基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡今年8歲半,從BB開始已有教會生活,不過最近一年開始不想返教會,覺得耶穌不是真的愛人,人是由猿人進化和恐龍才是真的.發皮四時有時會駡神,強迫佢做佢不信的東西.常試同傳道人講這件事,如果小朋友不上Anwana,就要跟大人崇拜.無可能獨留她在家中,有冇jm小朋友好似我女咁,咁細過已經開始唔喜歡返教會.

大宅

朱寶媽媽 發表於 18-8-6 07:13
囡囡今年8歲半,從BB開始已有教會生活,不過最近一年開始不想返教會,覺得耶穌不是真的愛人,人是由猿人進化和 ...

del

伯爵府

囡囡今年8歲半,從BB開始已有教會生活,不過最近一年開始不想返教會,覺得耶穌不是真的愛人,人是由猿人進化和 ...

返時返教會做咩?好少可唔鍾意返係因為呢d原因

男爵府

你個囡就好似我小時候一樣,佢無經歷過上帝唔相信係正常不過既事情,你可以做既事就為佢祈禱希望神讓佢心意挽回過來、唔好逼得個囡太緊要或責罵佢,慢慢用愛將佢帶回上帝面前!

大宅

樓主要了解下為何囡囡認為人類進化才是真的,是學校的教導?
可能需要找傳道人和囡囡傾下,有些兒童聖經故事,電影可參考。
要趁時機改正觀念,當然不能急和強迫。為她祈禱,願 聖靈引導她。

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

恐龍係真嘅,同樣都係神創造的。
我以前都有同一疑問於是上網找過同去圖書館搵書,有次係兒童圖書館搵到一本圖書實際名唔記得,係講恐龍係咪由神創造的,你去圖書館搵下(先祈禱求主引領你搵)
我初返教會都有好多疑問,係咪真係有進化論同恐龍,祈禱問主,後來神真係藉住人或書本解答我。
樓主,鼓勵你同小朋友一齊祈禱讓主自己答囡囡,比小朋友經歷主,有時我們太保護或太幫助小朋友會阻住佢哋自己經歷神,放手讓佢哋尋求神,經歷主愛

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我覺得你囡囡有你這個基督徒媽媽好幸福,試想想她若是在不信的家庭生活,真是更加喜歡沒有神的世界。你為她禱告吧。我女兒也是八歲,她不喜歡返教會但她信神(已經很感動了)。

大宅

回覆樓主:

其實科學與基督信仰並沒有矛盾,猿人進化也可以是天父的計劃,而天主教會也不否定有宇宙大爆炸和進化論

洋房

其實信仰上迫唔到仔女嫁,我細個都因為唔鍾意番教會所以無信耶穌,到我開始做野先信番,個女會覺得似坐監多過崇拜。

大宅

樓主 : 如果找個人講幾句就信, 你小朋友智商是否吾正常, 有人話比電影, 書本佢睇, 仲搞笑, 大把電影的題材是相反意思更加多, 為何要強加自己所信的事於孩子身上, 小朋友越大, 吸收知識越多, 分辨是非 嘅能力越強,
好多電視, 名人, 歷史都是大部份人的主觀講法, 正如現今特首, 和前特首, 全為自己利益而言, 教會何嘗不是!

洋房

回覆 朱寶媽媽 的帖子

不要強迫她, 以免造成反效果, 多為地禱告, 交託給神, 神自會有安排

首頁

尾頁

跳至