自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

elsa0197 發表於 18-8-5 23:31
卻沒有勇氣生存下來?
今晚聽住你嘅歌內心好難受,喊你的痛,真的好痛。
一路好走。

RIP

子爵府

elsa0197 發表於 18-8-5 23:31
卻沒有勇氣生存下來?
今晚聽住你嘅歌內心好難受,喊你的痛,真的好痛。
一路好走。

樓主
知唔知你呢句說話,對情緒病嘅人唻講係插佢哋一刀
佢哋要嘅係理解、陪伴
而唔係講道理

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Rip

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我都吾知講乜好

伯爵府

miffyumiffy 發表於 18-8-6 06:00
我覺得好可惜,見佢名校出身又住豪宅,佢條件比好多人好

佢成日群埋班又gay又偏激的黃絲, 我覺得影響到佢 ...

其實不如你了解下情緒病無咩一回事先
無論你有冇錢條件有幾好都無關係架

水晶宮

回覆樓主

別怪她

她不是「有勇氣」跳下去,只是失去活著的勇氣和希望

珍珠宮

大肉兒 發表於 18-8-6 01:34
你認同所有辛苦嘅人,死,係正確出路?好可怕

我唔驚訝你有咁嘅反應,因為呢個係一般正常人嘅思維
我唔多講,唔想影響bk內有情緒困擾嘅人

但如果係有心關心佢地
唔係日日問候住咁簡單
而係先去知道(我都唔敢話了解)
佢哋嘅諗法,令佢地知道you are not alone

佢地先會打開個心

唔係你左一句,咁你即係認同所有bla bla bla
右一句,好可怕bla bla bla

珍珠宮

SullytheMonster 發表於 18-8-6 02:25
對有情緒困擾的人嚟講,嗰一刻佢哋唔會咁理性諗正確定唔正確。

對於患者,面臨左好多次自殺念頭
有99次佢打贏左,有99次佢係正確
無人欣賞,無野可以cheerup到

只係佢可無力打落去,選擇左不歸路
就換左呢啲說話

如果用同一logic去同患者相處,係好危險

複式洋房

回覆樓主:

rip

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

rip

大宅

回覆樓主:

只能講好可惜,雖則我唔係佢忠實fans但知道佢幫好多演唱會做結他手就知佢好有才華亦備受肯定,只希望佢嘅家人,朋友節哀,好好珍惜身邊人同每一天。

PS其實情緒病想尋死嘅念頭可以好突然,冇人知點解,但我認同JM講可以念頭左1萬次,只係之前9999次誇過到,因為可能喺10-15分鐘入面突起呢個念頭就會“完成“埋,可以好快,但又會有機等到第16分鐘又會打消左,所以願大家多留意。。。(其實我都之前經歷過有好近嘅同事都係情緒病發,選擇在公司輕生)(emoji)
I Love Chip & Dale~~~~:-D:-D

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

不如del左呢個post啦,越講越冷血,
連政治抽水都出埋,要抽水返去時政啦

CACACAROL    發表於 18-8-6 10:30

大宅

我都經歷過一件好大打擊既事 當時好想自殺 但驚死唔去 要連累家人先無行動
好多朋友開解過我 果陣覺得佢地口講就易 但真正經歷件事既人係我 唔係一句睇開d就得 我一睇到呢d說話都係會炆 會更失落 好似困係個局中走唔到出來 係超痛苦
同埋好少人有心機開解 好多人聽2聽就算 因為當一個人困左係唔開心當中會不停loop 要好有心機去聆聽先幫到當事人
後來我睇多d書 迫自己接受先無事
我呢種未去到抑鬱 但好明佢心情 更何況佢仲係患病
好多人唔明白點解佢要咁做 唔需要明 只要祝福就好 仲有多點關心身邊人

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

人言可畏,情緒病唔係普通人可以明白,亦可以發生喺任何人身上,不理窮定富

唔清楚小d出聲比意見,做一個聆聽者就夠

我有一個同事,又有一個朋友,選擇自己了斷,對佢地可能係一個解脫,尊重當事人,亦希望佢喺另一國度快樂,在世人亦要好好生活,再講多亦冇意義

別墅

回覆樓主:

真係好可惜,有病係好難話有個痛字就可捱過去,願佢係令一個世界平安,開心。

別墅

Yauuu 發表於 18-8-6 08:40
真係好可惜,有病係好難話有個痛字就可捱過去,願佢係令一個世界平安,開心。
...

有個勇字

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

大家唔好講d 咁負面既說話啦,可能觸動到情緒病既jm ,情緒病係好複習,我爸爸媽媽都有,爸爸有時都會講死左去既晦氣說話,我地做仔女好擔心好心痛,希望情緒病者有輕生念頭時先想想家人同朋友會幾傷心,希望佢地選擇試下搵人傾訴下先

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

真係好突然

公爵府

2024年龍年勳章

大將軍 發表於 18-8-6 08:19
人言可畏,情緒病唔係普通人可以明白,亦可以發生喺任何人身上,不理窮定富

唔清楚小d出聲比意見,做一個 ...

是,我爸爸因憂鬱症,自殺過身。
其實試過康復,之後又復發了
生死有命,富貴由天

首頁
23456...8

尾頁

跳至