網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

近日幫屋企人喺HKTV魔買了部電視。送貨人遲大到之餘,要求我屋企老人家簽收。之後我地回開電視先至發現個電視屏幕原來係爛咗。立即同send email去投訴,隔左幾日,有個人上來又影相,又解釋,再騙老人家簽了一封野。之後幾天,見TV 魔仲唔覆個complaint case,就再追,佢哋居然話我屋企人已兩次確認收的貨完好無損拒絕refund 或更換!
個case file 左銷委會不過好似無乜幫助。而家Tv魔同店鋪(i 雕home) 互相推莊,沒完沒了。

估唔到咁大間網購店會如此欺騙人,老實說,我網購在淘寶多年,感覺好一千陪。

寶貴經驗分享一下,免大家誤中圈套又令家人唔開心。

我家老人家自責蠢點解會簽啲咁的野,我蝕錢之餘仲要處理埋佢心理情緒,真虧大了。

有冤無路訴,唯有在此分享一下。

子爵府

eltonmi 發表於 18-8-7 00:58
近日幫屋企人喺HKTV魔買了部電視。送貨人遲大到之餘,要求我屋企老人家簽收。之後我地回開電視先至發現個電 ...

呢間嘅售後每愈下況,冇電話直接complain,網上投訴連線經常都斷,等好耐,send email 比個case number又係冇跟進,在facebook留言投訴,都係冇跟進,甚至delete 留言,冇野就ok,一有乜甩漏,真係衰過大陸淘寶!

大宅

grawong 發表於 18-8-7 08:55
呢間嘅售後每愈下況,冇電話直接complain,網上投訴連線經常都斷,等好耐,send email 比個case number又 ...

係,所以我要將我血淋淋的經歷和大家分享,免更多人受害。附相

子爵府

eltonmi 發表於 18-8-7 14:11
係,所以我要將我血淋淋的經歷和大家分享,免更多人受害。附相

有冇問過panasonic 可否給你換機?

象牙宮

eltonmi 發表於 18-8-7 00:58
近日幫屋企人喺HKTV魔買了部電視。送貨人遲大到之餘,要求我屋企老人家簽收。之後我地回開電視先至發現個電 ...

比 taobao 更無誠信。
TB 家電坏了。。。可退貨, 退款。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

grawong 發表於 18-8-7 18:32
有冇問過panasonic 可否給你換機?

I 雕home 個Cs whatapps 話唔可以換

子爵府

eltonmi 發表於 18-8-7 23:48
I 雕home 個Cs whatapps 話唔可以換

佢話啫,你call panasonic 問下,我早2年買過1部三菱抽濕,換新機都係直接call 代理,你即管問下,冇壞㗎!問pan記咁樣點處理,或者當係投訴佢地新機壞mon,睇panasonic點答你。...呢間ideal home,永久blacklist 啦!

大宅

grawong 發表於 18-8-8 00:23
佢話啫,你call panasonic 問下,我早2年買過1部三菱抽濕,換新機都係直接call 代理,你即管問下,冇壞㗎 ...

多謝您提醒明天就打去pan記!

伯爵府

首先部電視係咪你自己開盒?我剛剛都係地區街坊電器鋪買咗部三叔43" 4K tv,個老細提我,32"tv以上最好等原廠師傅安裝,雖然係好簡單,但係由安裝師傅開箱見到爛屏幕,件事容易搞好多

大宅

terry.wong 發表於 18-8-8 01:08
首先部電視係咪你自己開盒?我剛剛都係地區街坊電器鋪買咗部三叔43" 4K tv,個老細提我,32"tv以上最好等原 ...

係送貨開箱放上電視櫃但拒絕插掣和調台。
佢話佢只負責送貨唔關佢事,會有電視師傅嚟安裝但係就收咗個簽名

大宅

eltonmi 發表於 18-8-8 10:15
係送貨開箱放上電視櫃但拒絕插掣和調台。
佢話佢只負責送貨唔關佢事,會有電視師傅嚟安裝但係就收咗個簽名 ...

送貨開箱 裝機?
HKTV送貨 還是店家送貨的? 做法很怪~

正常做法 原箱送到貨後 不開箱的
要等代理師父 到場 他會開箱 裝機試電視的
如有問題 會換貨的~

禁止訪問

大宅

chanbigman 發表於 18-8-8 11:29
電視要等安裝師傳上門開箱的
你要求送貨開箱放上電視櫃已錯一次先
再者人地開箱你咁睇唔到裂痕又錯多一次:q ...

我哋冇要求送貨的開箱,請不要胡亂假設

大宅

watarai 發表於 18-8-8 11:15
送貨開箱 裝機?
HKTV送貨 還是店家送貨的? 做法很怪~

這是我們被騙後才學習到的寶貴經驗。

大宅

回覆 chanbigman 的帖子

如樓主所說 開電視先至發現~

只有 內屏破裂~
那表面上看不出~ 要開機 先睇到~

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 chanbigman 的帖子

只看開機圖~
電視破裂地方 不顯示圖像~
內屏破裂 是確定~

外屏 不清楚 要樓主關機 才知~

因有 外屏完好
只有 內屏破裂 情況出現~

男爵府

BK Milk勳章

TV魔係未聯絡到,定係叫你同IDXXHOME傾呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Tvmall 見到樓主投訴,說跟進中。 通常第一張送貨單,都有一句貨品完好,一般人會照簽。第二張單,不清楚你家人在什麼情況簽。

首頁

尾頁

跳至