6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無媽媽想一齊傾吓計?有時湊BB湊到好攰,想搵同路媽❤️

大宅

HHSJ 發表於 18-8-7 10:52
有無媽媽想一齊傾吓計?有時湊BB湊到好攰,想搵同路媽❤️

我都係在職媽媽。有咩相傾下?
剛返到工作崗位?

別墅

是時候 發表於 18-8-7 23:31
我都係在職媽媽。有咩相傾下?
剛返到工作崗位?

你係邊個幫手湊BB?
我主力係工人姐姐
我爸爸媽媽一星期過來兩次,每次3小時
朝早我出門口時BB才剛起來
我同老公放工返到屋企都已經七點半
BB晚上9:00鐘就會瞓覺
每日見佢時間真係好少
工人其實都算係咁,都幾錫BB
但始終唔係自己親手揍
我好唔捨得但又冇辦法

大宅

HHSJ 發表於 18-8-8 08:43
你係邊個幫手湊BB?
我主力係工人姐姐

咁您係咪放星期六,日啊?

別墅

Fungdada 發表於 18-8-8 12:15
咁您係咪放星期六,日啊?

係呀
逢星期六日都會全部由我同老公湊
都好少會約朋友出街

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

大家一齊加油吖,挨到BB大D,就容易D喇。

大宅

你係邊個幫手湊BB?
我主力係工人姐姐

我個囡現在八個月
其實真係好掛住個囡 我最初返工 成日都會偷睇佢的相

都係婆婆同嫲嫲 留四個鐘到
我個舊工人係一個人 有能力處理BB 同家務加煮飯
只要婆婆or 奶奶到左 就會去買餸

本身好放心 點知 我個囡開始厭奶
奶奶又話下個工人 個工人就開始整的少動作

我最後擔心佢用BB 出氣 我呢個工人係有的脾氣 我坐月其間陪月 叫佢幫手做野 都有面色
佢認為自己比陪月熟手 但佢真係太多 面色同開始唔聽話 所以炒左

現在係新工人加奶奶 因為呢個工人經驗比較少
不過奶奶太多意見 同唔太肯聽我要求
成日都要整到BB 有問題先肯信我( 濕疹,汗疹,少少肚瀉 (emoji)(emoji)(emoji))
我差的俾佢激到有情緒病 (emoji)(emoji)‍♀️

現在睇外左 捱下捱下BB 又大的

不過 要佢幫真係無辦法

別墅

是時候 發表於 18-8-8 23:09
我個囡現在八個月
其實真係好掛住個囡 我最初返工 成日都會偷睇佢的相

嘩咁真係好辛苦
最怕長老意見太多
好易有爭執
咁我姐姐真係算好好
佢好錫bb,但亦好識分莊閒
我地一返到屋企佢就會俾返bb我地
做家務都算ok
起碼乾淨整齊

我bb好快要加固
我好想係自己親自照顧佢
但奈何要返工

洋房

回覆 HHSJ 的帖子

我每日見BB時間同你一樣, 但幸好有媽媽一至五睇住BB同工人, 不過我工人都算錯, 真係要感恩。努力呀所有在職媽媽!!!

大宅

HHSJ 發表於 18-8-9 08:46
嘩咁真係好辛苦
最怕長老意見太多
好易有爭執

您諗住幾時加固?

複式洋房

我四大長老都嚟唔到探BB, 我工人睇BB多, 我唯一可做就係裝cam, 不過工人OK既, 而家放心多咗, 我好多時唔記得開cam嚟睇添. 我放工後幫BB沖涼, 同佢睇下電視玩一陣, 佢10鐘前瞓, 不過好彩既係我同BB同床的, 我可以繼續望下佢, 佢半夜扭我又可以安慰下佢. 佢有時半夜仲要飲奶既, 嗰時有可以同佢四目交頭下, 總算BB都痴我多過工人, 算唔錯。

別墅

我個B 7個月大, 由4個月起就由工人湊,
我無4大長老幫手,
全程都係工人搞惦
湊B, 家務, 煮晚餐,
中間都無人可以上去望下架,
都係靠個工人湊~~

大宅

回覆樓主:

