自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

大宅

lalalalalan 發表於 18-8-6 11:40
回覆 Bcjb 的帖子

只要對方需要自己個陣係佢身邊已經好足夠

但她收埋自己不見人,不主動呢

侯爵府

回覆樓主:

我聽過個專家講,對某d情緒病人,比較好的方法,是定時定候定量的陪伴,唔一定要多,但有規律。因為情緒病人自己好多時候變化好大,一時完全唔想見人,一時好想有人長陪。但要佢地習慣別人關心都要朋友舒服及洽當。
可能定咗,如逢星期六下午食tea,或星期五晚打羽毛球,讓佢覺得自己係某個圈子的一部份。

大宅

smiletigger 發表於 18-8-6 11:48
我聽過個專家講,對某d情緒病人,比較好的方法,是定時定候定量的陪伴,唔一定要多,但有規律。因為情緒病 ...

明白,謝解答。因好驚在我們来說是關心,但在她來説是壓力

男爵府

neversaynever 發表於 18-8-6 10:22
佢哋需要嘅係一位陪伴者

大宅

smiletigger 發表於 18-8-6 11:48
我聽過個專家講,對某d情緒病人,比較好的方法,是定時定候定量的陪伴,唔一定要多,但有規律。因為情緒病 ...

但如果约她,她拒绝,我又應該隔多久才再找她,定等她主動约我?其間我可以找她嗎?我很驚會令她覺得找她已是壓力

珍珠宮

bri-bri 發表於 18-8-6 11:38
如果對方唔肯睇醫生,可以點勸?她已不出来見朋友,家人又不見,约她又話我迫佢,好大壓力。
唔敢揾她,但又驚佢 ...

就算搵佢都唔需要講太多說話,只需要令佢覺得,你可以隨時係佢身邊,比一個簡短message佢就得,唔需要太刻意勸佢的,例如問候下佢:天氣熱呀,飲多些水。
你聽日有什麼事做?我聽日會去跑下步呀,可以一起嗎?佢唔想就話,好呀,下次囉!
又試者:如果你想搵人傾下偈,飲下野,我隨時可以架!
令佢知你存在,但又會尊重佢決定,唔會長氣哦佢。
或者佢有一日有需要時,真的會想起有你。
但不能太急,當然想佢去睇醫生,但一下別人咁多要求加係佢身上,可能更反感,要一步步令到佢信任同肯講佢嘅野。

珍珠宮

回覆樓主:

繼。。。

不過記得,我哋只能盡力,但沒有能力控制他人,若太過攬上身,自己都會頂唔住。
我早年都有個朋友,同佢走過咗幾年,但最後佢都係選擇結束佢嘅人生,我哋做朋友亦無需太自責。

大宅

wan_sosin 發表於 18-8-6 12:03
繼。。。

不過記得,我哋只能盡力,但沒有能力控制他人,若太過攬上身,自己都會頂唔住。

明白,她是我的好朋友,見住她有病,初時也肯見面,但現在不好話見面,連电話也不願講多兩句。

用戶要求終止服務

Bcjb 發表於 18-8-6 09:56
見報章講一般用黎開解失意人的說話,固厲說話例如
-做多啲運動啦
- 唔好成日諗啲唔開心嘅嘢啦

無需多言,只需陪伴及聆聽!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

珍珠宮

bri-bri 發表於 18-8-6 12:15
明白,她是我的好朋友,見住她有病,初時也肯見面,但現在不好話見面,連电話也不願講多兩句。
...

我理解,既然佢唔想多講,所以就真的一句起兩句止。
佢自己都未能處理到自己情緒,他人的想法更是沒能力去考慮,做朋友的只能更耐心。

事實上真的,如果講大堆道理就令能令對方想通,咁好多事情就唔難解決了,連心理學家都唔洗點做野了,因為道理好多人都識講。

男爵府

回覆樓主

我覺得係佢唔開心既時候陪佢以經好足夠,情緒有問題,真係唔會想聽太多說話

大宅

Bcjb 發表於 18-8-6 09:56
見報章講一般用黎開解失意人的說話,固厲說話例如
-做多啲運動啦
- 唔好成日諗啲唔開心嘅嘢啦

呢d真係唔止廢話直情火上加油

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

只要陪伴佢, 佢想呷由得佢呻, 佢唔想講都唔好迫佢
情緒病係突然間發作, 有時會有d事突然刺激到佢, 令佢諗埋一邊, 要多開解

公爵府

ben-dan 發表於 18-8-6 12:30
呢d真係唔止廢話直情火上加油

x2

珍珠宮

回覆樓主:

講得太多,有時更難保講錯一句半句令對方唔好受嘅說話。
早前我住了幾個月ICU,在生死之間徘徊,身邊嘅人出於善意,叫我好好休養,我聽到好"銀耳", 因為我是爭扎著每口氣去努力生存,唔係係度"灘抖", 什麼叫"休養"!
所以生命在極端的路上時,係好唔容易,心靈上好敏感。
因為我現在是長期病患,曾一度面對死亡,醫院都有安排我見心理學家,觀察我的狀況,CP教我若想起一些困難的片段時,慢慢深呼吸及將自己注意力放在呼吸上,讓那些情境自己飄走。
深呼吸是幾好的一個平服心情的方法。

伯爵府

pbpk03845784 發表於 18-8-6 10:00
點解你覺得「以上都係廢話」呢?

唔係我話,係報章寫,呢d 對抑鬱病人都係廢話,只㒰令佢地更唔開心。

大宅

wan_sosin 發表於 18-8-6 12:49
講得太多,有時更難保講錯一句半句令對方唔好受嘅說話。
早前我住了幾個月ICU,在生死之間徘徊,身邊嘅人出 ...

謝謝各位

大宅

其實佢地需要既係陪伴..有人聽下佢地講野...唔使批評件事,,,

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因着盧凱彤,我揾返佢喺網上嘅片段,其中一段我幾深刻,佢話~唔好同佢講佢有幾幸褔,其他人有幾慘,佢自己都知自己幸福,但唔開心就係唔開心,佢只需要共鳴。

複式洋房

我都唔太識同有情緒病的人相處, 我有個朋友都有情緒病, 佢鍾意人地讚佢, 當一聽到唔啱聽時, 會鬧我, 拍我枱, 我當時的反應只有選擇沉默, 佢就不停話我點解唔出聲......

首頁

尾頁

跳至