懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問各位有無懷孕期被解僱,又成功係勞工處幫助下追討成功?

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-8-6 17:55
懷孕期公司應該唔可以解僱你架喎,你公司咁已犯左法例,應該可以告佢

7月23號口頭通知解僱,7月24號通知最後返工日期係7月31號⋯理由係公司收益唔好⋯7月31號跟我商量過希望做到8月22號,滿一個月代通知期⋯但係我拒絕了,堅持7月31號為最後返工日期。亦都係7月31號出信希望公司7日內支付賠償及本人人工⋯呢幾日已經沒有上班,但係公司8月3號上勞工處問過,知道解僱孕婦違法,現在一直叫我回去上班,撤回解僱⋯我一直表示不同意⋯明天就係最後一天,我打算明天收不到應有賠償,就到勞工處開file⋯所以想請問有無經過勞工處成功追討噶例子

複式洋房

luv_miyuko 發表於 18-8-6 18:04
應該好少人答你因為冇公司夠膽,你可以打俾勞工處問下點做

7月23號口頭通知解僱,7月24號通知最後返工日期係7月31號⋯理由係公司收益唔好⋯7月31號跟我商量過希望做到8月22號,滿一個月代通知期⋯但係我拒絕了,堅持7月31號為最後返工日期。亦都係7月31號出信希望公司7日內支付賠償及本人人工⋯呢幾日已經沒有上班,但係公司8月3號上勞工處問過,知道解僱孕婦違法,現在一直叫我回去上班,撤回解僱⋯我一直表示不同意⋯明天就係最後一天,我打算明天收不到應有賠償,就到勞工處開file⋯所以想請問有無經過勞工處成功追討噶例子

複式洋房

wsyggk 發表於 18-8-6 20:02
試用期內可以

複式洋房

BabyCiu 發表於 18-8-6 18:49
香港嘅公司應該唔敢咁樣做㗎!你問問勞工處啦

複式洋房

freshrose 發表於 18-8-6 19:14
下,其實點會唔夠膽,無法例寫明唔可以炒大肚婆,如果有嚴重過失一樣唔駛賠錢解僱,你點知樓主係咩情況
...

複式洋房

yingying1128 發表於 18-8-6 19:53
係囉,認同,即時抄,公司補足$$,都吹佢唔脹..

複式洋房

freshrose 發表於 18-8-6 20:37
但公司叫你去返工你又拒絕?你究竟想要份工定點!如果公司叫你返工你又唔返咁咪曠工,可以以曠工理由炒你 ...

我曾諮詢過勞工處,勞工處回覆有權選擇拒絕⋯因為公司係諮詢過勞工處,先知道解僱懷孕員工係違法,所以先決定撤回解僱⋯我係怕回公司繼續做,會承受很大噶精神壓力⋯我現在只求距賠足錢

複式洋房

musiccisum 發表於 18-8-6 21:19
唔太明,賠足錢即係賠幾多?

賠一個月代通知金,一個月工資賠償,10定期產假

複式洋房

touko 發表於 18-8-6 21:28
回覆 kayakong 的帖子

佢口頭通知完你你先同佢地講你懷孕?

我一早已經將懷孕證明交左俾公司,之前公司提出解僱時已經知道我懷孕

複式洋房

菩提子 發表於 18-8-6 22:51
樓主蝕章在 公司話炒佢當日,無即時要求公司出解僱信,否則 公司衰硬。雖然 口頭承諾都是合約,但賤僱主可 ...

我有要求出解僱信,公司方面聲稱沒有因縮減人手而出解僱信噶先例⋯一直拒絕唔出

複式洋房

wsyggk 發表於 18-8-6 23:44
一個月工資賠償係基於邊條例?當然公司可能會因為唔想煩而賠俾你,但唔明理據喺邊囉。
另外留意返公司係喺 ...

解僱懷孕僱員係要賠償1)代通知金2)一個月工資賠償3)10星期產假,僱傭條例第六章

複式洋房

touko 發表於 18-8-6 23:30
回覆 菩提子 的帖子

始終覺得公司用代通知期定代通知金,僱員無權選擇

我自己出郵件回覆左

複式洋房

wsyggk 發表於 18-8-6 23:12
其實去到平機會,通常都係建議請返,你話唔炒得,咁公司而家咪唔炒囉,想點呢!而家係樓主唔接受呢個offer ...

依家公司唔賠償10星期產假

首頁

尾頁

跳至