論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

出街前沒有關機,返來見到好多個help的畫面,我個是中文window, 個mom又熄埋!

我未問工人,因為問來都sai氣,實話I don't know mom!

祇有工人響屋企!

公爵府

好媽媽勳章

會唔會係佢抺野, 多次按到F1 key?
佢地唔係咁computer literated, 可能按錯之後會唔知點做, 以為熄咗個mon就等於搞掂囉.
我公司個清潔阿姐都係唔敢在我地開咗電腦時抺個keyboard, 佢驚會整走我地做緊嘅文件架~
靜心落黎睇下有咩可能先, 有時好嘅關係, 被"誤會"同"猜疑"破壞就唔值得了.

伯爵府

大話精工人今日竟然同我媽媽講,她想搬去我隔離屋一個人住,因為我媽媽半夜起身去Toilet 吵住她睡覺!

我有間吉屋待售,因為樓價下滑蝕入肉!

伯爵府

但我個電腦仲好多灰塵。
我費時話,因為我請了一個響HK做了11年的bun, 早已成精!
好多excuse....唉…

公爵府

好媽媽勳章

你個工人炒得啦, 老seafood有好有唔好
本來佢地抱住打好份工嘅心態
多年經驗係優勢
既然佢冇心做好份工, 不如成全佢啦.

你可以幫部電腦set password囉
待機模式都要入password至可以啟動
咁佢咪蛋家雞見水囉~ ^^

伯爵府

Agree!

想問下大家覺得我份工是否辛苦:

bb是我媽媽湊,媽媽餵。工人幫手換片,沖涼。
工人來了3個月負責買送,清潔、熨衫 7:00起身,10:00 沖涼,10:30入自已房!

夜晚,bb我自已湊,同我兩公婆訓。半夜起身的也是我們,我日頭要返工的!

但工人話我份工好辛苦!但她每日下午都有時間洗自已底衫同熨晒自已的衫!

對了,衫是我媽媽洗的,涼都是我媽咪,因為響我另一間屋。有幾次,工人掠完話好辛苦!

拖地,好辛苦,因為我要拖兩次甘多,投訴我間屋太大!!800呎都叫大?屋企好多灰塵,就話風大,吹入來的!

3個月祇抹了兩次窗,因為次次抹完手痛!

到新年期間,食晒我屋企全盒同生果、零食!無問過!

我買coffee給她,就一日3杯,飲到失眠!係我錯!

食飯,我由她自已畢起d送之外會給她多一點,費是話我刻薄,做了3個月肥10磅!郁d就話辛苦,係我錯!

唯一好處,就是人nice, 無比過面色我看,對我bb好像好有耐性,但一看不見的時候,就放我bb上窗台,自已坐出邊,費時我bb爬來爬去,捉吾住。我是否應該知足,起碼無比漂白水我bb飲?

我是否要求太高,定係我份工真的很辛苦?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唉 佢都係唔想做架啦

佢見你媽咪係度 蝦你媽咪 等你媽咪做晒呀 你媽咪同你做開個啲家務 你唔駛旨意可以俾番工人做啦 佢認為呢啲唔係佢既工作範圍 係你哋既工作範圍呀 係你哋偷懶呀(佢哋諗嘢係好好笑架)

去另一間屋瞓? 返佢家鄉間屋瞓啦 個度風涼水冷 冇人會嘈住公主休息啦

原帖由 Melody_BB 於 09-4-4 12:20 發表
Agree!

工人來了3個月負責買送,清潔、熨衫 7:00起身,10:00 沖涼,10:30入自已房!

夜晚,bb我自已湊,同我兩公婆訓。半夜起身的也是我們,我日頭要返 ...

伯爵府

樓主都係算啦, 唔要得架喇...
佢係黎做亞姐多過黎做工人亞姐..
食仲多過做都唔緊要....都唔成正比....
拿拿炒左佢, 換過個...

伯爵府

我本來打算用完兩年就算,依家先過了3個月。

炒!又要賠錢又要機票,都算!請過第個除了錢,…又不知會遇上咩人,最怕遇上會傷害我bb的人!

