懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

freshrose 發表於 18-8-6 19:14
下,其實點會唔夠膽,無法例寫明唔可以炒大肚婆,如果有嚴重過失一樣唔駛賠錢解僱,你點知樓主係咩情況
...

嚴唔嚴重過錯,唔系由公司話,系要由法官判。所以未有入罪前,公司唔可以不合理解僱。僱員一樣可以去告公司。

大宅

kayakong 發表於 18-8-6 20:14
7月23號口頭通知解僱,7月24號通知最後返工日期係7月31號⋯理由係公司收益唔好⋯7月31號跟我商量過希望做 ...

堅持。擺明公司本身立心不良,以為咁就可以唔俾產假等福利。既然話左炒,就要執行。你也去爭取返自己的种益,唔好讓無良僱主成風

侯爵府

kayakong 發表於 18-8-6 21:01
我曾諮詢過勞工處,勞工處回覆有權選擇拒絕⋯因為公司係諮詢過勞工處,先知道解僱懷孕員工係違法,所以先 ...

咁拒唔拒絕係你自由,當然有權

我家人試過就解僱去到勞資審裁處,一搞就大半年,上庭都3-4次,最後都係叫佢和解,你自己大住肚有無咁多精力去搞啊……而且而家似係原本解僱變成拒絕返工,成件事就唔係解僱大肚婆。

侯爵府

菩提子 發表於 18-8-6 21:42
嚴唔嚴重過錯,唔系由公司話,系要由法官判。所以未有入罪前,公司唔可以不合理解僱。僱員一樣可以去告公 ...

你不如睇下樓主的message 先,而家係佢選擇唔返工

大宅

freshrose 發表於 18-8-6 21:47
你不如睇下樓主的message 先,而家係佢選擇唔返工

系公司炒佢先 ,佢已經過左最後工作日7月31日。公司事隔多日8月才叫佢再返工。
這根本已成了兩份 僱員合約。第一份在公司炒佢俾最後工作日7月31日時,已完。理應處理好這份合約的事。
至於,樓主是否接收第二份約即8月份,公司叫。佢返的,系另一回事。
換個角度,僱工辭左職,7月31日last day後,8月1 日發現有左bb想繼續返返份工,8月2日同公司講,話返返工,系咪又可以有效?
僱傭關係應是平等的。唔系公司話炒左,明天叫你返返去就可當無炒過你的。明白否?

樓主唯一蝕章系,佢公司好賤,無正式出信炒,這個系危機。唔系,佢絕對可以拒絕 ,再接受 同這公司開始新的僱員關係。

大宅

Poo得好勳章

回覆 菩提子 的帖子

樓主話[7月31號跟我商量過希望做到8月22號,滿一個月代通知期⋯但係我拒絕了,堅持7月31號為最後返工日期。亦都係7月31號出信希望公司7日內支付賠償及本人人工]
公司一直都係用代通知期
係樓主單方面要人俾$
都蝕章
呢樣嘢係公司全權決定

大宅

Poo得好勳章

回覆 freshrose 的帖子

Agree
我係佢我一定跟返個通知期返左工先

水晶宮

kayakong 發表於 18-8-6 20:14
7月23號口頭通知解僱,7月24號通知最後返工日期係7月31號⋯理由係公司收益唔好⋯7月31號跟我商量過希望做 ...

咁你想佢補咩俾你?最多補10星期產假4/5人工,再加代通知金遣散費(如有)。而家問題係佢offer咗再請返你但你唔肯,去到法庭其實係有得拗。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

Poo得好勳章

回覆 wsyggk 的帖子

係丫⋯睇到有d緊張
怕佢俾公司話番轉頭,放棄左d福利⋯
嬲公司還嬲公司
要理性啊

別墅

kayakong 發表於 18-8-6 20:15

如果公司撤回解雇,可能未必有得賠,你要問清楚勞工處喎

別墅

菩提子 發表於 18-8-6 21:53

系公司炒佢先 ,佢已經過左最後工作日7月31日。公司事隔多日8 ...

分析得好好啊

大宅

touko 發表於 18-8-6 22:24
回覆 菩提子 的帖子

樓主話[7月31號跟我商量過希望做到8月22號,滿一個月代通知期⋯但係我拒絕了,堅持7月 ...

公司系一開始在7月24日通知7月31日為last day..到了last day 再話同樓主商量延續到8月(樓主無同意)..這在7月24至7月31日期間雙方已口頭承諾 及形式式接受左7月31日為last day..唔系公司單方面到last day話延續,對方就一定要接受..
在炒完 ,過埋當初公司提出的last day,幾日後知犯法,才叫樓主返返去。咁如同一個人,偷左野走左,知到犯了法,系咪歸還返d野,就當無犯過法?
其實,大家都唔知樓主份合約寫要幾耐代通知期,但當初公司炒佢,公司提出last day系7月31日,雙方至7月31日last day都無異議,即雙方agree左這是last day..不能輸打贏要。
若然乜都公司玩曬決定曬,都唔會有大肚婆告到公司了。

大宅

回覆樓主

係哩,公司一定唔會賠償你,因為賠左即係炒大肚婆,佢好多野煩。

最多係你地傾掂佢,當你都唔想做,番工做到8月22日走。當俾左一個月通知咁

大宅

touko 發表於 18-8-6 22:29

係丫⋯睇到有d緊張

樓主蝕章在 公司話炒佢當日,無即時要求公司出解僱信,否則 公司衰硬。雖然 口頭承諾都是合約,但賤僱主可以好賤。希望樓主good luck好好咨詢下勞工處,及平機會。
ps做得出呢d咁白痴action的公司除左老闆無熟讀勞工法外,公司應無HR部門,有就炒得(咁癈)

大宅

kevama 發表於 18-8-6 22:50
係哩,公司一定唔會賠償你,因為賠左即係炒大肚婆,佢好多野煩。

最多係你地傾掂佢,當你都唔想做,番工做 ...

佢依家系真的炒左大肚婆,唔代表唔賠就改變事實。唔賠等收平機會及勞工處信,被人告。
反而知衰的公司(唔想搞上庭都會賠)但佢間公司,好似話清盤。就唔知結果了。

水晶宮

菩提子 發表於 18-8-6 22:55
佢依家系真的炒左大肚婆,唔代表唔賠就改變事實。唔賠等收平機會及勞工處信,被人告。
反而知衰的公司(唔 ...

其實去到平機會,通常都係建議請返,你話唔炒得,咁公司而家咪唔炒囉,想點呢!而家係樓主唔接受呢個offer,咁咪當遣散咁做囉,唔知樓主仲想人哋賠d咩。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

Poo得好勳章

Agree~~

複式洋房

musiccisum 發表於 18-8-6 21:19
唔太明,賠足錢即係賠幾多?

賠一個月代通知金,一個月工資賠償,10定期產假

大宅

Poo得好勳章

回覆 菩提子 的帖子

始終覺得公司用代通知期定代通知金,僱員無權選擇

佢地傾嗰日仲係7月31日,未過放工時間(所以未過last day),而又乜離職文書都冇

覺得樓主要番到8月22日先
呢段期間要乜都錄音同白紙黑字

執生

冇其他建議了

複式洋房

touko 發表於 18-8-6 21:28
回覆 kayakong 的帖子

佢口頭通知完你你先同佢地講你懷孕?

我一早已經將懷孕證明交左俾公司,之前公司提出解僱時已經知道我懷孕

首頁

尾頁

跳至