青春期塊面超乾到缺水到出油出暗瘡,用什麼護膚品好?

sabun
|
呀女底層太乾太缺水,搞到狂出油同出暗瘡,相信一定耍用補濕的產品才幫到佢,但佢本身佢皮膚又易敏感的人,咁有什麼產品幫到佢?
現用緊cruel,不太work
cbeyond
|
sabun 發表於 18-8-6 08:18
呀女底層太乾太缺水,搞到狂出油同出暗瘡,相信一定耍用補濕的產品才幫到佢,但佢本身佢皮膚又易敏感的人, ...

若果係睇醫生就跟醫生講做啦。
JM你越搞越多野, 明你係緊張個囡, 但請stop。
simple is good
sabun
|
cbeyond 發表於 18-8-6 08:27

未睇醫生呀
cbeyond
|
sabun 發表於 18-8-6 08:29
未睇醫生呀

係咪諗住睇醫生? 係, 就唔好再不斷轉護膚品, 免得越搞越差。
sabun
|
cbeyond 發表於 18-8-6 08:27

jm,我不是緊張,而是當妳見到佢塊面又乾又標成面暗粒暗瘡時,都會想幫吓佢啩。我都想慳錢慳時間唔理,但我做不到,因連我c6都話有乜可幫吓佢。
minlbc
|

bobomia
|
首先,洗面唔好用好多泡沫嘅產品,洗晒d油就乾,然後又狂飆油,惡性循環。

可以用溫和d嘅產品,洗面奶,或者麥皮打粉洗臉,甚至清水洗臉(加毛巾刷)
bobomia
|
內分泌個d,可以搵中醫調理下
cbeyond
|
sabun 發表於 18-8-6 08:36
jm,我不是緊張,而是當妳見到佢塊面又乾又標成面暗粒暗瘡時,都會想幫吓佢啩。我都想慳錢慳時間唔理,但 ...

我係話, 若果諗住睇醫生, 就快去睇。
醫生可能有野俾洗面, 搽面。
無, 就問醫生可以用什麼。
唔識, 亂試, 可能更差。
cbeyond
|
jm,我不是緊張,而是當妳見到佢塊面又乾又標成面暗粒暗瘡時,都會想幫吓佢啩。我都想慳錢慳時間唔理,但 ...

講真十零歲時, 大把青少年會咁咁, 我自己當年都係。
現在咪一樣皮光肉滑
cherrieloy
|
sabun 發表於 18-8-6 08:18
呀女底層太乾太缺水,搞到狂出油同出暗瘡,相信一定耍用補濕的產品才幫到佢,但佢本身佢皮膚又易敏感的人, ...

要勁補水先得,用吓sleeping mask/蘆薈膠之類敷過夜試吓

我暗瘡高峰期時去睇中醫飲中藥,醫師開流黃粉我洗面
mercurycc
|
cbeyond 發表於 18-8-6 09:03
我係話, 若果諗住睇醫生, 就快去睇。
醫生可能有野俾洗面, 搽面。
無, 就問醫生可以用什麼。
你講得岩!
有時聽呢個講話咁咁咁,果個又咁咁咁,
就無愈用愈多,愈攪愈差,
睇下醫生先,朋友個仔就係咁,而家睇醫生已經好返晒。
sabun
|
cbeyond 發表於 18-8-6 09:06
講真十零歲時, 大把青少年會咁咁, 我自己當年都係。
現在咪一樣皮光肉滑
...

真的嗎?即將來會自己好,那就好了!
clarawuwu
|
出得勁,真係要睇皮膚醫生呀!

真係唔睇醫生(唔知咩原因),去搵美容院幫忙,佢地對付暗瘡有一手既,相信樓主你都熟悉美容院呢方面,希望,你女兒快d攪番靚皮膚。
cbeyond
|
sabun 發表於 18-8-6 09:35
真的嗎?即將來會自己好,那就好了!

應該話, 小朋友復完能力強, 俾到適當護膚/皮膚治療, 佢地會比成人更快復完。
所以睇醫生就快d睇, 睇完先買護膚品用。
呢幾日用住d無刺激性護膚品
happylife1210
|

我完全明白你嘅憂慮,我阿囡當年都係咁,由中四開學開始就爆瘡,開頭睇中醫,食左幾日藥已經好晒,靚返晒,但keep 左幾個月後又爆,再睇中醫都冇咩改善,就轉去睇西醫,食西藥,記得係三個星期一個療程,食西藥後又好左!點知到中五開學冇幾耐,又爆過,再睇西醫又食藥,又好左幾個月,到差唔多考dse 時又黎爆,今次爆瘡嘅範圍最大同最多,再睇西醫話佢都食左2次療程都再出,建議考慮食a酸,我怕佢唔開心影響考試,又唔想啲瘡變爛臉,到時醫仲貴!就决定開始食a 酸,好彩最後都冇影響考試!後遺症只係臉乾左啲啦!
我建議你先去睇中醫試下,你有需要可pm 我!
happylife1210
|
happylife1210 發表於 18-8-6 10:02
我完全明白你嘅憂慮,我阿囡當年都係咁,由中四開學開始就爆瘡,開頭睇中醫,食左幾日藥已經好晒,靚返晒 ...

我當時都不停換護膚品但都唔見效,所以要控制真係要睇醫生先!西醫建議買護膚品La Roche! 不過好返之後用過一排就覺得唔夠潤!轉左用其他牌子嗱!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sabun
|
happylife1210 發表於 18-8-6 10:02
我完全明白你嘅憂慮,我阿囡當年都係咁,由中四開學開始就爆瘡,開頭睇中醫,食左幾日藥已經好晒,靚返晒 ...

好,可否pm我!
miriam
|
嚴重爛面到要食避孕藥控制你又會唔會畀佢食先?

我中學時就係爛到九彩, 要食避孕藥先搞得掂.
cinda72.
|
出問題先搞
我2隻女由14歲到,就keep住比佢地最cheap既清潔facial,根住一人買一枝爽膚水
佢地整個青春期都冇咩狂爆瘡,偶然1,2粒
防範於未然呀