自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

多謝大家啊!我真係好想幫佢!眼見如果有情緒問題,但想求醫同協助既時候,真係好無助!完全唔知有咩途徑同方法!支援好少咁!唔似你話感冒,想睇醫生,落街搵個私家醫生就可以治療咁..

公爵府

回覆 choleba_by 的帖子

我都推介心睛行動介紹的醫生是真的好,我幾年前睇過,唔貴,是家庭醫生,但會睇精神科,收費同睇普通症貴少少,我當時是睇抑鬱症,醫生好好人,我每次見醫生時,出面都有好多病人在等候,但這位醫生都同我傾咗好耐,耐心聆聽,又教我怎樣開解自己,怎樣應付遇到唔開心的事,醫生同我傾計時的態度和說話的語氣很好,我每次見完醫生個人都舒服好多,我未睇這位好醫生前,都曾睇過私家精神科,診金貴,醫生態度差,無耐性聽我講嘢,想我盡快講完走,佢可以睇第二個病人,令到我都唔想再睇,之後我都有一段時間無睇精神科,後來發覺自己病情嚴重,找心晴行動好彩遇到位好醫生,我抑鬱症好番好多

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主

大埔林偉樑

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 18-8-6 23:55

我都推介心睛行動介紹的醫生是真的好,我幾年前睇過,唔貴,是家庭醫生,但會睇精 ...

想多問小小,是否上心晴行動既網站,打電話去問話有無醫生介紹咁??

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果情況去到咩都唔想講?只欠自殺個份勇氣!

大宅

我都推介心睛行動介紹的醫生是真的好,我幾年前睇過,唔貴,是家庭醫生,但會睇精 ...

““我未睇這位好醫生前,都曾睇過私家精神科,診金貴,醫生態度差,無耐性聽我講嘢,想我盡快講完走,佢可以睇第二個病人,令到我都唔想再睇,之後我都有一段時間無睇精神科”””
謝謝你,你亦講出我地心中既憂心!因我曾經都係網站睇話有啲網友曾經遇過呢啲類似情況...
本身朋友開頭都好努力去搵社工(因相關既知識 貧乏,打去某些情緒機構告知,可搵社工先),但去到見既社工,對話過程中話會有什麼安排及會再致電安排下次見面日子...但見完後,通通都沒有..過左好耐,到果位社工再次致電因“好忙,所以遲左聯絡”,但朋友已經唔相信該社工,唔再理會佢..

大宅

choleba_by 發表於 18-8-7 01:23
““我未睇這位好醫生前,都曾睇過私家精神科,診金貴,醫生態度差,無耐性聽我講嘢,想我盡快講完走,佢 ...

作為旁人見到咁既情況,其實都覺得太耐先聯絡了(以月去做單位)...如果有情緒唔舒服,而去搵幫忙,但就無適切既時間去幫忙...也就太過了吧…

子爵府

babyhowie 發表於 18-8-7 01:20
如果情況去到咩都唔想講?只欠自殺個份勇氣!

可能係抑鬱症,要盡快見醫生

男爵府

回覆樓主

咩父母有焦慮症會影響下一代考紀律部隊架?我未聽過既?難怪咁多人唔敢去求醫,又無錢睇私家,最後走上絕路⋯⋯

公爵府

choleba_by 發表於 18-8-7 01:12
想多問小小,是否上心晴行動既網站,打電話去問話有無醫生介紹咁??
我當時是幾年前心晴行動是見輔導員再轉介醫生,因當時book輔導員不是好快book到,而我覺得自己病情嚴重,想盡快睇醫生,就請心晴行動職員介紹醫生比我睇醫生先,心情行動介紹的醫生好多區都有

大宅

妳講既正正就係當時醫生比我既感覺~似心理輔導,慢慢同你傾,果時第一次見睇好耐~超過1小時,普通病症佢都可以睇唔少,同埋返去覆診,醫生無耐性同病人傾~由其情緒,抑鬱病人,点了解到啲藥物對病人反應,是否須要調整

公爵府

choleba_by 發表於 18-8-7 01:23
““我未睇這位好醫生前,都曾睇過私家精神科,診金貴,醫生態度差,無耐性聽我講嘢,想我盡快講完走,佢 ...
明白你朋友感受,以為找到專業人士幫到自己,但令自己失望,我都試過,我未睇醫生前,找到一間是某間宗教輔導員,好差,不是幫我,只是想收錢,令我更唔開心

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 18-8-7 07:06
我當時是幾年前心晴行動是見輔導員再轉介醫生,因當時book輔導員不是好快book到,而我覺得自己病情嚴重,想 ...
當年家人話想死,我只諗到要口碑好就得,嘜都無要求

公爵府

回覆 babychen 的帖子

好彩我們都遇到好醫生,細心聆聽情緒病人訴說好重要

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

可以搵吓心理醫生,不過呢個唔可以開葯,但會同你傾計,當年我都有去睇,個人覺得幾好,可以一試。當然比較嚴重就要睇醫生食葯
身體健康,生活愉快

大宅

babychen 發表於 18-8-6 19:38
妳試吓問唔問到心晴行動,當年醫生係沙田地鋪醫務所,男,星加坡人,有個女醫生我估佢老婆,負責主力睇症, ...

請問可以pm我嗎?我女女都好似有情緒病,謝謝!

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 18-8-7 09:37
回覆 babychen 的帖子

好彩我們都遇到好醫生,細心聆聽情緒病人訴說好重要

可以pm 資料給我嗎?我想帶囡囡去睇呀!謝謝!

珍珠宮

ling103 發表於 19-1-16 06:10
請問可以pm我嗎?我女女都好似有情緒病,謝謝!

介意說妳女多大?那方面情緒病?

大宅

sabun 發表於 19-1-16 06:31
介意說妳女多大?那方面情緒病?

我女十四歲,近有年經常無緣無故會好忟憎,同埋好唔開心,自己都搵唔到原因, 佢同我講好擔心自己有病,所以想找專業人士同佢傾下。

珍珠宮

choleba_by 發表於 18-8-7 01:12

心晴行動https://www.jmhf.org/jmhf-web/

首頁

尾頁

跳至