公司清潔阿姐

rex13
|
1-有日去廁所,見佢用個地拖塞落廁所度卒個廁所
2-個日早左,公司咁啱執清左一個櫃,然後見到佢用掃把,隊上去個櫃度掃塵⋯⋯

前排手爭位,唔知點解冇啦啦出粒粒⋯突然諗起上述事件⋯
再諗起條抹枱毛巾系掛系廁所
自此之後,我張枱,唔再敢比佢抺⋯

Janetboyyan
|

眼不見為乾淨
以前我都叫阿姐唔洗幫我洗杯抹枱,因為我唔知佢用咩同我埋
我每日返工第一件事就係用酒精抹枱、電話同keyboard
rex13
|
Janetboyyan 發表於 18-8-6 10:04
眼不見為乾淨
以前我都叫阿姐唔洗幫我洗杯抹枱,因為我唔知佢用咩同我埋
我每日返工第一 ...

2次都系我冇意中見到⋯
枱⋯有次我行開左,佢就幫我抹左枱,我就自己再用酒精紙巾再抺返⋯
之後佢見到我抺⋯⋯⋯可能佢明呱
laiyee6121
|
rex13 發表於 18-8-6 10:03
1-有日去廁所,見佢用個地拖塞落廁所度卒個廁所
2-個日早左,公司咁啱執清左一個櫃,然後見到佢用掃把,隊 ...

一d都唔奇,只係咁啱比你睇到,酒店又係咁
PANCO
|
我公司同事既枱從來都唔使清潔阿嬸去抹。
大將軍
|
我公司嗰幾個用抹廁所條布抺枱
我有張A4紙寫住唔好抹,但佢地唔識英文(英語國家)
sugarsuagrlow
|
聽完巧驚驚添⋯
hellohellojenny
|
我從來都不會要清潔阿姐幫我抹枱洗杯等等,她只需要幫我倒垃圾桶。
其他野都係我自己做番最安心。
wcpcelia    發表於 18-8-6 15:51
rex13
|
大將軍 發表於 18-8-6 11:08
我公司嗰幾個用抹廁所條布抺枱
我有張A4紙寫住唔好抹,但佢地唔識英文(英語國家)
...

你公司幾個清潔?
咁最後照幫你抹?
rex13
|
sugarsuagrlow 發表於 18-8-6 11:09
聽完巧驚驚添⋯

我呢個系part time形式,我諗如果全職個啲會好啲呱~
rex13
|
hellohellojenny 發表於 18-8-6 11:39
我從來都不會要清潔阿姐幫我抹枱洗杯等等,她只需要幫我倒垃圾桶。
其他野都係我自己做番最安心。
...

而家,我會咁樣⋯

Luv-em
|
我見過姨姨同一塊毛巾又抹廁所板, 轉頭又抹茶水間台面, 又抹水機地下, 都唔知係米同一條巾抹我張台. 明明公司安排左好多條毛巾, 佢都係1條抹晒所有地方.

我從來唔洗姨姨幫我抹台抹電話, 我自己抹會安心D.

ivycwl
|
我見過某商場清潔工,用一塊布抹廁板,之後即抹門。。。。
耕田妺
|
點解唔話佢?叫佢咪咁做
大將軍
|
rex13 發表於 18-8-6 12:40
你公司幾個清潔?
咁最後照幫你抹?

外判公司,好似有十幾人,次次唔同組合
我地放工佢地先開工
我每日返工自己抹一次
同building manager 投訴又冇用
最後一次我老細親眼見到,發火叫building manager 好快d同判頭講,之後冇再抹,我地自己抺返
rex13
|
耕田妺 發表於 18-8-6 12:51
點解唔話佢?叫佢咪咁做

同下,唔會固定一個人,講左都系冇用
所以我都系唔比佢抹安全小小
wantaima
|
我公司姐姐都係,1條巾抹全公司都算,重抺埋微波爐加pantry . 除左吸塵&倒垃圾外,抬&杯我一律自己攪!
艾菲BB
|
rex13 發表於 18-8-6 12:43
我呢個系part time形式,我諗如果全職個啲會好啲呱~

全職分分鐘仲污糟

PS.見識過,所以以前返工所有枱面野自己抹

0404lau
|
我公司的都係咁架, 全公司枱,KEYBROAD,電話...
都用同一桶水,同一條毛巾的.....
所以我都係吾洗佢抹...

另:全職的都係咁架....吾關外判定全職,PT事.....
我公司的都係全職架,負責埋出街送件....
小小馬奇朵
|
我諗清潔嘅目的唔係講衛生
而係要人地望埋去見唔到污糟同快手
就叫做合格
可能十個清潔九個係咁