政府醫院做了唐氏,需要再做T21嗎?

ice.lemontea
|
今年35,第一胎,想問下政府醫院做了唐氏,需要再做T21嗎?

因為醫生講唐氏有90%準,T21只係多9%,即99%。。迷惘中。。。
|
高齡有必要~
Care_Bears2009
|
如果負擔得到, 唔好慳果幾千蚊, 買個安心~~
Gazettereita
|

兩樣都做

bonbon18
|
ice.lemontea 發表於 18-8-6 11:00
今年35,第一胎,想問下政府醫院做了唐氏,需要再做T21嗎?

因為醫生講唐氏有90%準,T21只係多9%,即99%。 ...

我兩樣都有做,因為覺得政府好求奇,T21有驗埋血感覺安心d, 如果afford到可以做埋T21.
freshrose
|
T21 唔只係驗唐氏,係驗埋其他基因病同微缺失,例如貓哭症,愛德華氏症,你可以上網睇下呢DNA 病有幾可怕,再決定做唔做T21 …………個人認為T21 同結構係唔慳得
|

多謝大家回覆,已安排做T21,買個安心

teabagball
|
ice.lemontea 發表於 18-8-7 13:12
多謝大家回覆,已安排做T21,買個安心

請問T21幾錢?
haha748494
|
我第二胎系高O,我就有做喇,做左安心D.
|
teabagball 發表於 18-8-7 13:18
請問T21幾錢?

普通版$4600,高級版$6000-6500
pinky_lwk
|
除了政府之外都建議做T21 或是NiPT 無創產檢,因為準確性高D, 而且可以驗埋其他基因病同微缺失,例如貓哭症,愛德華氏症...,而市面上檢最多遺傳病的有NiPT23+,比中大的T21 更多

個人認為保驗d 可以驗NiPT23+ , 有時少少錢唔慳得,因為係影響定庭和bb一生

有興趣可以自己google一下~