自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

早两日。用張有paywave功能的信用咭。唔記記得拎返。現已cut card.打返去商店。話有我張咭。

card centre話發現有幾單交易。約500元。因為店員都無即時無發現。商戶話甘啱下單客人又係paywave比錢。客人有放張即咭放pavewave位。係唔知情但都係碌張我張咭。即係我幫人碌左500元

商店話可比返張咭我。暗示話陪賠返錢比我。

我好唔好報警?定同商戶私了算好呢?其實我知自己大頭蝦。有責任。但又驚再比用私人資料。。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ansonbbb 發表於 18-8-6 23:23
早两日。用張有paywave功能的信用咭。唔記記得拎返。現已cut card.打返去商店。話有我張咭。

card centre ...

事件已解決就唔駛報警,話晒係你自己唔記得攞咭,唔係別人偷咭,至於俾多咗錢如果商戶肯俾返你咁就算啦,但就要留意今期帳單,唔放心就去銀行開過另一張咭。

話時話,pay wave 張咭只需感應一下,不用放手或放低在咭機上,下次記住喇。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

侯爵府

ansonbbb 發表於 18-8-6 23:23

card centre ...

如果妳已cut card, 舊咭已經冇用,銀行再俾妳嗰張新咭,咭號碼會係另一新號碼。
如果商店會賠返俾妳,就算數吧。

大宅

擔心可以換卡,報警又麻煩!
解決到就算

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

換過張卡
佢肯賠比我就算唔搞咁多野, 不過可能佢真係盜用左你張卡都唔奇

首頁

尾頁

跳至