自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

下次佢地再叫你淘同借錢,咪話上次好似都未還錢囉,呢啲水魚做一次就夠啦

水晶宮

回覆樓主:

呢d嘢本來好小事,但你d朋友處理得好差,搞到唔開心,就唔好再幫佢地。千祁唔好勉强自己。

子爵府

mike89 發表於 18-8-6 02:08
幫人淘都幾煩 一陣又話匯率,又話手續費唔岩,睇兩睇又話想取消,換款果d,最煩係買完返黎有嘜問題 ...

身同感受,買之前要幫佢問呢樣問果樣,買之後又要拖一陣先比錢,又要幫佢做埋售後,煩過自已買野N

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

朋友A,俾條手把手教淘寶link 佢
朋友B,唔再借

我只幫一,兩個熟朋友淘寶,佢地好均真,收到貨會即俾。而我係ftm,擺明冇錢借俾人

公爵府

2018復活節勳章

A: 冇淘寶account
B: 反問借錢,一定永遠唔會再搵你

伯爵府

想生BB熱投

我都有幫人淘寶,直接畀個戶口佢登入
選好哂1次過畀$
最後報個總數畀佢會加大2%

吾識做拖數好耐者,無下次
吾該香港買返

琥珀宮

haileypinki 發表於 18-8-6 01:48
朋友唔識淘,要我幫手唔係問題
A 朋友
次次都要我比住錢先,攪掂曬,同佢講幾錢,又話入比我,遲遲未見影, ...

除左c6,父母及99,其他人都唔會幫淘,借錢比人就更加冇可能發生係我身上

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我都好怕同人淘野, 有時朋友叫到無得推, , 但問佢拎返錢時我總係好難開口, 好無用 不過講到借錢我就唔會喇, 一定話無, 唔夠駛..... 剩係試過堂妹問我借五百蚊, 我當比佢買野食 都無還過
大事化小, 小事化毛.........

大宅

kiko_mami 發表於 18-8-6 01:59
我成日幫人淘,當然係好熟啦,一定要過左錢左我先,唔過免問

諗住等埋集運先計埋一齊收錢,所以我比住先
直情係淘寶加集運一條龍服務
點知換來就係成日要追數

大宅

幫人淘都幾煩 一陣又話匯率,又話手續費唔岩,睇兩睇又話想取消,換款果d,最煩係買完返黎有嘜問題 ...

冇錯,我哋幫人陶野又要承擔風險,最驚遇着叩關或者突然間啲貨唔見咗
朋友收唔到貨,一陣又唔肯入錢
所以幫人淘寶都幾煩

有時缺貨,或者買錯,又要幫佢同我買家傾

有時仲唔係淘一間,淘成20間,好多間都有野同賣家傾,真係好煩

侯爵府

haileypinki 發表於 18-8-6 01:48
朋友唔識淘,要我幫手唔係問題
A 朋友
次次都要我比住錢先,攪掂曬,同佢講幾錢,又話入比我,遲遲未見影, ...

真心講,追人還錢真係慘過問佢借,又怕佢唔舒服,又怕太掘語氣,但自己又頂住條氣 從來無一個人係講左幾時還就幾時還架

男爵府

回覆樓主

幫人淘過,叫佢出九龍交收,順便聚下,佢話好忙,要我送到去荃灣,我住東九龍,有小小口角,我即刻免費送比人,自始無再幫人淘嘢

大宅

staywithli 發表於 18-8-6 02:10
毋謂勞氣
既然係咁,咪唔好再幫佢地囉。
朋友A,咪話個淘寶户口被 block ,有排 ...

其實借錢個朋友我都已經推咗佢好多次,所以佢問其他人借,其他人冇得借佢又問返我借

佢講到唔借俾佢就會死咁,我都唔知點樣再推,因為佢實牙實齒應承我下個禮拜一定會比返我,我先會借俾佢

大宅

sasa@uk 發表於 18-8-6 02:39
教佢淘,無話學唔識掛

教咗佢好多次,戶口都幫佢開埋,但佢一時又話唔記得咗登入名稱,一時又話唔記得咗密碼,一時又話唔識點淘,所以又係搵我幫佢手

其實依家淘寶比以前真係勁勁勁方便左好多,以前冇香港支付寶,又冇PPS,又冇信用卡俾錢,要經增值公司入大陸支付寶,麻煩勁多

而家俾錢咁方便,真係唔明點解仲有人唔識點淘寶,而且我話教佢佢又話唔識,真係吹漲

大宅

happy0214 發表於 18-8-6 04:55
冇錯,最煩係幫佢淘完,仲要有售後服務比佢

收到貨貨不對辦我唔理佢㗎啦,貨又係佢揀,我只係負責幫佢買,有唔鍾意唔好問我

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

happy0214 發表於 18-8-6 04:55
冇錯,最煩係幫佢淘完,仲要有售後服務比佢

所以有時我覺得佢地係無心學 ,因開句聲就有一條龍服務,錢又有人代支先

大宅

mama01 發表於 18-8-6 07:33
同人網購&旅行買野,兩樣都係搵自己黎煩。

但佢地又唔怕煩到人,下下叫人幫手,講真,叫人幫得多,自己都唁好意思啦

係咪應該自己好好學下點淘

而且自己淘寶係樂趣黎,睇到d 乜就買乜,又唔駛求人,d 貨去到邊,幾時集運黎又一清二楚

以前有朋友話幫我淘,我都話唔駛,我鐘意自己睇,自己淘

大宅

畢業啦 發表於 18-8-6 08:09
我都試過,又係淘寶,乜都買連過千蚊既玉都話要買,叫佢過數先,又話要湊仔行唔開,佢老公夜收要夜D過,點 ...

你好直接同佢講唔幫佢淘?

有時太熟,好難推

咪係,好多原因,成日一日推一日,講真,成日要人追,人地都怕左你啦,自己又唔諗下,唔係會還就奉旨拖人數(係會還,不過唔知追幾耐同幾時,7-8佰蚊,多又唔係多,要人追你個幾兩個月,其實好唔好意思)
咁當然,錢就算唔多,我都要攞返架,而家唔係免費送比佢,唔通一條龍服務後,仲要自己貼錢咩,咁不如我自己淘比自己

首頁

尾頁

跳至