自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Del

水晶宮

Bcjb 發表於 18-8-6 09:56
見報章講一般用黎開解失意人的說話,固厲說話例如
-做多啲運動啦
- 唔好成日諗啲唔開心嘅嘢啦

點解你覺得「以上都係廢話」呢?

大宅

回覆 Bcjb 的帖子

我諗, 其實能夠靜靜地陪住佢已經夠, 道理其實個個都明!!

伯爵府

回覆樓主:

你付出咁大努力,效果不似預期,吾開心好正常。
你開心的時間,會做D咩架。
我好樂意聆聽你的心事。
我好關心你。
我同你一起分擔。
咁嘅情況,你一定好吾舒服。

子爵府

回覆樓主

佢哋需要嘅係一位陪伴者

翡翠宮

回覆樓主:

其實真係好靠佢地自己

大宅

問得好好, 唔係所有鼓勵說話都有幫助........
焦慮抑鬱症過來人:勵志說話令我更難受(詳聞可搜尋以上標題)

大家可參考fb專頁「StoryTaler 說書人」早前的帖文的建議,首先要準備心態:每個人均有不同想法,無對錯之分,務必保持開放的心聽下去,並注意以下7點:

1. 真誠:以真誠態度表達對方的關心,讓她知道有人會緊張、在乎對方,有人可以依靠。

2. 耐心聆聽:聆聽,齋聽也。讓對方盡情講其鬱了良久的心事,不需太多回應,點頭、拍搏頭表示支持已經足夠。

3.接受對方說的一切:保持同理心、不批判、冷靜、耐性。對方講的心事、表達的情緒,沒有對或錯,要接受對方對你的信任及分享。

4. 給對方希望:不要絕望,讓對方知道雖然此刻感覺好強烈,但會過去,不會持續永遠,動之以情比講道理一定一定一定來得有效。

5. 避免爭論:不要爭論或發表個人見解,例如告之,很多人慘過佢/幸好這裡沒飢荒/聽日一定會好天等,反之,可告之對方:「我未必明白到你依家既感受,但我會係度陪住你,做你嘅聆聽者。」

6. 避免批評:千萬別跟對方說「你咁樣係唔啱」、「你唔可以咁樣諗」,只會令大家的距離越黎越遠;要緊記保持開放,接受不同。

7.避免在此刻提出意見:提醒自己的角色是同伴,而非專業人士,別急於講建議或解決方法。

或可搜尋 -

自殺者教曉我們的一堂生死課

子爵府

其實同情緒病患者相處,唔緊要比任何建議,或者道理,只需要不斷聽佢地呻,接納佢地,給予認同就可以。不過個過程好累,需要極大愛心和耐心,同埋要小心自已受到負能量影響

wcpcelia    發表於 18-8-6 11:06

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

面對情緒病人,無受過訓練千萬不要亂說話,陪伴他們就可以了,但最重要是睇醫生食藥,因為情緒病是腦部分泌多咗或少咗個些物質,並不會他們自己睇開啲....就可以。大部分要一世食藥,最危險可能係以為好番後來番發又唔再準時睇醫生食藥

子爵府

回覆樓主

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

艾菲BB 發表於 18-8-6 10:52

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

MICMATL 發表於 18-8-6 10:49
面對情緒病人,無受過訓練千萬不要亂說話,陪伴他們就可以了,但最重要是睇醫生食藥,因為情緒病是腦部分泌 ...

你岩,講係冇用,要包容,忍耐,陪伴,聆聽

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

陪伴同接受係最重要。

叫佢自己做運動,不如陪佢一齊做。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

禁止訪問

象牙宮

-做多啲運動啦

聆听。
使患者可傾訴多D。
減壓。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

回覆 Bcjb 的帖子

我曾經是情緒病的人,耐心聆聽,接受情緒病人說的一切,唔好批評,巳經幫到情緒病人好大忙

水晶宮

回覆樓主:

得幾點係啱,其它唔啱

珍珠宮

-做多啲運動啦

同意,都是費話

呢個專頁講關於如何陪伴失意嘅朋友

https://www.facebook.com/LetUsShare2016/

大宅

wan_sosin 發表於 18-8-6 11:19
同意,都是費話

呢個專頁講關於如何陪伴失意嘅朋友

如果對方唔肯睇醫生,可以點勸?她已不出来見朋友,家人又不見,约她又話我迫佢,好大壓力。
唔敢揾她,但又驚佢有事,越見嚴重。我应該隔多久才找她,约她。謝解答

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至