港大醫學院今天新生記招

LokYauYau
|
剛看新聞,港大醫科新生記招,教授狀元一齊演奏,白袍加身。好似以前冇咁高調搞呢類儀式,有冇必要呢?我自己覺得呢個show。。

不喜勿插
bigc
|
LokYauYau 發表於 18-8-7 00:15
剛看新聞,港大醫科新生記招,教授狀元一齊演奏,白袍加身。好似以前冇咁高調搞呢類儀式,有冇必要呢?我自 ...

X2
mctl1995
|
剛看新聞,港大醫科新生記招,教授狀元一齊演奏,白袍加身。好似以前冇咁高調搞呢類儀式,有冇必要呢?我自 ...

同感

weiwei
|

同感
mc_pigpig
|
同感,同院長一齊合奏,未開學已成為風頭躉。
nerolibaby
|

所以我不嬲比較喜愛中大
jaycee_mami
|
報紙寫DSE和IB狀元, 寧願入兩間醫學院, 都唔揀海外名牌大學
Pulmma
|
jaycee_mami 發表於 18-8-7 07:27
報紙寫DSE和IB狀元, 寧願入兩間醫學院, 都唔揀海外名牌大學

因為如果想讀醫, 留係香港讀好d
ngwong2
|
Pulmma 發表於 18-8-7 07:29
因為如果想讀醫, 留係香港讀好d
agree
雪米兒
|
nerolibaby 發表於 18-8-7 06:53
所以我不嬲比較喜愛中大

me too.
港大好多時都好浮誇,中大的感覺比較有書卷味。
班狀員係準備入學讀書,唔係做show
mmk
|
我覺得有啲浮誇,仲着埋繡埋名嘅醫生袍,好有做show feel
Fishqqma
|
mc_pigpig 發表於 18-8-7 06:27
同感,同院長一齊合奏,未開學已成為風頭躉。

brindlewin
|
jaycee_mami 發表於 18-8-7 07:27

醫科去海外讀,返嚟唔可以直接掛牌,話之你幾出色,都要重新實習考試。呢個唔係香港苛刻,係你去任何地方都如是,香港讀去大陸美國日本X Y Z執業也不可。
以前係英國讀可回港掛牌,係因為醫理制系統一樣,97後已斷。去美國、菲律賓讀個系統都唔同,就一直不可。
brindlewin
|
雪米兒 發表於 18-8-7 07:41
me too.
港大好多時都好浮誇,中大的感覺比較有書卷味。
班狀員係準備入學讀書,唔係做show

以前中大某人做校長時一樣的
ninjarabbit
|
brindlewin 發表於 18-8-7 07:48
以前中大某人做校長時一樣的 。

大學爭狀元各出其謀,爭到哂下馬其實同女人哂限量版手袋差不多
學會放下    發表於 18-8-7 14:58
minlbc
|
今年咁有興緻做show!
Charlotte_mom
|
又覺得好正常
就算做professor ,每年都係要交功課。早在我廿幾年前介讀u,大學lecturer已經同相熟同學呻,話今年交唔出幾多篇野/幾多個research,怕無得續約
你估世界排名果d中間無拉鋸?
教育界都要跑數架!
Phyonafung
|
美之選468
|
太高調始終不太好,好似向兄弟大學示威咁 ? 幾無謂,畢業之後做醫生也只是賺辛苦錢而己 ? 有什麼值得慶祝 ?
pomanlife
|
mmk 發表於 18-8-7 07:42
我覺得有啲浮誇,仲着埋繡埋名嘅醫生袍,好有做show feel