嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

準備材料
三文魚柳一塊
雞蛋一隻
新鲜百合少許

煮法
1) 先把三文魚柳(可連皮)中慢火煎香兩面
2) 把煎好後的三文魚柳和百合切碎, 然後放入粥同煮(電飯煲或明火煮也可)
3) 當粥煮到一半時(約15分鐘),便可放入蛋漿

功效
百合含有蛋白質,脂肪,鉀,食物纖維,維他命E和維他命C等,主要有清熱潤肺,益氣止咳、利便和寧神的功效。但要注意,若有風寒咳嗽,便溏,則不宜食用。

三文魚含有EPA和DHA兩種omega-3不飽和脂肪酸。並富含維生素A,D,B1,B2,B3,B6,硒,鐵,抗氧化劑等。

雞蛋含有蛋白質,脂肪,卵黃素,卵磷脂,維生素和鐵,鈣,鉀等。

公爵府

SL100 發表於 18-8-6 11:19
準備材料
三文魚柳一塊
雞蛋一隻

請問適合幾個月大嘅BB食?thx
人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆 powerlady 的帖子

1歲左右

民房

請問三文魚柳邊度買?

大宅

kwl520 發表於 18-9-25 11:43
請問三文魚柳邊度買?

好多地方都有,街市凍肉舖也有,你可以睇睇

別墅

kwl520 發表於 18-9-25 11:43
請問三文魚柳邊度買?

好少見到有三文魚柳買

複式洋房

SL100 發表於 18-8-6 11:19
準備材料
三文魚柳一塊
雞蛋一隻

百合喺街市咩類型檔口先有得賣?超市有冇? thx!

大宅

stewie_griffin 發表於 18-10-5 15:39
百合喺街市咩類型檔口先有得賣?超市有冇? thx!

喺街市搵買芽菜豆腐都有,超市好似冇

複式洋房

SL100 發表於 18-10-5 22:12
喺街市搵買芽菜豆腐都有,超市好似冇

Ok thx :)

複式洋房

樓主好有心機 百合我囡一星期都會食三日 配魚同肉都好鮮甜 另外用新鮮粟米攪碎煲粥都好好味架

男爵府

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至