你哋認同邊一個多啲?

麵包超人^o^
|

純討論..........

背景: 20中開始拍拖,拍咗4,5年。男同女都差不多30。

A就話: 個男仔係結婚就一早結咗啦,使乜拖4,5年喎,如果有意就唔會將結婚個plan拖後啦(上年年尾的確有傾過,但事後呢個plan on hold)!咩叫事業未有基礎姐,結婚簽張紙,慳慳地咪食餐飯,用得幾多錢,無心結先係真。

B就話: 其實拍咗4,5年都唔算話好耐呀,30都未到,要養起頭家黎計,事業的確未穩定。結婚可能真係有啲壓力(經營一個家嘅能力)

之後有個男仔就講,其實拍拖拍得越耐,發現對方嘅缺點就越多中,先至會令到有唔想結婚嘅念頭,就證明果個唔係岩嘅人選。
Supertalkative
|
麵包超人^o^ 發表於 18-8-5 21:23

背景: 20中開始打拖,拍咗4,5年。男同女都差不多30。

我覺得如果25歲拍拖到30歲既話,似A多d!

不過都要睇男方既態度同為左結婚呢件事做左咩先可以下定論

gracelam
|

女人直覺A講得啱
tttt709394
|
請睇另一個post:前度男友今日結婚
good_pig
|

其實無絕對,到時好簡單咁嫁,可能a又話人地嫁得寒酸

兩個有共識就好
YY1101
|
拍三四年
吾結都冇乜運行
beehoneybee
|
A
Angelice-BeBe
|
A
我覺得越拖越耐,就唔想結
wcpcelia    發表於 18-8-6 15:56
麵包超人^o^
|
tttt709394 發表於 18-8-5 21:32

就係睇咗果個post所以引起同朋友間嘅討論~~
麵包超人^o^
|
Angelice-BeBe 發表於 18-8-5 21:45
A

其實點解呢?
brindlewin
|

唔識男女性格,我覺得只係大家用自己嘅思維猜。
anyuser18
|
AB都啱。最緊要個女仔係咪心裡有數。其實感情嘅嘢,外人又邊知得咁多,大家都係斷估
1928mickey
|

A好娘B現實係

|
A b都啱

尤其是現在生活真的不易

倒轉頭諗,如果你係個女仔。你寧願早結婚但要同奶奶住,定遲多幾年結婚有少少能力租樓住
YAC0601
|
呢度竟然有人話A啱?
你地唔係不嬲話冇能力唔好學人結婚咩?乜得黎咁矛盾
stitch2012    發表於 18-8-6 10:05
JD930
|
tttt709394 發表於 18-8-5 21:32

11B
|

未結婚未經歷過要擔起頭家嘅壓力嗰啲會揀A, 結咗婚知道貧賤夫妻百事哀嗰啲會揀B。
tsung
|
Angelice-BeBe 發表於 18-8-5 21:45
A

Agree
tansyneko
|
結婚講timing,過咗就要等衝動
asukav6
|
A岩!
結婚唔係講拍拖拍得耐,係夾唔夾,唔夾唔會因為拍左廿年拖而變成夾,大家夾加d sparkling,就係可以結婚!將個結婚plan係咁拖但又只講到D咩冇事業基礎呢D咁虛無的原因,多數冇心結!