自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 18-8-7 14:35
去百記果類店買野, 都叫留盒14日定7日, 有問題可換貨....HKTV MALL 無ED 野保障咩? 相信你都唔會等左成個 ...

如果對方話係送貨後才疑似人為損毀, 代理都唔會保喇
真係對薄公堂又有何用呢

既然當面開埋箱, 放埋上櫃
為何會睇唔到爆MON呢

職員走左之後才發現?
個官都會問, 如何證明係供應商/零售商責任呢

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆樓主

哇,送貨黎係可以開箱喎,一定要電視牌子個師父上黎安裝時先開喎,程序錯,我喺百x匯買呢隻牌子電視係咁

男爵府

回覆樓主:

HKTV冇理由呃人嘅佢都係中間人啫, 我之前買過水煲由HKTV負責送貨,收貨時冇開盒到拎出來用時才發現水煲外有明顯傷痕, 第二日立即影相比HKTV CS跟進, 經溝通後商戶安排換另一個新嘅比我, 過程都順利
你個部電視係咪商戶自己負責送而唔係HKTV送? 佢嘅送貨服務都幾差下
如果係我估係商戶嘅問題, 而HKTV而家有太多商戶加入質素參差

珍珠宮

環保接龍勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

唔明, 既然有人上嚟影咗相有相為証, "確認收的貨完好無損"又點成立呢

男爵府

回覆 eltonmi 的帖子

買電視唔係hktv 送貨㗎喎! 應該係直接由賣嗰部電視嘅商戶 ideal home送,所有嘢都係佢負責跟進,有電話有whatsapp, 我之前都試過問有關買電視嘅嘢,部電視追唔到台,都係call 官方保養公司搵師傅上門check,一個月內有問題可更換, 你第二次上門嗰個應該係panasonic 師傅,冇理由關hktv 事,好奇怪!

男爵府

eltonmi 發表於 18-8-7 09:21

有千叮萬囑老人家什麼都唔好簽!什麼都唔好講
以我所知,買電視係自己直接whatsapp 寄賣商約時間送貨,你自己選擇送貨時間,而且就算第二次你都唔得閒,咁應該叫老人家打電話比你,等你直接同人溝通,我自己平時就係咁做,以免老人家唔知頭唔知路!

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-8-7 17:11
如果對方話係送貨後才疑似人為損毀, 代理都唔會保喇
真係對薄公堂又有何用呢

無插電掣,個屏幕黑漆漆,後生也未必睇到,我地有要求過佢開機,送貨人話唔關佢事,佢只負責送貨,咁就收了個簽名

大宅

gemmilam 發表於 18-8-7 20:38
唔明, 既然有人上嚟影咗相有相為証, "確認收的貨完好無損"又點成立呢

多謝提醒,我都會向hktv魔講返呢點

大宅

kwan_0128 發表於 18-8-7 18:45
HKTV冇理由呃人嘅佢都係中間人啫, 我之前買過水煲由HKTV負責送貨,收貨時冇開盒到拎出來用時才發現水煲外有 ...

我購買和付錢係俾tv 魔,我地根本唔識那間I 雕home, 如果唔透過tv 魔平台,點會幫襯到呢間野?而家有事出,tv 魔責無旁貸。
個電視I 雕 home 話找運輸公司送,置身事外

因為tv 魔中間有抽佣,所以它應該是有角色,要付責找一些有質素的商店合作。

呢件事,點都應該係tv魔要負責,佢之後如何和其他商戶解決係內部行政,我不可能干預。

大宅

回覆樓主

Tv魔由7月22日話跟進我個case到今天覆我都仲係答跟進中,它是否真的有處理,天曉得!

我只知那部爛電視連機盒現霸住我屋企好幾尺位,現在掉佢又不是,望住又眼冤,令我好忟憎

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

eltonmi 發表於 18-8-11 00:10
Tv魔由7月22日話跟進我個case到今天覆我都仲係答跟進中,它是否真的有處理,天曉得!

