自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

近日幫屋企人喺HKTV魔買了部電視。送貨人遲大到之餘,要求我屋企老人家簽收。之後我地回開電視先至發現個電視屏幕原來係爛咗。立即同send email去投訴,隔左幾日,有個人上來又影相,又解釋,再騙老人家簽了一封野。之後幾天,見TV 魔仲唔覆個complaint case,就再追,佢哋居然話我屋企人已兩次確認收的貨完好無損拒絕refund 或更換!
個case file 左銷委會不過好似無乜幫助。而家Tv魔同店鋪互相推莊,沒完沒了。

估唔到咁大間網購店會如此欺騙人,老實說,淘寶好它一千陪。

寶貴經驗分享一下,免大家誤中圈套又令家人唔開心。

我家老人家自責蠢點解會簽啲咁的野,我蝕錢之餘仲要處理埋佢心理情緒,真虧大了

公爵府

樓主, 之前老人家已經唔知簽左一次, 其實就唔好要佢地去處理這件事情了. 明顯老人家係無能力去處理的. 樓主你現在可以用民事告佢的, 上SMALL CLAIM, 現在通常官會先叫你地和解的.

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 eltonmi 的帖子

你放啲資料上網,有相為證。揚開咗,網店自然會認真處理。

wcpcelia    發表於 18-8-8 12:08

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Amy1974 發表於 18-8-7 02:05

男爵府

Amy1974 發表於 18-8-7 02:05
係,影晒單個盒個tv同佢叫簽的文件放上網,
老人家簽收第一次有問題 ,點會再簽過

男爵府

第一次簽就話老人家咩都唔識, 第二次樓主有無同老人家講, 有咩文件都唔好簽?有一次經驗, 仲要第二次同樣情況發生? 樓主都要負返D責任

大宅

wish02320 發表於 18-8-7 08:42
第一次簽就話老人家咩都唔識, 第二次樓主有無同老人家講, 有咩文件都唔好簽?有一次經驗, 仲要第二次同樣情 ...

有千叮萬囑老人家什麼都唔好簽!什麼都唔好講
但係老人家就係容易俾人動搖。

那公司㨂平日來(大家工作時間)我唔通請假等佢嚟影相?(如果我知佢地咁奸,我會。呢啲就係最大嘅漏動)

其實一個普通嘅客人為何會兩次簽自己收嘅一件貨品係完好無損?呢個擺明係騙局

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

其實發生第一次事件之後,應該同你老人家講有咩都唔好簽,唔好俾人入屋,有咩事叫對方直接聯絡你,現在簽左既單據佢有冇俾返份你留底?

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

eltonmi 發表於 18-8-7 00:39
近日幫屋企人喺HKTV魔買了部電視。送貨人遲大到之餘,要求我屋企老人家簽收。之後我地回開電視先至發現個電 ...

Send埋去蘋果等佢幫你跟。佢第二次黎你應該錄影成個開箱過程

侯爵府

eltonmi 發表於 18-8-7 00:39
近日幫屋企人喺HKTV魔買了部電視。送貨人遲大到之餘,要求我屋企老人家簽收。之後我地回開電視先至發現個電 ...

買了什麼牌子?

男爵府

第1次簽係淨係簽收, 唔係確認完好無損, 有問題CS有責任幫你跟, 但其實我之前試過單件過千既貨佢地要額外抄身份證 (HKTV送), 證明簽收果個係單上面既收貨人, 但上過月試過又係買單件過千又無抄到 (供應商送), 送貨果個有無做呢步? 有既無理由可以代收

如果要告既真係要諗清楚點解釋到第2次都仲肯簽...check完又肯再確認多次無問題, 話乜野老人家唔識果d上網公審當然大家會撐你, 但告起上黎道理上你係錯哂, 第一次話老人家唔識, 第二次又搵番果個老人家...

hktv同店鋪推莊, 但你想搵人告既應該係去告hktv的, 因為你係幫襯佢買唔係幫襯個店舖買; 但想解決件事既應該係搵店舖, 因為hktv係操作上都係接張單比店舖 佢只係中間抽油水

大宅

回覆樓主

多謝大家意見。一於左這裡補相分享一下血淋淋的經驗。個屏幕黑色唔插掣真的未必發現有問題。大家試電視機一定要插掣試。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

eltonmi 發表於 18-8-7 11:34
多謝大家意見。一於左這裡補相分享一下血淋淋的經驗。個屏幕黑色唔插掣真的未必發現有問題。大家試電視機一 ...

去百記果類店買野, 都叫留盒14日定7日, 有問題可換貨....HKTV MALL 無ED 野保障咩? 相信你都唔會等左成個月先開來用啦...你本身是自己安裝定約左人上來裝?

如果要嘈最多是話邊個整爛, 但是味要收貨時即打開上電驗左先放送貨走? 佢地有無指引/ 提醒客戶要點簽收先? 另外. 第2次上來是為咩? 唔是來收爛貨就唔好上來啦... 是HKTV 人定PAN記人?
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 18-8-7 14:35
去百記果類店買野, 都叫留盒14日定7日, 有問題可換貨....HKTV MALL 無ED 野保障咩? 相信你都唔會等左成個 ...

家人簽左果2封是咩? 你有無睇過內容? ..話對方誤導家人簽... 果張紙好大隻字? 有足夠時間俾老人家睇完嗎?

珍珠宮

以你個CASE 睇, 去天貓直送買..感覺個保障大D....

wcpcelia    發表於 18-8-8 12:08

大宅

回覆樓主:

個電視真係有問題喎

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

放上fb等多d人知
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

電視個盒係唔可以自己開架, 係安裝果個人開架. 買果陣講明如自己裝, 有咩事佢地唔負責架.

大宅

asdf0012345 發表於 18-8-7 16:41
電視個盒係唔可以自己開架, 係安裝果個人開架. 買果陣講明如自己裝, 有咩事佢地唔負責架. ...

我地無自己開,係送貨個人折盒,放上電視櫃話俾我家人睇係呢部,然後簽收。
由於件事攪左好一會,我們已買了部另一部新電視,買時當然忍唔住呻下自己悲慘的網購遭遇,佢哋話行內送電視機的不會自己開箱,只會送貨,不用簽收,然後調校台的員工會自己開箱和調校新電視,所以我們一定俾人呃。大家通常幾年先買一部電視,真的無留意這些細節。

大宅

ChammyMAMA 發表於 18-8-7 15:34
放上fb等多d人知

我有呀

首頁

尾頁

跳至