點可以控制體重?

bonbon18
|
我week 26, 哩個星期重左好多(2-3kg), 產檢醫生都話我重得太快,我自問三餐正常,飲好多水,少量snacks.
大家有咩方法自己唔重咁快咁多但bb又夠營養?
DoReMiFaSol
|
bonbon18 發表於 18-8-6 16:13
我week 26, 哩個星期重左好多(2-3kg), 產檢醫生都話我重得太快,我自問三餐正常,飲好多水,少量snacks.
大 ...

做適當嘅運動
猫物語
|
大 ...

食少d澱粉,做運動。
cpycpyhelen
|
大 ...

每餐後步行半小時,唔好即刻坐同訓,小澱粉質
GCHK
|
如果可以嘅話,就散下步
beibeigbb
|
我有左之後飯面嗰d份量減左一半,體重無增得好多。
bonbon18
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-6 16:22
做適當嘅運動

有咩運動suggest?
bonbon18
|
beibeigbb 發表於 18-8-6 17:28
我有左之後飯面嗰d份量減左一半,體重無增得好多。

我初頭冇胃口dinner冇食飯,而家resume食飯就重得好快
freshrose
|
唔食飯。我成個孕期食好少飯,重左23 磅,bb 重7磅幾,未坐完月我體重已經去返未生之前
bonbon18
|
freshrose 發表於 18-8-6 19:20
唔食飯。我成個孕期食好少飯,重左23 磅,bb 重7磅幾,未坐完月我體重已經去返未生之前
...

但唔食飯唔會好快肚餓?
freshrose
|
bonbon18 發表於 18-8-6 19:30
但唔食飯唔會好快肚餓?

我無,但我食好多餸,菜同水果,我唔係完全唔食飯,係食少d
DoReMiFaSol
|
bonbon18 發表於 18-8-6 17:44
有咩運動suggest?

飯後散步(半小時後,因為要比食物消化),我有時會急步行30分鐘(大約一個月減2 kg)有時慢步,不過你要視乎你覺得自己懷孕狀況可唔可以行急步
lamomw
|
freshrose 發表於 18-8-6 19:20
...

好羨慕呀,想問你咁快瘦身,坐月早餐你會食咩架?
EstrellaDamm
|
大 ...

我兩胎到生重10-15磅,兩個BB都係中碼。少食多餐,控制碳水化合物份量(包括水果、奶類、某啲湯水,呢啲易被人忽略),多食粗糧少食精製嘢,飯後散步。生完唔單只唔使減肥,餵埋人奶仲輕過未懷孕時。
EstrellaDamm
|
lamomw 發表於 18-8-7 08:45

我都係磅數好快回復嗰種,唔使減肥。坐月通常同平時咁,食麥包、麥皮。有時食返前一日食剩嘅湯同湯渣。不過我餵全人奶。
freshrose
|
lamomw 發表於 18-8-7 08:45

食飯,坐月朝早要食飯。不過我有餵人奶,夜晚自己湊b,會瘦好快
fufulcfd
|
食蕃薯、焗薯代替飯麵~ 做下運動~~
bonbon18
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-7 10:40
我兩胎到生重10-15磅,兩個BB都係中碼。少食多餐,控制碳水化合物份量(包括水果、奶類、某啲湯水,呢啲易 ...

唔通因為我夜晚食生果?! 我已經重左超過15lbs....
bonbon18
|
fufulcfd 發表於 18-8-7 12:39
食蕃薯、焗薯代替飯麵~ 做下運動~~

謝謝建議,我已經由白米轉左做糙米紅米
tung_3bi
|
我都想知點解會重左咁多, 我依家32周, 重左10KG呀...
我晚上基本唔食飯只食送, 中午帶飯番公司, 大概有半碗左右, 早餐麥當勞或者麥皮或者就咁食個包.
其實我覺得自己比未有阿B之前食少左, 因為LUNCH以前係出街食既, 叫左個飯食唔曬又浪費, 我會博命食埋佢, 以前晚上成日出街食, D野好食又食多D, 依家屋企飯我唔會食太多, 送多數都係魚用菜.
唯一我飲多左既係鈣思寶, 我日日飲一包, 諗住可以吸收多D鈣, 但係健康院姑娘話鈣思寶好甜, 叫我唔好飲試下.
依家我睇下唔飲一排會唔會無重得咁快.