自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

YKYKWONG 發表於 18-8-6 10:33
謝謝大家。東華護理已經入咗SSSDP, 所以都係四萬幾一年,學費沒有問題,反而擔心教學方面同出路唧。
...

熟人的孩子就是東華護理畢業,宜家在港島區一間公立醫院返緊工。

男爵府

回覆樓主:

best five 21分都唔差呀,照計jupas 可以入到U, 你女係咪一心要入nursing? 所以想retake,明年直入三大nursing? 如果咁有決心,你一定要支持佢。

男爵府

回覆樓主:

入左東華真係分分鐘自卑,EQ唔係話有就有

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

mother904 發表於 18-8-14 21:36
有親戚係護士長,話護士之中,東華表現最差,最好係港大同理大。佢話請人時會問下佢地意見,通常佢唔會建議 ...

由東華第一屆開始,已經好多風聲話佢地好一般 有d人講到好難聽,仲話俾錢買個牌咁 未拍過唔知點解有咁既說法

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

ChloeMa 發表於 18-8-14 22:28
呀女同學媽咪都係䕶士長,佢反而話3間 nursing之中, 港大比較不受歡迎,因課程太 theoretical。
...

都係,佢地理論好強,Poly實務強,CU就平均

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

ktdanielli 發表於 18-8-14 23:32
我都唔明,所有公立醫院都係under 醫管局,醫管局請䕶士,都係統一請,再派去醫院,點會優先。
...

佢話統一,其實你邊間u gard 係要入電腦報,用個filter 咩都出哂來
你有沒有聽過做Tuns 可以俾現在做緊個ward 請返做RN , 不是pre RN Tuns 果種
咪又係交個名上去HQ, 上頭抽你個名出來,電腦完全無難度

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

講真有個牌,係真係唔怕無工做,但果份工係咪你想做就另一件事,東華暫時明顯出路係比三大差,呢個係事實

就好似hku law 同城大law , 你話畢業係一樣,真係講都無人信

大宅

jacobkit 發表於 18-8-15 00:40
佢話統一,其實你邊間u gard 係要入電腦報,用個filter 咩都出哂來
你有沒有聽過做Tuns 可以俾現在做緊個w ...

其他私人行業市場唔咁講,但係護士求過於供,每年好多空缺,請晒HKU, CU POLY都唔夠,東華如果有學生供應都寧願唔請?做上頭有時被逼都要請呱。最緊要係HA的RN人工,不論你讀邊間U,人工都一樣,將來升唔升職,就要靠自己。私人市場的話,第一份工,如果你讀HKU,肯定比City 人工高,我老板就是這樣的人。

首頁

尾頁

跳至