自己改窗簾長度係咪好難?

missparent
|
完全新手,想買衣車自己改窗簾,家人極力反對。只係改短,其實係咪好難?
Suissesse
|
missparent 發表於 18-8-5 19:21
完全新手,想買衣車自己改窗簾,家人極力反對。只係改短,其實係咪好難?
...

I know there is glue tape in IKEA that you can shorten the curtain. You can just stick the tape by ironing.
missparent
|
Suissesse 發表於 18-8-6 02:48
I know there is glue tape in IKEA that you can shorten the curtain. You can just stick the tape by ...

The original length is 1.8m and I want to shorten it to 1.2m. Glue tape may not be the best solution in this case.

Thanks anyway!
bufferzone
|
唔難!
missparent
|
bufferzone 發表於 18-8-6 06:59
唔難!

請問知吾知Brother GS2700 夠唔夠力車窗簾?抑或要再貴D嘅型號先可以?
Charlotte_mom
|
missparent 發表於 18-8-6 07:20

請問知吾知Brother GS2700 夠唔夠力車窗簾?抑或要再貴D ...

要睇窗簾幾厚,因一車車三層,家用衣車未必頂得順
改就好易,不過專登買部衣車就唔值囉

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
TMC3012
|
專登買衣車整, 不如比錢人改
我都係用類似Ikea果款貼, 改短再燙就得
stkyo
|
我就係特登買部平價衣車改窗簾同埋褲腳,其實唔難,不過手勢始終唔純熟,所以車得唔靚,如果你唔係有興趣繼續玩部衣車,建議唔好買。

我部衣車改咗一條褲,6塊窗簾,補咗一個環保袋之後無再用過,好彩只係買咗幾舊水
bufferzone
|
missparent 發表於 18-8-6 07:20

請問知吾知Brother GS2700 夠唔夠力車窗簾?抑或要再貴D ...

我唔係用brother我唔知呀!

tantanmama
|
missparent 發表於 18-8-6 02:54
The original length is 1.8m and I want to shorten it to 1.2m. Glue tape may not be the best solutio ...

冇問題架,你改短幾多都係剪短塊窗簾布,再用tape貼實。
wcpcelia    發表於 18-8-6 16:01
GGmahk
|
用手縫啦!買得衣車來都改好。我屋企套窗簾都係自己買布,用針線一針一針縫製的。
missparent
|
Charlotte_mom 發表於 18-8-6 07:26
要睇窗簾幾厚,因一車車三層,家用衣車未必頂得順
改就好易,不過專登買部衣車就唔值囉

係喎!都係拎出去改。

啱啱揾到間,話收$20幅,試吓先!
missparent
|
bufferzone 發表於 18-8-6 08:07
我唔係用brother我唔知呀!

thx!
mohatman
|
你可以在那些12蚊店買些貼貼, 貼上要改的地方,用燙斗一燙就可以
missparent
|
mohatman 發表於 18-8-6 12:30
你可以在那些12蚊店買些貼貼, 貼上要改的地方,用燙斗一燙就可以

因要經常洗,都係揾人改,應該點都車得好過我卦!