夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

男朋友人工少我一半以上,婚姻會出現咩問題?

男爵府

同埋婚後應該要同奶奶住(離婚),或者租出去。
<-- 結左婚佢就會同你講我阿媽一個人好慘, 唔同意搬出去。而且好少男人會處理婆媳糾紛, 到時你就係 on your own.

請問結婚後既生活究竟要面對d咩?
<-- 錢。你人工多佢咁多, 佢咁大使。以為屋企開支都會係你出, 生埋仔會係你養。同99一齊住的話分分鐘仲要比埋家用99。屋企野仲要處處讓99, 你好快會心理唔平衡同呢個男人日日嘈。

大家相處得到就結婚,會唔會念得太簡單?
<-- 你地而家唔使面對柴米油鹽同婆媳關係當然ok。結左婚.. 呵呵, 我可以講男人結左婚個樣可以係同拍拖果陣差好遠。而家當然乜都就你.. 又好傾。結左婚可以會日日躲係屋企打機, 說話都唔同你講一句 (見過真人真事)。

同埋男人會唔會因為有家庭而變得節約?
<-- 唔會變。唔好咁天真。大使並唔係一朝一夕既事, 相信佢對金錢既觀念係同你好唔同。佢大使, 你省 錢。好多2公婆日日為錢嘈。你想唔想咁?
多口問一句。jm你係唔係年紀開始大, 有少少心急想嫁?
因為呢個男人條件真係唔好。你居然會想嫁?

子爵府

helen0824 發表於 18-8-6 01:47
男朋友36歲了,人工1萬5,我係佢既一倍幾;佢大使,買衫都要有牌子,譬如Calvin Kevin ,話著得耐些,我就 ...

佢搵呢個人工好難搬出去住喎

瑪瑙宮

三个字,嫁5过。

大使5係i可題,佢揾到咪得。揾5到錢,重要5識悭,貴買平用就話姐。咁大年紀收入咁少冇副业增入息,頭腦能力資質差,如果你揾到,日后可能粒六靠你,佢就求其有份工算。生埋十埋99 你千斤重。未計如果佢自卑,大男人,媽宝。

揾5到錢5紧要,对我好錫我就得,5萬个男人都5知有冇一个尼d,你果件係就恭喜你。

99 有 d 好好 ge, 5知你有冇命水遇到。

伯爵府

回覆 helen0824 的帖子

唔好發幸福夢啦.結婚唔一定就會幸福㗎.
尤其是你男友看似唔多上進亦唔踏實,
仲要婚後同99住,
你要有養起成頭家嘅心理準備.
你父母你都未必照顧到啦,
反而要照顧人地父母?
為乜?

別墅

男朋友36歲了,人工1萬5,我係佢既一倍幾;佢大使,買衫都要有牌子,譬如Calvin Kevin ,話著得耐些,我就 ...

多謝你啊,甘詳細解答。我仲抱住同佢一齊,終於有個依靠,佢會好似未結婚前咩都佢俾甘,負責嗮屋企所有嘢,我喺唔喺太天真了,我地拍拖好幾年了。我喺心急想結婚了,同佢差不多歲數。我拍拖經驗好少,社交圈子細,自身條件唔差,但感覺好難識到男仔。

wcpcelia    發表於 18-8-10 15:49

大宅

helen0824 發表於 18-8-6 09:27
多謝你啊,甘詳細解答。我仲抱住同佢一齊,終於有個依靠,佢會好似未結婚前咩都佢俾甘,負責嗮屋企所有嘢 ...

我睇到煩惱多過開心,嫁入去重衰過做女為乜?你真是自掘墳墓恕我口直!

別墅

musiccisum 發表於 18-8-6 05:55
佢搵呢個人工好難搬出去住喎

別墅

Nancy20090615 發表於 18-8-6 07:42
三个字,嫁5过。

大使5係i可題,佢揾到咪得。揾5到錢,重要5識悭,貴買平用就話姐。咁大年紀收入咁少冇副 ...

謝謝

別墅

fattymama 發表於 18-8-6 09:04

唔好發幸福夢啦.結婚唔一定就會幸福㗎.

謝謝

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實你提出來,你應該有決定,之不過想人地提出要唔過..............咪你會好過的,快喇咪再..............

水晶宮

回覆樓主:

如果捱一世都會覺得幸福既, 你就結啦

別墅

20150618bb 發表於 18-8-6 13:01
其實你提出來,你應該有決定,之不過想人地提出要唔過..............咪你會好過的,快喇咪再..............
...

存在懷疑,覺得自己未經歷過,會唔會念得太簡單,都想知道念得現實些複雜些,應該考慮些什麼。同好唔好過無咩關係。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

helen0824 發表於 18-8-6 14:25
存在懷疑,覺得自己未經歷過,會唔會念得太簡單,都想知道念得現實些複雜些,應該考慮些什麼。同好唔好過 ...
甘咪結婚連生仔,

珍珠宮

唔睇好.結咗婚就會由浪漫去返現實. 日日都係錢. 個男人都唔成熟.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

瑪瑙宮

helen0824 發表於 18-8-6 14:25
存在懷疑,覺得自己未經歷過,會唔會念得太簡單,都想知道念得現實些複雜些,應該考慮些什麼。同好唔好過 ...

咁聽完各位意見, 你自己有咩分析?

別墅

回覆樓主

勸你不嫁好過(emoji)‍♀️,你一定會後悔。不是嫌棄他揾錢少,只是沒有睇餸食飯的男人,他只會顧目前,沒有將來。幸福就是要找的,你再努力一下找個合適的人選(emoji)

大宅

helen0824 發表於 18-8-6 09:27
多謝你啊,甘詳細解答。我仲抱住同佢一齊,終於有個依靠,佢會好似未結婚前咩都佢俾甘,負責嗮屋企所有嘢 ...

唔好為左想結婚而結婚.不要為左年紀大而{是但}找個伴侶.

侯爵府

唔好話搵得少 搵得同我差不多 婚後都成日話大家搵咁多 點解要比佢? 家用又唔比 子女免稅額羅哂 仲要粗口鬧我 正一人粉 唔係子女 我洗咁妻涼

別墅

Amycow 發表於 18-8-6 16:43
勸你不嫁好過(emoji)‍♀️,你一定會後悔。不是嫌棄他揾錢少,只是沒有睇餸食飯的男人,他只會顧目前,沒 ...

分析得好,你既認知能力好高!

首頁
12345...6

尾頁

跳至