蒸焗爐可以煮啲咩?

麵包超人^o^
|
請問玻璃碟可以入嗎!thx
sf013hk
|
一般玻璃碟只可以蒸。有隻玻璃碟, 我有隻叫 ,Pyrex, 或康齡, 就焗都得。
不過似乎而家人都唔興用 Pyrex 。早兩年係祟光見到一套買好平都無人吼。
麵包超人^o^
|
sf013hk 發表於 18-8-6 15:55
一般玻璃碟只可以蒸。有隻玻璃碟, 我有隻叫 ,Pyrex, 或康齡, 就焗都得。
不過似乎而家人都唔興用 Pyrex 。 ...

即係要買啲講明係焗嘅都Ok先可以放入去?
sf013hk
|
回覆 麵包超人^o^ 的帖子

即係咁講,如果你焗同蒸兩個步驟係分開既。應該唔駛 (你只需用唔同器皿),但如果同一個菜色係又蒸又焗既,咁就當然啦。
^—^
|
麵包超人^o^ 發表於 18-8-6 15:48

你用唔焗得嘅碟焗,會裂,我裂左兩三隻....
小manman
|
說明書有講唔同功能,可以用的用具~
susumi123
|
sf013hk 發表於 18-8-6 15:55
不過似乎而家人都唔興用 Pyrex 。 ...

我屋企有隻pyrex玻璃碟,可以放焗爐,好好用,又夠大隻
^—^
|

你個標題話可以煮什麼,凡蒸凡焗的野都可以煮.....好正
ryan_mami
|

蒸海鮮 肉餅
焗pizza 雞翼 全雞 豬手 豬仔脾 曲奇 多士 蛋糕

小manman
|
我部蒸焗微波爐,其實3個功能,等於係3部機,用番平時蒸/焗/微波的用具就得~
上校車
|

蒸 : 蒸魚, 日本茶碗蒸, 咸魚醬馬蹄蒸肉餅, 蒜茸蒸蝦, 清蒸蟹
蒸焗功能 : 南乳烤雞 (先蒸焗功能20分鐘, 再上麥芽糖用烤焗功能 (180度) 焗10分鐘)
蒸鹽焗雞 : 同上述做法差不多, 蒸焗function 25分鐘, 再倒走D 汁, 再烤焗5分鐘)

** 蒸焗功能係令水份唔會流失, 肉汁keep 住

烤焗 : 買急凍韓國蜜糖雞翼, 烤15分鐘, 方便快捷
hippoo
|
Up

sf013hk
|
回覆 小manman 的帖子

大機定細機?
pinkiesalbe
|
好方便,我平時上格蒸飯,下格蒸肉類,普遍碟就得,跟住蒸埋菜就ok。
但焗要用可以入焗爐的碟/直接放盆焗。
小manman
|
sf013hk 發表於 18-8-6 18:13
回覆 小manman 的帖子

大機定細機?

27 L,我唔知算大定細~
MerryMe
|
小manman 發表於 18-8-6 18:22
27 L,我唔知算大定細~

我果部71L , 就夠我一次過煮哂一餐飯
小manman
|
MerryMe 發表於 18-8-6 18:28
我果部71L , 就夠我一次過煮哂一餐飯

wow……咁我唔使71 L咁大~
sf013hk
|
回覆 MerryMe 的帖子

大機,仲要三功能, 巧貴啊~~~~。
Cheddar85ang
|
pinkiesalbe 發表於 18-8-6 18:21
好方便,我平時上格蒸飯,下格蒸肉類,普遍碟就得,跟住蒸埋菜就ok。
但焗要用可以入焗爐的碟/直接放盆焗。 ...

係咪要自行計時?逐樣放先放後?
MerryMe
|
sf013hk 發表於 18-8-6 18:39
回覆 MerryMe 的帖子

大機,仲要三功能, 巧貴啊~~~~。

無三樣功能,得蒸焗,減價買都要三萬幾
但真係好方便,一鑊熟,哈哈