跳至

首頁

尾頁

別墅

kfc1999 發表於 18-8-6 14:39

有人講過,問佢攞SSN,但我問過係唔得,要等佢寄黎先知。你 ...

甘如果真的可以renew
我可否揾日下午3時後到dmv即時補考筆試
就ok?
之後再收到工咭才去dmv 更新紀錄呢?

別墅

88hk 發表於 18-8-6 16:23
甘如果真的可以renew
我可否揾日下午3時後到dmv即時補考筆試
就ok?

工卡後補呢個問題要問DMV,但我估多數唔得,你可以去DMV問下。
去到DMV,有一兩個人會幫人答簡單問題,佢地多數圍住條隊週圍行或係條隊龍頭問人黎做乜,去可以問左佢先,ok先去排隊。

別墅

kfc1999 發表於 18-8-7 02:59
工卡後補呢個問題要問DMV,但我估多數唔得,你可以去DMV問下。
去到DMV,有一兩個人會幫人答簡單問題,佢 ...

好的。。。先謝
過到去 見步行步

別墅

回覆 88hk 的帖子

我早三日land左三藩市 忙左兩日執嘢 幫細路攪入學 申請工咭
開吾到銀行户口
昨天下午去dmv問可吾可以renew張expire左22年嘅dl
嗰職員㯲左部電腦話吾知點解重有我記錄
叫我比35蚊可以去renew 用返舊ssn
今朝啦啦林再去過take返筆試 錯1題
出返張臨時dl 比我
呢2日睇下有冇2手車或租住車先

伯爵府

好媽媽勳章

kfc1999 發表於 18-8-6 13:41
係呀,我就係等左個幾月都收唔到,唯有直接去搞SSN,結果真係我乜資料都無,結果搞完,個零星期就收到。所 ...

我老公都已经一個月都未收到ssn,咁我都係叫佢去office 搞先。

別墅

88hk 發表於 18-8-26 06:40
回覆 88hk 的帖子

我早三日land左三藩市 忙左兩日執嘢 幫細路攪入學 申請工咭

Very good

大宅

88hk 發表於 18-8-26 06:40
回覆 88hk 的帖子

我di expire左20幾年,我唔知可以唔使再考路試都可以renew DI, 我去DMV剩係做返個ID, 咁唔知我可唔可以去返dmv renew DI呢?

別墅

kfc1999 發表於 18-8-26 12:09

Very good

多謝你教路就真
吾係我重戇戇居居重新考過
起碼要成個月時間。

別墅

smallmui 發表於 18-8-27 08:43
我di expire左20幾年,我唔知可以唔使再考路試都可以renew DI, 我去DMV剩係做返個ID, 咁唔知我可唔可以去 ...

我id都expire.
不過吾諗住再申請
因為有dl應該已經足夠。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

88hk 發表於 18-8-27 22:28
我id都expire.
不過吾諗住再申請

id同driver's license係同一樣嘢嚟喎,你個dl咪即係id, 你申請時有冇講明係real id? 2020年開始,如果唔係real id, 國內旅遊就要帶埋passport
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

88hk 發表於 18-8-27 22:28
我id都expire.
不過吾諗住再申請

https://www.dmv.ca.gov/portal/dmv/detail/pubs/newsrel/2018/2018_01

別墅

回覆樓主

我有綠卡,但我未有車牌,短期未去美國住,應該先係香港學車定美國學?美國應該容易d,但我要借美國地址做登記,如果地址係佛州,可否去加州考?
先生用國際車牌可否在美國教我?
他以前美國揸開車,路面經驗沒有問題,但他沒有美國綠卡。

別墅

mghyw 發表於 18-9-1 11:21
我有綠卡,但我未有車牌,短期未去美國住,應該先係香港學車定美國學?美國應該容易d,但我要借美國地址做 ...

當然美國學啦,因左軚同右軚有分別
地址不同州不可以,如下
https://www.dmv.ca.gov/portal/dmv/detail/dl/residency_requirement
搵個師父學啦,呢D唔慳得,但到最後考路試可以搵一個人,當然係朋友啦,是有加州車牌的人,同你一齊去考路試就可以,因為只係比加州車牌DMV睇,可以慳返呢一兩個鐘錢。

複式洋房

我明年會Land 加州,想請教各位,我是否在未有GC、工卡及當地dl前,用住香港國際車牌揸住屋企人部車先?會否違法?如果可以的話,可以揸幾耐?是否會有保險保障?

伯爵府

好媽媽勳章

williamklleung 發表於 18-9-9 15:49
我明年會Land 加州,想請教各位,我是否在未有GC、工卡及當地dl前,用住香港國際車牌揸住屋企人部車先?會 ...

可以。好似120日。保險應該係跟車,應該冇問題。我老公都用國際牌揸咗個幾月,TX有個requirement,要求係resident 30日先可以apply車牌,所以等咗好耐。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-9-9 21:44
可以。好似120日。保險應該係跟車,應該冇問題。我老公都用國際牌揸咗個幾月,TX有個requirement,要求係r ...

謝謝解答。你講的是否TX? 但CA是否也有120日可以用香港國際車牌在CA揸住先?

伯爵府

好媽媽勳章

williamklleung 發表於 18-9-9 22:25
謝謝解答。你講的是否TX? 但CA是否也有120日可以用香港國際車牌在CA揸住先?
...

一定可以開,因為你都可以租車,幾多日就要問下local office...香港揸開車考返牌唔難的,我老公冇練過,一拎到learners permit,第二日就去考了。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-9-9 22:41
一定可以開,因為你都可以租車,幾多日就要問下local office...香港揸開車考返牌唔難的,我老公冇練過,一 ...

Thanks a lot!

大宅

我到左三星期仲未有ssn,而家咩都做唔到
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

複式洋房

回覆 mrscow 的帖子

點解你唔去附近嘅SSC查下呢?

首頁

尾頁

跳至