她都有優點,就是會自已安排買咩來煮,味道一般,但我煩少樣野。

未試過黑面,不過我未試過鬧她,最多用嚴肅的語氣要求她做好d野。

我終於知道為何上兩個顧主在她做滿4年時不續約……因為她是雞肋!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

她都有優點,就是會自已安排買咩來煮,味道一般,但我煩少樣野。

哈哈 因為佢鐘意食嘢囉 我之前係奶奶度住咗一排 個工人永遠做嘢天一半 地一半 但佢好緊張餐飯 我一起身就問我:太太lunch eat what? dinner eat what? 好鐘意食嘢 但煮得好難食 個陣有個陪月 陪月個女(我哋好friend) 上泥探我哋 但我個日臨時有事出咗去 陪月個女買咗半打雜果逹 同幾個麵包 陪月俾咗一個逹加一個麵包俾佢食 臨走留咗二個逹同工人講 叫太太食呀 你估下結果係點? 佢同我提都冇提過呀 自己食埋呀 即係佢一共食咗三個雜果逹加一個麵包 大食到呀......佢身型咪肥囉

原帖由 Melody_BB 於 09-4-4 15:21 發表

炒!又要賠錢又要機票,都算!請過第個除了錢,…又不知會遇上咩人,最怕遇上會傷害我bb的人!

未試過黑面,不過我未試過鬧 ...

伯爵府

你講得無錯!呢個姐姐的而且確好中意食!

剛來早餐食塊方包,我地以為她細食!因為她自已買所以我無留意,我地都不在家食早餐的原來…hehe, 買一磅面包or一個排包一日就吾見左,半打蛋Tar, 我Daddy Mammy各食一個,到夜晚祇祇見到個盒響圾垃筒!算!但煲緊湯都可以撈D栗米出來食,煮完雞,未開飯,已有雞骨響垃圾筒!

我家中,沐浴露洗頭水hand cream任用,牛油花生醬任搽,甚至用埋我d名牌cream。

最勁用個楚楚可憐樣話,i don't know mom.

就是呢個樣,等我以為她好純品而決定請個老C忽。

伯爵府

我覺得,我地3個,我,我老公,我媽媽,仲辛苦過工人!

又未至於要炒,但如果我有第二個bb, 呢位公主實會走人,o甘辛苦!點做?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢好嘆呀。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

好似大冬瓜 廖啟智話斎 爽er~

原帖由 Elefant老婆 於 09-4-4 19:30 發表
佢好嘆呀。

公爵府

She's a lazy but smart maid, always know how to protect herself and complain about the workload.

You better tell her directly about her daily workload and ask if she can handle it, if not, which means she is not capable of the job. She has to know her assigned duties, she is not the one to choose what she likes to do and choose what she likes to eat and enjoy her life at your home, while your mother is working hard to look after baby.

原帖由 Melody_BB 於 09-4-4 15:21 發表

未試過黑面,不過我未試過鬧 ...

大宅

原帖由 Melody_BB 於 09-4-4 11:24 發表
大話精工人今日竟然同我媽媽講,她想搬去我隔離屋一個人住,因為我媽媽半夜起身去Toilet 吵住她睡覺!

我有間吉屋待售,因為樓價下滑蝕入肉!

千其唔好比佢瞓其他地方, 一定要跟合約地址ar, 我有個朋友, 佢個工人話想一個人瞓鋪頭(因為佢有間鋪頭係度), 個朋友耳仔軟比佢瞓, 完約走去告我個朋友ar, 最後我個朋友要比好多錢ar, 告得入架

大宅

原帖由 Melody_BB 於 09-4-4 12:20 發表
Agree!

夜晚,bb我自已湊,同我兩公婆訓。半夜起身的也是我們,我日頭要返 ...

唔係你份工辛苦, 係因為佢太有經驗, 知道咩位可以吐pok, 之前有sister post過解釋咗bun妹點解咁大食, 你睇咗可能會原諒佢

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

唔理佢識唔識電腦都好, 加password啦, 我知佢地好多都有學電腦架, 由其果d唔水還錢, 做左好多年果隻.

首頁

尾頁

跳至