我都係雙職父母,雖然婆婆同住都係主力工人照顧,返工遠每日6-6,好彩先生可以餵埋奶先出門,又多數五點零返去餵粥。自己謝絶同事飯局。好彩老公肯配合零願揾少啲都想陪個囡,我公務員無彎轉,唔可能辭職ftm 等小朋友大啲先出返黎,灰。

男爵府

回覆樓主:

我仔7個月,都係工人姐姐湊,煮飯,家務,放工放假我盡量自己湊,餵人奶,一起訓。老公返shift, 長時間冇人睇就奶奶上黎3個鐘,陪下b玩,教下佢講野咁。

大宅

Bicanna 發表於 18-8-13 16:57
我仔7個月,都係工人姐姐湊,煮飯,家務,放工放假我盡量自己湊,餵人奶,一起訓。老公返shift, 長時間冇 ...

點解您地的工人咁叻? 可以煮飯 家務都係一個人?

男爵府

是時候 發表於 18-8-14 00:00

早上工人煮飯俾我做早餐,帶午飯,之後攪掂就湊阿b, 我就埋身餵阿b食奶同換片就返工,之後佢就同阿b玩,玩到佢訓覺後就做家務,煮粥俾佢食,如果中1間醒左就放佢係high chair 睇佢煮野食咁。我老公返shift, 係度就會看住阿b,等工人去買餸咁啦。星期六我係屋企,就會湊阿b,等工人換床單咁,咁我同老公都會自己做洗冷氣之類,工人姐姐做簡單家務,洗下洗手間洗衫,抹地咁,不過吾會要求做到好乾淨,所以有時佢湊b,我都會幫手抹地,抹下塵咁啦。有時同阿b去街,工人又可以專注做下家務,做完,佢就可以休息下。總之正常人一個,但吾需要要求太多,要平常幫手,咁就好d~

男爵府

是時候 發表於 18-8-14 00:00

你個工人吾得?我都係請個自己有小朋友的工人,同話會識煮飯,肯煮豬肉的工人咋。黎到時我坐緊月,阿陪月俾d下欄工作佢,佢就睇陪月煮飯,陪月要佢每日做咩咁,所以陪月完工後,我工人做返陪月平常的工作,又真係吾錯,有d野當然吾會話做到好完美,咁有錯再夾,再調整咁,但問心佢算ok, 咁我地都識做,出糧出多少少,佢可以係街市買下佢印尼食品咁,但我覺得最重要係佢真係要有小朋友,佢又真係錫我仔,我由佢喊,佢又會走黎抱佢。

大宅

Bicanna 發表於 18-8-14 02:44
你個工人吾得?我都係請個自己有小朋友的工人,同話會識煮飯,肯煮豬肉的工人咋。黎到時我坐緊月,阿陪月 ...

第一個工人 ok
但我奶奶睇BB 話過佢 佢就好似有的蝦BB
做的少動作 等我幫佢 叫奶奶唔好話佢
之後感覺個工人太有個性 唔敢再留佢

換左個工人

新個個幾年無做工人 又第一次黎香港
要夠奶奶 睇實個工人同教佢做野

洋房

你係邊個幫手湊BB?
我主力係工人姐姐

我個仔9M,你嘅心態完完全全同當時嘅我係一樣。我仲要誇張到日日出門口就喊、返工諗起個仔都喊。本身我仲要係交比老爺奶奶湊,老爺奶奶唔識照顧之餘,咩都唔配合我,搞到我個仔全頭、全臉爛晒,仲搞到我日日同我老公鬧交!最後我頂唔順,抱咗個仔返我外家,比我爸爸媽媽照顧。
我爸媽好好,知道我掛住個仔,隔一鐘就會影相、拍片比我,直到宜家都係咁,我返工放心晒

大宅

cecilia915 發表於 18-8-15 22:58
我個仔9M,你嘅心態完完全全同當時嘅我係一樣。我仲要誇張到日日出門口就喊、返工諗起個仔都喊。本身我仲 ...

俾自己媽咪湊放心好多,溝通上來又易D!

我每個星期有2晚見唔到bb,因為返左自己屋企做下家務清潔下,星期五先湊bb返屋企渡週末,有時會好掛住佢架,好想做ftm全力照顧佢,但老公同媽咪都唔贊成,同老實我都未有信心做ftm,但睇住有時miss左bb一D重要時刻,都有D心痛

首頁

尾頁

跳至