孕後期手指痛

Baby88.v
|
有冇媽咪後期一手指會腫痛?好麻又腫 好似冇血流入去咁 郁唔到 有冇人有相同情況丫
eryau
|
我,已經忍痛忍左成個月,等生
Baby88.v
|
eryau 發表於 18-8-6 18:21
我,已經忍痛忍左成個月,等生

係咪正常架
eryau
|
Baby88.v 發表於 18-8-6 18:22
係咪正常架

問過醫生,話係有d人會咁
Baby88.v
|
eryau 發表於 18-8-6 18:23
問過醫生,話係有d人會咁

好痛 依家先33weeks
pear000
|
回覆 Baby88.v 的帖子

我都同你一樣, 啲手指腫晒, 夜晚瞓覺時會啲手指麻痺.........................
pear000
|
回覆 Baby88.v 的帖子

你睇吓跟佢做有冇好啲

[color=#DC4776 !important]懷孕晚期準媽媽手指關節痛症狀表現1.常見症狀表現為手部麻木,並伴有刺痛感。
2.有少數孕婦還會感到大拇指、食指、中指、及無名指的前半截出現陣發性疼痛、麻木,有針刺或燒灼的感覺。
3.嚴重的時候甚至會讓手部喪失活動功能,無法做出抓握動作。
[color=#DC4776 !important]懷孕晚期準媽媽手指關節痛怎麼辦?對於絕大多數準媽媽來說,孕期手指關節痛只是暫時的毛病,在寶寶出生不久之後,痛感就會自動消失,如果孩子出生之後還持續痛,建議看醫生。孕期手指關節痛無需特別治療,但可以通過一些辦法來緩解。
1.白天和夜裡都注意把手略微放到高一點點的地方,保證液體回流。
2.少攝入一些鹽分;喝水時分多次,每次少喝些。
3.起床後雙手十指交錯相握,伸直再握住、再伸直,循環做10分鐘,有助於血液循環,可以緩解手指關節痛。
[color=#DC4776 !important]懷孕晚期準媽媽手指關節痛怎麼預防?孕婦手指關節痛,可以通過做一些簡單的彎曲和強化手指的小運動來預防。
1.手指彎曲度:將手指彎曲,用另一只手將指尖往手掌方向盡量靠近,然後再將整個彎曲的手指往下推向掌心方向以伸展指根關節背側。
2.手指強化:將手平放在桌上,將手指往大拇指的方向挪動,並用另一只手將手指往反方向拉。如此可增強手指肌肉的強度。
3.要注意關節保暖,寒冷季節,盡量不要接觸冷水,涮洗用溫水最佳。
我要做媽媽
|
有D媽媽系會好腫架...
twtw2017
|
Baby88.v 發表於 18-8-6 17:59
有冇媽咪後期一手指會腫痛?好麻又腫 好似冇血流入去咁 郁唔到 有冇人有相同情況丫 ...

我廿幾週已經係咁,特別係夜晚訓著左,晚晚都會冇血到手掌咁扎醒.
日頭就腫痛,已經習慣左,而家放產假等生
kmbb519
|
我係兩隻手的手腕腫, 用唔到力仲好痛 無辨法唯有忍
haha748494
|
我同事陀B果陣會,我見佢做手指操,飲食上清淡D.
黃家三少奶
|
我由30w手腕痛到而家38w.....冇計, 等卸貨, 希望快d唔痛啦....唔想抱d有困難
BB來了
|
Baby88.v 發表於 18-8-6 17:59
有冇媽咪後期一手指會腫痛?好麻又腫 好似冇血流入去咁 郁唔到 有冇人有相同情況丫 ...

有,我老婆34w开始手指骨痛,我就成日幫佢捽手指。