純呻-agent搵工

lun0715
|

上星期三,agent打來話介紹份工比我,人工是高過而家4K,問我見吾見,我當然話見啦!之後就安排我上星期五上午9點半見,跟著在個日下午1點打來,話間公司而家比吾到甘高budget請我個位,只是可以高2K,如果我願意會即時比offer, 我即時問,點解吾是講好晒先通知見工,相差2日就話比吾到budget, 我即時推左。今日,agent又打來,叫我諗清楚,話高4k人地可以請個有degree的人返來,吾使請我呢個中五生,我即刻叫個agent甘你幫佢搵個有deger的人比佢啦!我吾岩
真心覺得吾開心,好似比人騙甘,仲冇左半日假
chitosefung
|
對方應該好想請你,不過衰想壓價
doryi
|
lun0715 發表於 18-8-6 22:27
上星期三,agent打來話介紹份工比我,人工是高過而家4K,問我見吾見,我當然話見啦!之後就安排我上星期五上 ...

Degree....
twotigers
|
lun0715 發表於 18-8-6 22:27
上星期三,agent打來話介紹份工比我,人工是高過而家4K,問我見吾見,我當然話見啦!之後就安排我上星期五上 ...

係僱主一開始根本唔打算俾高4K你,氹咗你去in就壓價。
Dragonmama2012
|
俾著我都會reject,最憎呢啲講好expected salary先去in,in完又壓人價,浪費時間
YAC0601
|
我啱啱畢業又係經A仔搵工,見完間公司先黎壓價(仲要係行內大公司)我都即時拒絕。我明丫,唔啱就唔好浪費人地時間見,要講價唔該一早講,求職者都有選擇權掛?
lun0715
|
YAC0601 發表於 18-8-6 23:10
我啱啱畢業又係經A仔搵工,見完間公司先黎壓價(仲要係行內大公司)我都即時拒絕。我明丫,唔啱就唔好浪費 ...

是,仲要講到我好似吾合佢要求,比offer已經好好,人工吾好有要求甘,真心好嬲
loolooloo
|
回覆 twotigers 的帖子

agree x 2
YAC0601
|
lun0715 發表於 18-8-6 23:12
是,仲要講到我好似吾合佢要求,比offer已經好好,人工吾好有要求甘,真心好嬲
...

叫佢食蕉
yurijm
|
邊間agent 咁衰?
可否開名?

擺明呃你上去見,見完又壓價
最討厭啲agent為求成deal就侮辱求職者
JD930
|
Dragonmama2012 發表於 18-8-6 23:04
俾著我都會reject,最憎呢啲講好expected salary先去in,in完又壓人價,浪費時間
...

twotigers
|
yurijm 發表於 18-8-6 23:22
邊間agent 咁衰?
可否開名?

仲有,以我多年經agent搵工嘅經驗,agent介紹啲工,十居其九都係啲超難頂嘅豬頭骨
bubu7
|
邊間呀,可send pm
mkmama21
|
twotigers 發表於 18-8-6 23:24
仲有,以我多年經agent搵工嘅經驗,agent介紹啲工,十居其九都係啲超難頂嘅豬頭骨
...

係,如果唔係猪頭骨難請人,D公司唔會肯用貴的途徑去揾人,用招聘網相對平好多。
lun0715
|
個間agent叫JXC
crystal媽咪
|
畀我唔會應承
lun0715
|
crystal媽咪 發表於 18-8-7 08:40
畀我唔會應承

是,所以我即刻推左
crystal媽咪
|
lun0715 發表於 18-8-7 08:41
是,所以我即刻推左

good job. 如果對自己工作能力、經驗……肯定、不要應承(壓太多價)。否則你做咗都好快走,因為唔開心
lun0715
|
crystal媽咪 發表於 18-8-7 08:45
good job. 如果對自己工作能力、經驗……肯定、不要應承(壓太多價)。否則你做咗都好快走,因為唔開心
...

是,雖然我需要份工,但是吾是甘
crystal媽咪
|
lun0715 發表於 18-8-7 08:46
是,雖然我需要份工,但是吾是甘

繼續努力