心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

emimi 發表於 18-8-6 23:00
我係大學畢業最美好的年紀生了bb,曾經好努力照顧小朋友,原本兩個小朋友,打算上小學我就自由d,點知30出 ...

要想想湊到最細的b 返全日n , 你就可自由...
得閒倒數下, 心情都好點 .. 到時返下parttime ..加油

別墅

emimi 發表於 18-8-6 23:05
最近有朋友介紹工俾我,人工唔高,1萬多d,而我多年冇做野都冇信心面試得好,就算請我,工人一湊三唔掂,c6 ...

1萬多點, 要返幾多個鐘?
現在好多普通 工都過一萬... 不要心急。 我估1-2年後工作個價都差不多 。 除非份工好正,唔好得不償失 加油! 忍多一陣, 倒數下時間

琥珀宮

我係大學畢業最美好的年紀生了bb,曾經好努力照顧小朋友,原本兩個小朋友,打算上小學我就自由d,點知30出 ...

應該比返d責任佢啦,基本上唔會比c6同朋友出trip玩,工作例外,我話佢自己掉低老婆仔女自己去happy,咁不如你請假係屋企湊仔,我去旅行啦,我對住個仔冇一刻自由。

琥珀宮

emimi 發表於 18-8-6 23:05
最近有朋友介紹工俾我,人工唔高,1萬多d,而我多年冇做野都冇信心面試得好,就算請我,工人一湊三唔掂,c6 ...

我明我非常明白 ,不過你都要表達返自己感受囉,唔好比佢以為好多野都係奉旨,仔女佢都有份架,仲係跟佢姓

公爵府

大雯bb 發表於 18-8-20 04:32
1萬多點, 要返幾多個鐘?
現在好多普通 工都過一萬... 不要心急。 我估1-2年後工作個價都差不多 。 除非 ...

正常文職冇經驗冇技能都係1萬多dd,但時間適合小朋友,如果做其他(sales/酒店要on shift等)人工高好多但全日都見唔到小朋友,就一定要兩個工人先湊到

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

其實我好羡慕你。我早上9點出門,晚上12點先返到屋企。想多少少時間陪丫女都唔得。
唔係我唔想做ftm, 但真係無咁既能力。。。。
每一個假期,我都會陪我個女。我真的很想多陪陪她。珍惜可以陪小朋友的時間,有一天,他們會長大,會有自己的事要忙。現在這時候,是很累很悶很沒有自我。但以後他們長大了,你就會懷念從前。珍惜當下啦。加油

大宅

樓主,明白你心情。身同感受。不過我係遲婚,讀完書最美好年紀都係工作和玩,到34歲先結婚生仔。
而家湊仔湊到冇哂自己。精神上同體能上都好累,34歲時揹大女都唔覺好攰,而家38歲揹細女出去一陣買餸已攰到死。約以前d朋友食晚飯都係一年幾次,要等老公放工回家先可以出. 但而家佢一個人睇唔掂2個女,所以我都唔可以約人出街食下晚飯。
我大女4歲,細女7m, 冇工人。而家成日心諗捱到細女讀n 我就可以自由番少少。

禁止訪問

公爵府

Manekineko 發表於 18-10-10 18:05
如果你有財政大權同錢
你可以換個老公
無本事就要跟住個老公

有冇錢都冇人想隨意換老公啦?

禁止訪問

公爵府

Manekineko 發表於 18-10-10 21:55
如果有有錢人追 我想知道 jm 會唔會換
始終對仔女生活更好。

我唔覺得有錢人會追我,生3個keep幾努力都好,上面同下面都唔夠後生女緊,要用咩手段先可以令有錢人愛上我同接受3個小朋友請話我知
就算我有錢都唔會換老公,真係唔夾嘅話單身幾好,d老公同奶奶咁煩冇就算,仲要玩自己多一次

禁止訪問

男爵府

試下找par t time 做先。

伯爵府

回覆 emimi 的帖子

FTM個種寂寞,惡頂點會唔明!我開頭都係勁想出去做野,但最後又係被老公,說到屈服。
又唔係等錢開飯,出去又受氣,又多政治,
攪唔好,屋企同個女,就笠笠亂,值嗎?

到最後,都放棄算,啱想家噪屋閉。

唔知樓主,決定成點?

複式洋房

回覆樓主:

好明白樓主,我都係ftm, 好多人都羨慕我唔洗做有工人,係嘅,其實算係幾幸福,不過我每日見我老公最多1,2個鐘,有時ot可以見都無得見,工人唔識中文唔識英文,我有野唯有同個女傾訴,但佢得3歲... 老公係事業型,佢喺工作上會好想做得好出色,有時星期六日都會返工,個個星期都會約朋友,但到我出街就總會有說話俾我聽,其實每次出去個心都會唔舒服,好似放低咗啲仔女咁.....

正常人工作會越做越有價值,但ftm呢?仔女大晒,我就會變廢人... 雖然年過30但我仲有啲夢想想去做,想有返自己價值,最近開始做少少去創業,有時間就做,始終仔女行先,病一病可以停2星期,放長假又要停...

複式洋房

回覆樓主:

但做返自己想做嘅野真係好開心,但面對樓主同樣嘅問題,老公唔support, 好似孤軍作戰咁,生意上有啲咩問題都唔可以同佢講,自己承受。

睇下樓主個意志有幾堅定,出返去做野唔一定想象中咁開心,不如諗下有無啲野係可以home office 彈性大嘅工作,唔洗影響到家庭,我自己就等佢地返學睡覺先做,咁樣我個心會好過啲,唔想為咗自己影響到其他人,始終係自己生,自己有責任湊嘅.... 亦要同先生有共識,如果唔係會生活得唔開心。

伯爵府

emimi 發表於 18-8-7 00:06
我都有諗過
1)最壞打算係諗過佢會嬲到扣我家用,斷我水路我仲唔放棄,但我唔甘心
2)一個工人唔得,又冇地 ...

有無諗過請多一個工人,你去返工?我識有三個小孩的媽媽係咁,可能會好d

大宅

我同樓主剛相反。我一直都返工,平時每日都差不多8點先返到屋企;反到去好似打仗咁趕住食飯沖涼,為既只係陪多個囡一陣....... 我成日都好羡慕FTM,可以同小朋友好close,有咩可以即刻搞掂;我份工算忙同困身,個囡比老爺奶奶湊,唯一好既係唔驚個囡比人虐待,但佢點湊你無得管。
每一條路都唔易行,亦有唔好處;我無本錢改變現狀,我雖然唔係搵錢最多但學歷最高,有人幫手湊我無借口唔做,我既生活基本上得返工同個囡⋯⋯我有未婚既朋友話我呢d生活好難過,但我覺得只要見到我囡健康開心我點都捱到;其他人星期六日休息,我既活動就係全職湊囡,我老公反而可以約下人出去。

子爵府

Mamashum 發表於 18-10-10 05:03
樓主,明白你心情。身同感受。不過我係遲婚,讀完書最美好年紀都係工作和玩,到34歲先結婚生仔。
而家湊仔 ...

我同你差不多㱑數生,真係體力吾夠,過多幾年仲恐怖,身體突然走下坡架!兩個女又好D,我係仔簡直攞我命

首頁

尾頁

跳至