識唔識用菜刀?

popocat
|
見隔離舖講識唔識斬全雞,我好想講:我根本唔識用菜刀!

你地呢?
油麥麥
|
OK,最重要刀要利
fionakong2008
|
係我家根本無菜刀,只有大把小小aeon12蚊店嗰啲刀,一頓就換。
popocat
|
油麥麥 發表於 18-8-5 19:35
OK,最重要刀要利

問題係斬嗰下我一定會斬歪
|
見人切絲切片好快好勁
但我覺得菜刀千斤重
popocat
|
fionakong2008 發表於 18-8-5 19:38
係我家根本無菜刀,只有大把小小aeon12蚊店嗰啲刀,一頓就換。

咁你去街市買把練習下,可能得呢
popocat
|
[email protected] 發表於 18-8-5 19:42
見人切絲切片好快好勁
但我覺得菜刀千斤重

好難切得準
|
popocat 發表於 18-8-5 19:42
咁你去街市買把練習下,可能得呢

唔會喇,我極度驚磨刀聲,菜刀好快頓要磨。
油麥麥
|
popocat 發表於 18-8-5 19:39
問題係斬嗰下我一定會斬歪

手起刀落,乾淨俐落
油麥麥
|
fionakong2008 發表於 18-8-5 19:51
唔會喇,我極度驚磨刀聲,菜刀好快頓要磨。

用碗底磨刀,快靚正
|
油麥麥 發表於 18-8-5 19:57
用碗底磨刀,快靚正

係啲聲唔得
肥肥寶
|
我屋企都冇菜刀
BLouie
|
斬雞我識我識,斬到一d大一d細一d斬吾斷,皮肉分離變左癲雞之麻
twinstar_baby
|
下...
Rrrr....我反而幾好奇,冇菜刀?你唔煮飯?
斬骨刀我有,有菜刀,生果刀,磨刀石都有,自己磨
popocat
|
twinstar_baby 發表於 18-8-5 20:27
下...

我用西式切肉刀+較剪,排骨、牛肉會叫街市斬埋切埋. 我屋企有菜刀,但我唔識用

芳姑姐
|
我用胶剪剪雞好多年啦,斬雞斬到周圍肥騰騰,怕怕。

用開菜刀斬瓜切菜,手起刀落快狠準
小可愛11
|
twinstar_baby 發表於 18-8-5 20:27
下...

我都差不多,有中國菜刀,斬骨刀,生果刀,不過多一把魚生刀,亦有磨多石。
bufferzone
|
菜刀都分好多種,斬骨會用菜刀

其餘會用唔同既刀,我好鍾意鋒利既刀,又鍾意磨刀,常用刀起碼有五把
1928mickey
|
popocat 發表於 18-8-5 19:31
見隔離舖講識唔識斬全雞,我好想講:我根本唔識用菜刀!

你地呢?

沒有所謂
bosch
|
下...

我日日煮飯,但成十年冇用中式菜刀,屋企有把新菜刀不過冇開。

我用西式菜刀多。用好細把生果刀多d。