我只知那部爛電視連 ...

叫佢收番走先, 得唔得? 有無講跟幾耐? 舊錢已經過曬數?
Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

eltonmi 發表於 18-8-7 23:55
無插電掣,個屏幕黑漆漆,後生也未必睇到,我地有要求過佢開機,送貨人話唔關佢事,佢只負責送貨,咁就收 ...

買電視係唔可以比人/自己拆盒架,雙反仲要檢查個盒無損壞先收貨,之後call牌子官方人員黎裝等佢拆,你諗下,如果你嗰部係50幾60吋大電視,咁鬼重都要二個人裝啦,有咩理由比個送貨拆盒
早排我買部,老公唔係屋企我要收貨,真係影曬相咁驗屍咁驗

侯爵府

醒目開學勳章

上個月剛係AEXX 到買電視, 完全無人提我唔好自己開箱(否則有問題唔會負責). 我仲好心諗住搬好晒插晒野等C FU 黎教台. 就係我整好部電視之後上FB, 無啦啦俾我見到有人出POST 問呢樣野我先知道要等個C FU 黎由佢親手開箱. 好彩部機無事咋, 否則奶晒野!

男爵府

回覆樓主:

我上個月都買左t.v., 係豐x買,個sales 都提我,送貨既人送到,千萬唔好自己開箱,等裝機既人自己開箱同裝機,完全冇問題先簽收,佢話萬一自己開箱,部野有爛有花佢地都唔會負責

伯爵府

回覆樓主

從來送貨同安裝都係兩組人,你自己拆箱件貨有乜損毀真係口同鼻(emoji)。安裝後佢哋會著機試機,影相作證明,之後至簽收

大宅

hinhin_ma 發表於 18-8-11 15:21
叫佢收番走先, 得唔得? 有無講跟幾耐? 舊錢已經過曬數?

我都會試下,件事佢一直拖住又無更新和行動,收左可能連最後証㯫都無埋。

大宅

happypiano 發表於 18-8-11 22:09
上個月剛係AEXX 到買電視, 完全無人提我唔好自己開箱(否則有問題唔會負責). 我仲好心諗住搬好晒插晒野等C ...

係呀,幾年先買一部電視!如果冇相熟行情嘅人提醒,真係會中招!(尤其網購,晤期望有人提,現在知道太遲,我的學習費好貴!)

大宅

cherrie221 發表於 18-8-11 21:46

買電視係唔可以比人/自己拆盒架,雙反仲要檢查個盒無損 ...

咁嗰隻TV魔叫我家人簽第一張完好無損嘅咪即係搵笨。先不説我那個送貨人代折盒。就算其他送貨唔折盒,個完好無損是指個盒無爛?

大宅

eltonmi 發表於 18-8-13 11:12

咁嗰隻TV魔叫我家人簽第一張完好無損嘅咪即係搵笨。先不説 ...

第一張係簽送到黎外盒檢查左無爛無比人拆開過代表你收左呢件貨,跟住電視牌子官方人員黎到裝好曬開機較好台睇下有無死線死點再簽嗰張就係證明部機當時無問題。
我老公叫我收貨係檢查外盒要靚仔,萬一有問題要影相仲要連送貨員一齊入鏡,證明送王黎已經係咁樣,如果部機有問題,官方人員拆盒嗰陣發覺就唔會口同鼻拗,因為外盒無比人拆過,除非有內功隔空打爆部電視劇姐

大宅

eltonmi 發表於 18-8-13 11:04
係呀,幾年先買一部電視!如果冇相熟行情嘅人提醒,真係會中招!(尤其網購,晤期望有人提,現在知道太遲 ...

係呀,無做過真係唔識,興幸你買部細電視,我幫老公收部大電視時壓力好鬼大架

首頁

尾頁

跳至