瘦既媽咪有BB好辛苦

hokayanqqq
|
我由細到大都好瘦
bmi一直都係偏輕
本來都以為難有bb 但點知又俾我得左
但陀左幾個月之後
覺得好易累 又成日頭暈
大半日都係攤係梳化/床
個人好冇精神
有時食少少野就想嘔
但為左補充多D營養都會係咁谷自己食野
真係好辛苦..
sweetilife
|
hokayanqqq 發表於 18-8-7 12:43
我由細到大都好瘦
bmi一直都係偏輕

我好可以做好朋友,一樣....偏瘦,唔夠氣唔夠血,唔夠精神,食野多胃氣,又脹好耐。呢兩晚訓覺開始訓唔好,腰又開始痛
koalalee88
|
我由細到大都好瘦
bmi一直都係偏輕

有冇補充營養品 例如 鈣 鐵 DHA 綜合維生素
如果冇 平時就算幾注重日常均衡飲食都未必足夠 下下要計算份量 自己又食量吾多 特別孕中後期 阿B更需要營養 你既不適症狀 醫生又有乜建議呢
Jessie12300
|
sweetilife 發表於 18-8-7 12:47
我好可以做好朋友,一樣....偏瘦,唔夠氣唔夠血,唔夠精神,食野多胃氣,又脹好耐。呢兩晚訓覺開始訓唔好 ...

我又一樣瘦底,胃又唔係幾好,胃氣頂,又咳,氣血又唔夠,宜家先12週,唉
我要做媽媽
|
你暈既話係咪有低血糖吖?建議你搵下營養師,問下飲食上應該要注意D咩
sweetilife
|
我要做媽媽 發表於 18-8-7 13:55
你暈既話係咪有低血糖吖?建議你搵下營養師,問下飲食上應該要注意D咩

都偏低架,血壓有時80幾。營養師貴唔貴架?未睇過。中醫又唔知個邊道好,之前睇過個中醫,我有左3個月都把唔到脈,仲話我咁耐未來月事,閉經
GCHK
|
或者你咨詢系醫生,睇下可以補充D冇營養~
marsh_mallow
|
我由細到大都好瘦
bmi一直都係偏輕
我都係瘦底, 一路都頭暈暈,胃氣漲,諗起野都唔想食,水都唔太想飲,仲要去唔到便便⋯ 係好辛苦,不過為左BB,幾辛苦都要撐住
JD930
|
我由細到大都好瘦
bmi一直都係偏輕

長期腰酸背痛,好累
freshrose
|
我都係瘦底,懷孕時最輕跌過去80磅,但係我覺得陀得好輕鬆,肚又唔大,我臨生前兩星期日日行3-4個鐘都無問題,生完又好快修身……我覺得瘦輕鬆過肥人陀b好多
wsygloria
|
我都係瘦底
已經21週但都未夠40kg

6週嘔酸水嘔到14週,以為捱過左
點知而家食完晏晝一行就會暈到想休克咁嘔,搞到唔敢出街,本來諗住去旅行,而家連出街都成問題⋯

去公立產檢問醫生,佢只係話懷孕期身體循環會弱D,無比我解決辦法
贏在起跑線
|
我都係瘦底,不過冇大家咁瘦
160高,45kg,頭三個月試過43kg
血壓正常但偏低少少
15週外人睇唔出有左,自己見到有肚腩仔

我有嘔但未嘔到出唔到街
我有朋友好肥嘔到出唔到街

luv_miyuko
|
過左三個月胃口正常後食返多d 營養野,如果唔係唔夠氣托住個胎。
babyloveme123
|
瘦既人本身難吸收營養,正常陀b都要食多D野既,但食唔落都無謂勉強啦,嘔左咪仲衰
cky2009
|
我由細到大都好瘦
bmi一直都係偏輕

陀第一胎我都係偏瘦
成日暈
不過其他又冇乜事
RubyYu07
|
瘦底唔代表你唔夠健康,你保持營養均衡,多休息。
haha748494
|
可以煲D湯飲下,間中飲下媽媽奶,話姐睇中醫調理下。其實肥媽媽都幾攰,本身有幾多肉,再陀個B系肚,大家一齊加油吖。
Lottecheese
|
唔好成日都攤係床到丫
幾攰都好 周圍行下郁下啦
如果真係食唔落野既 試下食D粥水 或者食啲營養補充品
起碼確保有營養俾到BB先…
bilibalalalala
|
我本身都係瘦低, 成日比人話瘦, 160 cm, 未有BB前49 kg (其實都唔算好瘦姐)

我反而覺得本身瘦陀得幾輕盈, 依家29w, 有時d窄位都得得過, 個人又唔會熱得好緊要, 又唔會好輪盡

本身瘦可能仲好, 分分鐘糖尿機會都細d
ilikepanda
|
我都屬瘦的,但無暈無嘔,是會走路時走不穩,是到了第四個月,個肚開始大,覺得胃頂頂,吃東西份量差不多,應該不是飽,是吃不下,吃得多會頂住。
大便都好正常,但就常常急尿,都逼自己多點步行,要不然生的時候會很辛苦的啊。

其他都好正常。