自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bigc 發表於 18-8-7 00:33
X2

x3 太浮誇
放下自在

別墅

nerolibaby 發表於 18-8-7 06:53
所以我不嬲比較喜愛中大

Me too!

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-8-7 07:53
大學爭狀元各出其謀,爭到哂下馬其實同女人哂限量版手袋差不多

情況倒轉也同樣會“秀”一番

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

brindlewin 發表於 18-8-7 07:48
以前中大某人做校長時一樣的 。

印象中無試過合奏嘛? 多數都係企/坐晒喺度講下理想咁啫

放下自在

珍珠宮

LokYauYau 發表於 18-8-7 00:15
剛看新聞,港大醫科新生記招,教授狀元一齊演奏,白袍加身。好似以前冇咁高調搞呢類儀式,有冇必要呢?我自 ...

著袍嘅背景係“責任加身上”,幾乎所有醫學院新生報到都有這個儀式,由校長/校監做。並不是新鮮事呀。

珍珠宮

美之選468 發表於 18-8-7 08:11
太高調始終不太好,好似向兄弟大學示威咁 ? 幾無謂,畢業之後做醫生也只是賺辛苦錢而己 ? 有什麼值得慶祝 ? ...

希望中大不要有樣學樣。

雖然依家好多人讀醫不單單為濟世為懷,但呢個儀式令我覺得學院都著重風頭、面子,學院俾左新生一個乜嘢訊息呢?
呢班尖子成績係值得驕傲,但為醫乜嘢係最重要?地位?風頭?

象牙宮

2024年龍年勳章

美之選468 發表於 18-8-7 08:11
太高調始終不太好,好似向兄弟大學示威咁 ? 幾無謂,畢業之後做醫生也只是賺辛苦錢而己 ? 有什麼值得慶祝 ? ...

哇,你講到醫生咁卑微。

男爵府

brindlewin 發表於 18-8-7 07:46
醫科去海外讀,返嚟唔可以直接掛牌,話之你幾出色,都要重新實習考試。呢個唔係香港苛刻,係你去任何地方 ...

同意!所以話狀元選擇留港讀醫也不選外國名牌大學,去明示暗示香港的大學有多好,邏輯上根本不成立。

禁止訪問

珍珠宮

cattz288 發表於 18-8-7 08:50
印象中無試過合奏嘛? 多數都係企/坐晒喺度講下理想咁啫

著袍意義傳承已經講咗。

梁校長個人在音樂造藝都唔簡單,佢本來就想讀音樂。我覺得呢個都係好事,興趣發展令醫者人性化些,唔止係機械人。

珍珠宮

LokYauYau 發表於 18-8-7 08:53

希望中大不要有樣學樣。

你找返舊聞......中大擸眾多狀元時代睇睇

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-8-7 09:03
你找返舊聞......中大擸眾多狀元時代睇睇

你意思係,兩間醫學院,年年收左新醫科生都開記招?
可能我睇報纸睇漏,我上幾年都唔覺有,上哂電視又演奏又著哂袍企定定被記者影相啊。

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-8-7 08:51
著袍嘅背景係“責任加身上”,幾乎所有醫學院新生報到都有這個儀式,由校長/校監做。並不員新鮮事呀。
...

好似著袍儀式要宣讀“日內瓦宣言”, 我覺得個儀式係好事, 讓醫科生覺得自己將要在未來實行一種使命

侯爵府

回覆樓主:

港大似攞綵,晒命納咗幾多個狀元。Dry 睇港大vs中大醫學院醫長就睇得出邊個有heart 啦!梁卓偉從政完無啦啦入港大做醫學院院長,沾埋政府啲衰嘢返去,中大醫學院院長陳家亮出身於中大醫學院,一路研究腸胃科,一路服務中大醫學院,培育學生,佢真係有心搞好中大醫學院。

男爵府

做show feel....

珍珠宮

LokYauYau 發表於 18-8-7 00:15
剛看新聞,港大醫科新生記招,教授狀元一齊演奏,白袍加身。好似以前冇咁高調搞呢類儀式,有冇必要呢?我自 ...

覺得有無必要,好晒命 好似其他人就比下去甘,謙卑系美德

侯爵府

回覆樓主:

如果讀醫係想喺醫學研究上發展,一定係外國名牌大學讀醫,如果純粹想行醫條路,就留喺香港讀醫。

珍珠宮

choc_choc 發表於 18-8-7 09:15
港大似攞綵,晒命納咗幾多個狀元。Dry 睇港大vs中大醫學院醫長就睇得出邊個有heart 啦!梁卓偉從政完無啦啦 ...

高永文系邊樹畢業嫁

珍珠宮

帝非天 發表於 18-8-7 08:59
回覆 LokYauYau 的帖子

估不到梁院長變得這麼高調

其實在那個圈子,狀元很普遍唔會覺得有咩特別可能因為其實個個都好叻,邊個叻d都無乜分別

水晶宮

LokYauYau 發表於 18-8-7 09:09
你意思係,兩間醫學院,年年收左新醫科生都開記招?
可能我睇報纸睇漏,我上幾年都唔覺有,上哂電視又演奏 ...

中大之前唔係轉登改制去搶班狀元咩 ?
兩間大學不嬲都鬥搶人,廿年前已經係甘,不過而家越搶越明顯。兩間幾十年來都不和架啦。

首頁

尾頁

跳至