自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家加油呀!
試下土伏零+ 粉葛 + 馬蹄煲水飲, 日日飲, 再加中医調理,介牛丶豆類⋯
要時間將體內的濕毒排走。

男爵府

Moti 發表於 18-8-6 21:06
我好細個年年爛腳,而家唔會了。後來面痕身痕+風癩+鼻嘅問題。
大家加油
...

一齊加油,實有方法醫好既

男爵府

calvin1230hk 發表於 18-8-6 21:10
真係各人體質唔同。
濕疹位置,盡量保濕,可以減輕發痕情況。

有呀,冷氣房內就好啲,勤茶cream就得,但一出街,就好似樓上位jm咁開始痕出黎,唉,希望有方法醫好啦

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-8-6 21:24

我濕疹+鼻敏感

點解做過咩黎

男爵府

twotigers 發表於 18-8-6 21:25
我三樣都有,日日噴鼻就好好多,而家係氣管問題,日日咳

我地呢啲好易咳..一咳又咳好耐,啲痰永遠係氣管,jm保重身體,辛苦時焗陳皮水飲,條氣管會舒服啲嫁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

我敏感都好勁,有keep住睇耳鼻喉專科,Telfast食咗11年啦(日日食1至1.5粒),鼻眼適都有開俾我,嚴重/轉季果陣噴,但一噴就要噴最少2-3個禮拜先好停(唔好噴幾日見佢好返d就停),因為呢隻嘢係有少少類固醇成份㗎,係要完成醫生建議既療程日數先停得㗎。

男爵府

molamola 發表於 18-8-6 21:40
大家加油呀!
試下土伏零+ 粉葛 + 馬蹄煲水飲, 日日飲, 再加中医調理,介牛丶豆類⋯
要時間將體內的濕毒排 ...

日日飲嗎?小量日日一碗,定可以煲定放入雪櫃整番熱飲?唔該你
我個個星期都煲粉葛土伏令赤小豆扁豆,飲完個人係冇咁攰咁重,但濕疹冇咩大作用...我試下你嗰個先,唔該你

珍珠宮

壞蛋獎門人 發表於 18-8-6 21:45
我地呢啲好易咳..一咳又咳好耐,啲痰永遠係氣管,jm保重身體,辛苦時焗陳皮水飲,條氣管會舒服啲嫁
...

係條氣管會成日收窄咳,你係唔係咁㗎?

禁止訪問

男爵府

hfl2000 發表於 18-8-6 21:46
我敏感都好勁,有keep住睇耳鼻喉專科,Telfast食咗11年啦(日日食1至1.5粒),鼻眼適都有開俾我,嚴重/ ...

死火啦,因為我係度睇過咁鼻敏感我先買黎用,我睇過連續兩星期同連續一個月,我試左連續兩星期,但一星期到又開始黎料,依家想試連續一個月...我諗住噴完呢個月,啲濕疹都冇起,就搵個耳鼻喉專科認真問清楚支藥應該點用...始終係類固醇...唔敢亂黎..
你有冇試過其他方法呀?維他命嗰啲,我都食左好多年藥,又成日打消炎針,類固醇針..諗諗下唔可以再咁落去真係咩都要試下

男爵府

twotigers 發表於 18-8-6 21:50
係條氣管會成日收窄咳,你係唔係咁㗎?

係,再唔噴藥就會呼吸唔到..會入院...有時係有啲野刺激到,好似花粉,啲人裝修..但平時每朝都要噴,慢慢會係氣管咳番啲痰出黎,條氣就順哂,醫生話係鼻水倒流...

大宅

回覆 壞蛋獎門人 的帖子

我仔日日飲幾柸,醫生話最好雪櫃出來番滾’減少雪氣。另外我再日日飮中薬調理, 由全身發’減到現在得10 至15%

男爵府

bybewong 發表於 18-8-6 21:52
我小朋友都比較嚴重濕疹,日日成身痕,都唔知點算

睇醫生未?中醫西醫嗰啲..都係好老土,戒口,茶cream,保持乾爽,有錢淨就去做個食物敏感測試,你小朋友嚴重其實可以排政府,我見政府都有得做,一般大大下會好,唔好灰心呀

侯爵府

壞蛋獎門人 發表於 18-8-6 21:43
有呀,冷氣房內就好啲,勤茶cream就得,但一出街,就好似樓上位jm咁開始痕出黎,唉,希望有方法醫好啦:sic ...

男爵府

molamola 發表於 18-8-6 21:56
回覆 壞蛋獎門人 的帖子

我仔日日飲幾柸,醫生話最好雪櫃出來番滾’減少雪氣。另外我再日日飮中薬調理, 由 ...

唔該你呀我試下先..依家真係咩都要試,唔可以認命

水晶宮

壞蛋獎門人 發表於 18-8-6 21:44
點解做過咩黎

我在另一帖有濕疹分享

我自從搬咗去郊區,依家住海邊, 鼻敏感就消失晒

珍珠宮

壞蛋獎門人 發表於 18-8-6 21:55
係,再唔噴藥就會呼吸唔到..會入院...有時係有啲野刺激到,好似花粉,啲人裝修..但平時每朝都要噴,慢慢會 ...

我之前喺BK都有講過,但凡有氣流嚟緊,例如颱風,暴雨,強烈季候風等,一定咳,返工坐喺冷氣口又咳,但喺屋企歎冷氣又無事,死得。你噴邊隻藥?

侯爵府

壞蛋獎門人 發表於 18-8-6 21:53
死火啦,因為我係度睇過咁鼻敏感我先買黎用,我睇過連續兩星期同連續一個月,我試左連續兩星期,但一星期 ...

“鼻眼適”因爲有少少類固醇成份,應該要用醫生紙買㗎喎?你無睇醫生?話時話,俾你提一提我先醒起,我細個小腿濕疹係好勁R到損哂留疤痕(果陣細個又唔識睇皮膚醫生),但自從11年前鼻敏感發咗出來開始,睇耳鼻喉科keep住日日食藥&嚴重時噴鼻開始,小腿又真係無乜點樣痕喎(係秋冬天乾燥先少少痕),氣管敏感咳又係,以前一咳就咳唔停咳到嘔好辛苦難斷尾,依家touchwood間唔中都有幾聲,但唔嚴重囉。

禁止訪問

侯爵府

壞蛋獎門人 發表於 18-8-6 21:55
係,再唔噴藥就會呼吸唔到..會入院...有時係有啲野刺激到,好似花粉,啲人裝修..但平時每朝都要噴,慢慢會 ...

我以前氣管敏感咳係要食氣管擴張藥先㩒得到(副作用係會心跳手震果d藥),俾你提一提,我又諗起,touchwood都好多年無食呢d藥啦

首頁

尾頁

跳至