自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我把刀唔可以利,一利我會切到手 鈍又切唔到嘢 我玩哂

侯爵府

twinstar_baby 發表於 18-8-5 20:27
下...
Rrrr....我反而幾好奇,冇菜刀?你唔煮飯?
斬骨刀我有,有菜刀,生果刀,磨刀石都有,自己磨

呢十年,得呢兩樣,刀係十二蚊店嘅,頓到肉都切唔到就換把新。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔夠手刀, 唔用.

珍珠宮

popocat 發表於 18-8-5 19:39
問題係斬嗰下我一定會斬歪

我係擺正位(用刀界好皮肉,到骨就停),然後一手抓定位,另一手拿錘仔狠狠打一下刀背......刀鋒夠利,就一定整齊又靚

第一次我入廚“斬件”時, 我先生(當時男友)正奇怪我係廚房揼咩釘,心唸都係等佢斬啦!結果見到碟好似大廚出品,好意外,仲問我出咩術

男爵府

畀面勳章

triple3 發表於 18-8-5 21:45

係wow,我果把都好鈍 但我都試過幾次切到手

子爵府

老實, 我無膽用傳統菜刀

侯爵府

triple3 發表於 18-8-5 21:45

我唔會用利刀,因為連鈍刀我都會切到手

男爵府

小可愛11 發表於 18-8-5 21:07
我都差不多,有中國菜刀,斬骨刀,生果刀,不過多一把魚生刀,亦有磨多石。
...

我就係爭冇斬骨刀!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

brindlewin 發表於 18-8-5 22:17
我係擺正位(用刀界好皮肉,到骨就停),然後一手抓定位,另一手拿錘仔狠狠打一下刀背......刀鋒夠 ...

你好有心機呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

菜刀好緊要啊,刮魚鱗、琢蒜、拍薑、無左佢點得

子爵府

2018復活節勳章

sasa@uk 發表於 18-8-5 19:42
見人切絲切片好快好勁
但我覺得菜刀千斤重

我屋企有日式刀同中式菜刀,要切d仔細野例如薑絲,薄肉片,蒜茸之類,真係要用菜刀先掂。菜刀有唔同重量,要試上手感覺下啱唔啱重量,我用緊果把重量我覺得ok.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我有中西式n咁多把刀, 最常有3把, 中式菜刀切肉切絲斬雞無佢唔得, 第二把係陶瓷刀, 切菜切瓜同切熟食, 第3把係生果刀,我發現中式菜刀真係全能堅好用

珍珠宮

popocat 發表於 18-8-5 22:36
你好有心機呀

其實我係手臂唔夠力嘅人(係生仔後抱仔抱到粗壯),另一方面我嘅“瞄準”能力好低吓
但教我切雞鴨嘅大學同學,以前學過廚,佢諗到教我咁解決,我都認定佢先係“作弄”我多,但真係解決我“揮刀亂劈,屍橫遍野”嘅問題,所以至今我都係咁整。

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

popocat 發表於 18-8-5 19:31
見隔離舖講識唔識斬全雞,我好想講:我根本唔識用菜刀!

你地呢?

我識用菜刀

大宅

回覆樓主:

菜刀都有分文刀同武刀, 武刀用嚟斬骨, 文刀用嚟切肉切菜,文武刀各一把係基本。 但唔夠力雞剪都係好選擇。

子爵府

回覆樓主:

識。不過依家多用陶瓷刀輕身又好切無咁累

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

比人鬧都係咁話,我好驚用菜刀。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

我斬肉切菜刮羌皮乜都用菜刀,其他刀揸落都唔“就手”,除咗切水果用生果刀。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆樓主

用慣菜刀咋

最好用係我媽屋企個把,應該係我細個時舖頭換刀我公拎畀我媽用,個把刀斬雞一流。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

回覆樓主

煮到就算
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

首頁

尾頁

跳至