[吐怨氣po] 邊個今日喺公司受左氣就入黎

老翻太太
|
當呢度係廁所,吐左啖氣後,又重新出發嘞

我講先:

同事A有好多資料要整理,要求大家增援,同事B即時表示現時吾得閒, 同事B叫同事A揾我幫手,我即刻話我都有野做緊,轉頭先幫。問題是,阿同事B你唔得閒,為何suppose 我會得閒?做左咁多年嘢,尊卑不懂分,少少語言藝術都吾識?如果你叫同事A問吓我得吾得閒幫手,我係ok 的,但吾好一野就話叫同事A揾我幫手,p.s我職位雖高級過同事B,但又不至於能夠好似主管咁教訓佢
crystal媽咪
|

JD930
|
crystal媽咪 發表於 18-8-6 14:28

crystal媽咪
|
JD930 發表於 18-8-6 14:30

我冇事呀,我都未要返工, 仲未出門口。我鼓勵樓主咋
JD930
|
crystal媽咪 發表於 18-8-6 14:31
我冇事呀,我都未要返工, 仲未出門口。我鼓勵樓主咋
...

嘻,咁都好啲 落雨濕濕小心啲
20150618bb
|
老翻太太 發表於 18-8-6 14:26

我講先:

bkteapot
|
公司account 有野要問,打去HSBC度問條友D語氣好似唔想答咁,叫我等就要我聽成分鐘音樂,仲要解決唔到,同客講野好似鬧人咁仲學人做CS。

sorry 樓主我offtopic 但真係好嬲
ngwong2
|

我講先:

我多年前有个負责出街阿姐佢等跟单同事比野佢出外。明白出街時間緊張。佢居然叫跟单同事揾我幫手。(我是rep)。該位冇揾我。但我巳好慶。佢出外时我犦佢law.佢不是第一次。之前亦嗌誰幫誰咁。
Poyau
|

tansyneko
|

Gi-leung
|
今日坐房高層叫senior係system搵幾份野 (果時我行開左) senior係我返埋位後點我做 搵搵下我問我後面位同事 其實高層當時係叫senior搵定我搵 佢話係叫senior搵 條pk叫我搵到先email比佢過目 咁好當然 佢又當係自己幫左手啦
wcpcelia    發表於 18-8-11 16:50
水君
|
minglam240179
|

我講先:

已删除
~Exit~
|
我日日都受老細氣,佢日日都似M到咁鬧鬧鬧
belibala, 我忍。。。睇著人工份上
good_pig
|

我講先:

如果你高級過A同B...你幫唔幫阿A...個權響你果度...叫佢轉頭先搵你
tsung
|

_kapo
|
公司分3條team,我係其中一條team leader,
3條team湊唔同客,當A B C team啦
我同B team永遠自己搞掂自己,幾忙都係ot搞掂
自己客有咩都係自己跟
C team就成日求救,話好忙做唔切,要求幫忙
但實情是成條team都hea做 leader又卸膊
啲(emoji)又成日黎問我同b team
問問下變埋我地做
我間中會reject,但b唔會。就俾人話我唔helpful
話家家有求,事實c無幫過我地
我工作有疑難都無問佢,因佢唔會有solution俾我

就前兩日,c team member搞左舊屎出黎
Manager竟然叫我跟,唔到deadline都唔俾我
因要quote好多terms and ordinance,c team唔想做
Manager拍膊頭想我幫,我硬食
最!嬲!係!c team leader準時收工,完全唔理
我就為單嘢ot

唉啲上司盲架 佢地只求結果 交到功課就唔理
勁氣頂