
|
維他命A好似話可以直接吸收既,不過我唔系記得好清楚係咪維他命A喇
moonlyCC
|
我一直都有用緊呢個牌子嘅油,我早晚搽同埋我一直都有做產檢,所有野都正常喎
Milkyway1212
|
你地唔覺得依家d新聞最緊要係嘩眾取寵咩?
睇完我都擔心,所以即刻上網查bio-oil d資料,見佢面書有講隻油係外國有做過測試,無得呃嫁喎,亦都證實正常分量咁用係安全嘅
珍惜眼前
|
唔好咁誇張啦...一日要用成110ml 先有問題⋯⋯一支大既才200ml ,我自己就搽唔到早同晚及用兩晚到就停,因爲搽早晚或多過3-4晚就起粒粒,不過so far 而家33週都冇紋
virg
|
岩岩都係 ws 群睇到 e 單新聞~ 之後上網爬文睇到以下資料感覺安心好多 !不過講真查肚個份量都係得幾滴, 如果覺得太油既媽媽可能用 2~3 滴都唔定 XD
咁又點會咁易用到過量丫~

懷孕時也可以安全使用

維他命A
如果孕婦口服高劑量的維他命A可能會對胎兒的健康帶來負面影響。高含量的維他命A很難通過皮膚被吸收,所以外敷維他命A(和它的衍生物)的負面影響較低。因此,Bio-Oil所含有的維他命A成份和份量(標簽上的Retinyl Palmitate)並不至於能造成危害。

RubyYu07
|
真係有咁既報道?我懷孕時都係搽呢隻
carrot68
|
AndreaYYip 發表於 18-8-6 15:10
我都會驚但我覺得要客觀咁去睇,咩叫做搽得太多?個份量要幾多先至叫做多? ...
同意呀...就算飲水飲過量都會中水毒啦, 只要留意返唔係搽過量, 根本就唔會有問題
RubyYu07
|
Milkyway1212 發表於 18-8-7 17:46
你地唔覺得依家d新聞最緊要係嘩眾取寵咩?
睇完我都擔心,所以即刻上網查bio-oil d資料,見佢面書有講隻油 ...

我之前都係用呢隻,不過幾日先搽一次,淨係覺得好油。
linglingff
|
我用之前有問過醫生意見,我個婦產科醫生都話唔影響喎